Ο Πουτζδεμόν παρακολουθεί συνεδρίαση στη φινλανδική βουλή | Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto via REUTERS
Επικαιρότητα

Σύλληψη Πουτζδεμόν: Ο ρόλος των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών και το GPS

Υπό στενή παρακολούθηση βρισκόταν ο πρώην καταλανός πρόεδρος. Στο αυτοκίνητο, που ακινητοποιήθηκε στη Γερμανία και με το οποίο σκόπευε να επιστρέψει από τη Στοκχόλμη στις Βρυξέλλες, ταξίδευαν μαζί του τέσσερις συνεργάτες
Protagon Team

Καζάνι που βράζει θυμίζει και πάλι η Βαρκελώνη μετά τη σύλληψη του πρώην καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόντ, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο της ισπανικής Δικαιοσύνης από τον Οκτώβριο οπότε κατέφυγε στο Βέλγιο.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής όταν διαδηλωτές έριξαν αυγά, μπουκάλια και κάγκελα εναντίον της αστυνομίας.

Ερωτηματικά, πάντως, εγείρονται γύρω από τη σύλληψη του Πουτζδεμόν. Πώς εντοπίστηκε και ποιοι βρίσκονταν στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε και το οποίο ακινητοποιήθηκε σε βενζινάδικο, στο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χολστάιν της Γερμανίας;

Πράκτορες των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών κατέγραψαν τις κινήσεις του πρώην καταλανού προέδρου χρησιμοποιώντας την υπηρεσία εντοπισμού θέσης (GPS). Ο Πουτζδεμόν συνελήφθη στη βόρεια Γερμανία ύστερα από την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και ενώ ταξίδευε, την Κυριακή το πρωί, με αυτοκίνητο βελγικών πινακίδων από το Ελσίνκι στις Βρυξέλλες.

Πηγές των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών (CNI) αποκάλυψαν ότι χρησιμοποίησαν GPS για να εντοπίσουν την τοποθεσία του κινητού τηλεφώνου ενός από τους συνταξιδιώτες του Πουτζδεμόν. GPS τοποθετήθηκε και στο Renault Espace αυτοκίνητο ενώ βρισκόταν στη βελγική πόλη Βατερλό. Με το συγκεκριμένο όχημα ταξίδεψε, με προορισμό τις Βρυξέλλες, ο Πουτζδεμόν και οι άλλοι τέσσερις συνεργάτες του.

Στην επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης του πρώην καταλανού προέδρου ενεπλάκησαν 12 πράκτορες της CNI.

Τα τελευταία 24ωρα πριν από τη σύλληψη

Από την Πέμπτη μέχρι την Παρασκευή το πρωί ο Πουτζδεμόν φέρεται να βρισκόταν στην Φινλανδία, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με δικηγόρους. Σχεδίαζε αργότερα να επιστρέψει στο Βέλγιο και για να το πετύχει αυτό ταξίδεψε μέσω πλοίου από το Ελσίνκι στη Στοκχόλμη. Από τη Στοκχόλμη συνέχισε τη διαδρομή του με αυτοκίνητο και έπειτα πέρασε στη Γερμανία.

Ο επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, Ερνεστ Βάλτερ, εξέφρασε την έκπληξή του που ο Πουτζδεμόν δεν συνελήφθη στη Δανία. Υπέθεσε, έτσι, ότι οι αρχές της Μαδρίτης προτιμούσαν ο πρώην καταλανός πρόεδρος να βρίσκεται σε γερμανικό έδαφος κατά τη σύλληψή του.

Στο αυτοκίνητο όπου επέβαινε βρισκόταν ο επιχειρηματίας και στενός συνεργάτης του Τζόζεφ Μαρία Ματαμάλα Αλσίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες ισπανικών μέσων, ο Αλσίνα προσέφερε στον Πουτζδεμόν οικονομική βοήθεια ενώ ο τελευταίος βρισκόταν αυτοεξόριστος στο Βέλγιο.

Ο δεύτερος συνεπιβάτης ήταν ο Ζόζεφ Λουίθ Αλάι Ροντρίγκες, καθηγητής ιστορίας του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και συνεργάτης της καταλανικής κυβέρνησης. Οι άλλοι δύο, που σύμφωνα με πληροφορίες οδήγησαν το αυτοκίνητο από το Βατερλό μέχρι τη Στοκχόλμη, ήταν οι Χαβιέ Γκοϊτσουετσέα Φερνάντες και Λουίθ Εσκόλα, μέλη της καταλανικής αστυνομίας που βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ο Εσκόλα, ο οποίος βρισκόταν από τον Οκτώβριο στο πλευρό του Πουτζδεμόν, υποστήριξε ότι εντόπισε πριν από δύο μήνες το GPS στο αυτοκίνητο και ότι ανέφερε το θέμα στη βελγική αστυνομία. Τόνισε, ακόμη, ότι ο πρώην καταλανός πρόεδρος γνώριζε ότι παρακολουθείται, πίστευε όμως ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στις Βρυξέλλες προτού συλληφθεί.

Ο Πουτζδεμόν προφυλακίστηκε τη Δευτέρα στη Γερμανία. Οι γερμανικές Αρχές έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες για να αποφασίσουν την έκδοσή του ή μη στην Ισπανία, ύστερα από τις κατηγορίες για εξέγερση και κατάχρηση δημόσιου χρήματος τις οποίες του απέδωσε, προ πέντε μηνών, η ισπανική Δικαιοσύνη.