Το αμερικανικό προξενείο στο Εκατερίνεμπουργκ | REUTERS/Anton Vaganov
Επικαιρότητα

Η Ρωσία απέλασε 60 αμερικανούς διπλωμάτες σε αντίποινα στα μέτρα της Ουάσινγκτον

Η απέλαση των διπλωματών - αναμενόμενη και συνήθης σε αυτές τις περιπτώσεις - έρχεται σε απάντηση αντίστοιχων μέτρων που ελήφθησαν στις ΗΠΑ σε απάντηση στην υπόθεση της δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ
Protagon Team

Στο αναμενόμενο μέτρο της απέλασης 60 αμερικανών διπλωματών προχώρησε η Ρωσία σε απάντηση στην απομάκρυνση ισάριθμων ρώσων που υπηρετούσαν στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για 58 διπλωμάτες στη Μόσχα και άλλους δύο που υπηρετούν στο γενικό προξενείο των ΗΠΑ στο Εκατερίνενμπουργκμ, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ανεπιθύμητα πρόσωπα και πρέπει να φύγουν από τη Ρωσία μέχρι τις 5 Απριλίου.

Ακόμη, το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη, που θα κλείσει στο πλαίσιο των αντίμετρων που λαμβάνει η Ρωσία, θα πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία του μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα Τζον Χάντσμαν κλήθηκε στο υπουργείο όπου ενημερώνεται για τα μέτρα από τον υφυπουργό Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης ότι θα λάβει επιπρόσθετα αντίμετρα αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει τις «εχθρικές ενέργειες» εναντίον των ρωσικών διπλωματικών αποστολών. Ακόμη, επισήμανε ότι η απειλή κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε «σοβαρή επιδείνωση» τις σχέσεις των δύο χωρών και θα υπονομεύσει την παγκόσμια σταθερότητα.

Για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν απελάσει ρώσους διπλωμάτες ο Λαβρόφ είπε ότι η απάντηση της Μόσχας «θα είναι για όλες αντίστοιχη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσώπων που θα φύγουν από τη Ρωσία». Αυτό είναι εξάλλου και η συνήθης αντίδραση σε αυτές τις περιπτώσεις.

Συνολικά, περισσότεροι από 140 ρώσοι διπλωμάτες από χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, την Ουκρανία και την Αυστραλία, απελάθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε απελάσεις.

Στις αρχές της εβδομάδας οι ΗΠΑ απέλασαν 60 Ρώσους διπλωμάτες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία που υποστηρίζει ότι η Μόσχα ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σόλσμπερι.

Η απόφαση της Μόσχας να απελάσει 60 διπλωμάτες σηματοδοτεί την περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας ανέφερε ο Λευκός Οίκος που πάντως δεν τη θεωρούσε απροσδόκητη κίνηση. Ακόμη, δεν θεωρεί ότι πρόκειται για διπλωματικά αντίποινα επειδή η Ρωσία παραβίασε τη Σύμβαση περί χημικών όπλων.