O Βασίλης Σπανούλης επί το έργον. Στον αγώνα με τη Μάλαγα έγινε ο Νο1 στις ασίστ στην Ευρωλίγκα: μετρά 1.256 τελικές πάσες, σε 272 αγώνες | ΙΝΤΙΜΕSports
Επικαιρότητα

Το ρεκόρ του Σπανούλη και η ευτυχία του μπάσκετ

Ο «διάλογος» του Δημήτρη Διαμαντίδη με τον Βασίλη Σπανούλη, που του άρπαξε τον τίτλο του κορυφαίου πασέρ της Euroleague, είναι μνημείο αθλητικού πολιτισμού. Αυτοί που, κάποτε, χώρισαν την Ελλάδα σε «Διαμαντιδικούς» και «Σπανουλικούς», μας υπενθύμισαν το ηθικό πλεονέκτημα του μπάσκετ έναντι του ποδοσφαίρου
Sportscaster

«Βασίλη, κατ’ αρχάς συγχαρητήρια… Το αξίζεις. Ολα αυτά τα χρόνια έχεις αποδείξει ότι είσαι ένας από τους καλύτερους παίκτες που αγωνίστηκαν ποτέ στην Ευρωλίγκα. Είμαι επίσης πολύ χαρούμενος γιατί είσαι Ελληνας, και αυτό το βραβείο θα μείνει σε ελληνικά χέρια».

(Ο θρυλικός Διαμαντίδης για τον θρυλικό Σπανούλη, στο video της Ευρωλίγκας για τον αρχηγό του Ολυμπιακού).

«Εχω πει πολλές φορές, και σε ανθρώπους της οικογένειάς μου και σε πολύ δικούς μου ανθρώπους, πως σημασία έχει ποιος λέει κάτι και όχι διάφοροι που λένε διάφορα. Το να μιλά έτσι ο Δημήτρης για μένα είναι πολύ τιμητικό, είναι ένας από τους καλύτερους στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Με τιμά με τα λόγια του, έγραψε τη δική του ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ και είμαι περήφανος που η Ελλάδα έχει βγάλει τόσο μεγάλους παίκτες: τον Δημήτρη, τον Θοδωρή, τον Νίκο και παλιότερα τους Γκάλη, Γιαννάκη, από τους οποίους πήραμε τη σκυτάλη εμείς».

(Ο θρυλικός Σπανούλης για τον θρυλικό Διαμαντίδη, στην κάμερα της Nova).

Δεν πρόκειται για ανταλλαγή τυπικών φιλοφρονήσεων. Είναι λόγια ειλικρινούς θαυμασμού και σεβασμού ενός τεράστιου αθλητή για έναν άλλον, του ιδίου μεγέθους. Τέσσερα χρόνια συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό, ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Βασίλης Σπανούλης έγιναν φίλοι (έστω κι αν ο «Kill-Bill» ζούσε στη σκιά του «3D»). Αλλά στη συνέχεια, από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι την αποχώρηση του Διαμαντίδη από το μπάσκετ (2016), υπήρξαν οι σημαίες δύο αντίπαλων στρατοπέδων. Επί έξι σεζόν πρωταγωνίστησαν σε επικές μάχες Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού για τρόπαια και προκρίσεις. Ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, χώρισαν την Ελλάδα σε «Διαμαντιδικούς» και «Σπανουλικούς». Κι όμως, καμία αντιπαλότητα στο παρκέ δεν κατάφερε να πληγώσει την αμοιβαία αναγνώριση, την απεριόριστη εκτίμηση που ο ένας τρέφει για τον άλλον.

Είναι τυχερό το ελληνικό μπάσκετ που, εκτός από σπουδαίους παίκτες, διαθέτει τόσο μεγάλες προσωπικότητες. Με όλα όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρό μας τις τελευταίες εβδομάδες, οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Η πορτοκαλί μπάλα δεν προσφέρει μόνο θέαμα και συγκινήσεις, αλλά και αθλητικό πολιτισμό – εκτός σπανίων εξαιρέσεων. Ενώ η ασπρόμαυρη…

Προ ημερών είχαμε ακόμη ένα παράδειγμα, ίσως πιο τρανταχτό επειδή τα καλά λόγια τα αντάλλαξαν δυο εν ενεργεία παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Αφορμή ήταν το ρεκόρ των περισσότερων ασίστ σε μια σεζόν, του Νικ Καλάθη που ξεπέρασε τον Σπανούλη. «Ο Νικ βλέπει γήπεδο κι έχει το IQ ώστε να πασάρει σωστά την μπάλα. Εφέτος το κάνει όλο και περισσότερο. Πρέπει να του δώσουμε συγχαρητήρια για τους αριθμούς του και για τη σεζόν που κάνει», δήλωσε ο Σπανούλης στο video – αφιέρωμα της Euroleague TV. «Είναι πραγματικά σπουδαίο να πετυχαίνεις κάτι που έχει κάνει ο Σπανούλης. Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη και το να σπας το δικό του ρεκόρ είναι μεγάλη επιτυχία», απάντησε ο Καλάθης. Ποιος μπορεί να φανταστεί έναν τέτοιο διάλογο ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ ή της ΑΕΚ; Ιδίως μετά τα τελευταία γεγονότα…

Στο μπάσκετ, πρωταγωνιστές παραμένουν οι παίκτες και οι προπονητές. Αυτοί είναι ο πραγματικός αθλητισμός. Αυτοί, και οι φίλαθλοι που για χάρη τους υπάρχουν τα επαγγελματικά σπορ. Αθλητισμός δεν είναι οι παράγοντες, οι αθλητικοί δικαστές, οι διαιτητές, οι υπουργοί, ή τα κόμματα. Το νέο κατόρθωμα του Σπανούλη ήρθε να μας θυμίσει πόσο μπροστά είμαστε, ως χώρα, στο μπάσκετ – και πόσο πίσω στο ποδόσφαιρο.

Από χθες (Παρασκευή) βράδυ, ο αρχηγός του Ολυμπιακού είναι ο κορυφαίος πασέρ στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Αυτός που θα έχει δώσει τις περισσότερες ασίστ (τελική πάσα για καλάθι) από κάθε άλλον στην Ευρώπη, από το 2000 κι έπειτα. Χρειαζόταν τέσσερις για να προσπεράσει τον Διαμαντίδη, και στο 10′ της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με την Ουνικάχα Μάλαγα, στην Ισπανία, ανέβηκε στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας. Εφτασε τις 1.256 τελικές πάσες, σε 272 αγώνες (ο «3D» έχει 1.255 σε 278 παιχνίδια στη διοργάνωση). Είναι και δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών. Ο Ναβάρο έχει καμιά πεντακοσαριά πόντους παραπάνω, αλλά μη βάλετε στοίχημα πως ο οσονούπω 36χρονος Βασίλης δεν προλαβαίνει να τον ξεπεράσει. Μπορεί να το χάσετε…

Είναι, επίσης, πρώτος σε κερδισμένα φάουλ, πρώτος σε εκτελεσμένες βολές, πρώτος σε εύστοχες βολές, τέταρτος σε λεπτά συμμετοχής και τέταρτος σε εύστοχα τρίποντα. Με δυο λόγια, είναι η ζωντανή ιστορία της EuroLeague. Ενα «ιερό τέρας» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, από τα πολλά που έχει αναδείξει η Ελλάδα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Ακόμη κι αν είσαι φαν του Διαμαντίδη, του Παπαλουκά, ή του Ζήση, δεν μπορείς παρά να υποκλιθείς στο μεγαλείο του.