Η 25η Μαΐου θα καταγραφεί στην Ιστορία, ό,τι κι εάν αποφασίσει ο ιρλανδικός λαός.
Για πρώτη φορά θα τεθεί τόσο ανοιχτά ένα θέμα που έχει διχάσει, όσο λίγα, μια συντηρητική κοινωνία. Ενα θέμα που έχει πυροδοτήσει συγκρούσεις, αναδεικνύοντας το ρήγμα που υπάρχει ανάμεσα στους νέους και τους παλαιότερους. Στις 25 Μαΐου θα διεξαχθεί, τελικά, το δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις σε αυτή τη χώρα.
Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν εάν θέλουν τη διατήρηση της 8ης τροποποίησης του Συντάγματος (1983) -η οποία διέπει τις αμβλώσεις- ή εάν προτιμούν να εξουσιοδοτήσουν τη Βουλή να νομοθετήσει επί του ζητήματος. Θα κληθούν, δηλαδή, να αποφασίσουν αν οι αμβλώσεις πρέπει να νομιμοποιηθούν σε όλο σχεδόν το φάσμα των περιπτώσεων.
Η Ιρλανδία διαθέτει ένα από τα πλέον περιοριστικά νομικά πλαίσια για τις αμβλώσεις, επιτρέποντας τερματισμό κύησης μόνο σε περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Χιλιάδες γυναίκες μεταβαίνουν στη γειτονική Αγγλία κάθε χρόνο ώστε να θέσουν τέλος σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
Πάντως, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λέο Βάραντκαρ, δήλωσε ότι υποστηρίζει την απόσυρση της συνταγματικής απαγόρευσης των αμβλώσεων.
Πριν από λίγους μήνες υπογράμμισε ότι θα πραγματοποιήσει εκστρατεία υπέρ της φιλελευθεροποίησης των περιοριστικών ιρλανδικών νόμων για τις αμβλώσεις. «Πιστεύω πως οι νόμοι της Ιρλανδίας για τις αμβλώσεις είναι υπερβολικά περιοριστικοί και είναι ανάγκη να φιλελευθεροποιηθούν», τόνισε.
Το θέμα των αμβλώσεων διχάζει την Ιρλανδία, όπου η κυβέρνηση προχώρησε σε άρση της πλήρους απαγόρευσης το 2013, όταν οι αμβλώσεις επετράπησαν στις περιπτώσεις που η ζωή της μητέρας διατρέχει κίνδυνο.
Στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται το χάσμα μεταξύ των γενεών, με την πλειονότητα των ερωτηθέντων άνω των 65 να δηλώνει αντίθετη στα σχέδια των κυβερνώντων για χαλάρωση της νομοθεσίας.
Δύο δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Ιανουάριο, κατέδειξαν ότι το 50% των ψηφοφόρων θα στήριζε την πρόταση να επιτρέπεται η άμβλωση έως τις 12 εβδομάδες της κύησης, ενώ λιγότερο από το 30% των ερωτηθέντων αντιτίθετο και οι υπόλοιποι δήλωσαν αναποφάσιστοι.
Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν, πριν από λίγο καιρό, στους δρόμους του Δουβλίνου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να φιλελευθεροποιήσει το νομικό καθεστώς γύρω από τις αμβλώσεις. Αρκετοί είναι, ακόμη, εκείνοι που διαμαρτύρονται ότι τα ΜΜΕ επιδεικνύουν μεροληψία υπέρ των υποστηρικτών ενός λιγότερο αυστηρού νομοθετικού πλαισίου.
Σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Υγείας, 3.265 γυναίκες και κορίτσια που υποβλήθηκαν σε άμβλωση το 2016, στην Αγγλία και την Ουαλία, προέρχονταν από την Ιρλανδία.
Στη βαθιά αυτή συντηρητική κοινωνία το διαζύγιο αναγνωρίστηκε μόλις το 1995, ενώ η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε το 1993. Το θέμα των αμβλώσεων παρέμενε επί πολλά χρόνια άλυτο, τροφοδοτώντας σοβαρές εσωτερικές τριβές.
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), τον Ιούνιο του 2016, έκρινε ότι η αυστηρή νομοθεσία της Ιρλανδίας για τις αμβλώσεις συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών.