Την πρώτη σοβαρή κρίση της νέας του θητείας ως προέδρου της Ρωσίας ζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος, οκτώ ημέρες μετά την θριαμβευτική επανεκλογή του στην ηγεσία του Κρεμλίνου, χρειάστηκε να ταξιδέψει στη Σιβηρία για να επισκεφτεί τον τόπο μιας ανείπωτης τραγωδίας: O ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε την Τρίτη το εμπορικό κέντρο στην πόλη Κεμέροβο, όπου την Κυριακή ξέσπασε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 64 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 41 παιδιά.
Ο Πούτιν έκανε λόγο για «εγκληματική αμέλεια» που ευθύνεται για τον τόσο μεγάλο αριθμό θυμάτων. Οι ερευνητές που εξετάζουν τα αίτια της πυρκαγιάς, μιας από τις φονικότερες που έχουν σημειωθεί στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσαν ότι οι έξοδοι κινδύνου του εμπορικού κέντρου ήταν παράνομα κλειστές, ενώ το σύστημα συναγερμού δεν λειτούργησε.
Ο Πούτιν εναπόθεσε λίγα λουλούδια σε ένα αυτοσχέδιο μνήμα για τα θύματα της πυρκαγιάς.
«Τι συμβαίνει εδώ; Δεν είναι πόλεμος, δεν είναι μία τυχαία έκρηξη μεθανίου. Ο κόσμος ήρθε για να χαλαρώσει, (ήταν) παιδιά. Μιλάμε για το δημογραφικό και χάνουμε τόσους ανθρώπους. Γιατί; Εξαιτίας μιας εγκληματικής αμέλειας, από απροσεξία. Πώς είναι δυνατόν να συμβεί αυτό;», διερωτήθηκε ο Πούτιν στη διάρκεια συνάντησής του με υπουργούς στο Κεμέροβο. Λίγο νωρίτερα είχε επισκεφτεί και τους τραυματίες σε τοπικό νοσοκομείο.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τους υψηλότερους ορόφους του εμπορικού κέντρου Zimnyaya Vishnya, όπου βρίσκονται κινηματογραφικές αίθουσες και ένας παιδότοπος, το μεσημέρι της Κυριακής. Ο επικεφαλής της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, ο οποίος διαχειρίζεται υποθέσεις σοβαρών εγκλημάτων, δήλωσε ότι το σύστημα συναγερμού στο εμπορικό κέντρο δεν λειτουργούσε από τις 19 Μαρτίου και ότι ο φρουρός ασφαλείας δεν ενεργοποίησε το σύστημα ειδοποίησης που καλεί το κοινό να εγκαταλείψει το κτίριο παρότι αυτό λειτουργούσε.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Αλεξάντερ Μπαστρίκιν δήλωσε ότι «από τις 19 Μαρτίου το σύστημα συναγερμού ήταν χαλασμένο αλλά κανένας δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημα».
«Δεν μπορούμε να δώσουμε κάποια λογική εξήγηση για αυτό», είπε και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί εξέταση DNA για κάποια από τα θύματα, των οποίων δεν είναι δυνατή η αναγνώριση και η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες.
«Υπάρχουν 37 πτώματα που χρειάζονται ανάλυση DNA», ανέφερε.
Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πολιτικός του Κεμέροβο Αντον Γκορέλκιν σημείωσε ότι «οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειστές καθιστώντας το συγκρότημα παγίδα και δεν υπήρξε οργανωμένη επιχείρηση εκκένωσης». Ο ίδιος υποστήριξε ότι ένας πυροσβεστήρας που υπήρχε στον χώρο και θα μπορούσε να περιορίσει την εξάπλωση της φωτιάς μόλις αυτή ξέσπασε δεν λειτουργούσε.
Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Sputnik επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πουτσκόφ, οι πυροσβέστες κλήθηκαν επί τόπου πολύ αργά, όταν είχαν ήδη τυλιχθεί στις φλόγες τρεις κινηματογραφικές αίθουσες και ένας μίνι ζωολογικός κήπος που βρίσκονταν στον τρίτο όροφο, απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Η Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να οδηγήσει για ανάκριση τον ιδιοκτήτη του εμπορικού κέντρου.
Τέσσερις άνθρωποι έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση, περιλαμβανομένων δύο υπαλλήλων της εταιρείας συντήρησης του συστήματος συναγερμού. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Βερόνικα Σκβορτσόβα, 13 άνθρωποι νοσηλεύονται, ανάμεσά τους και ένα 11χρονο αγόρι σε κρίσιμη κατάσταση, το οποίο σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, πήδηξε από ένα παράθυρο του τετάρτου ορόφου για να σωθεί. Οι γονείς και τα αδέλφια του αγοριού είναι μεταξύ των νεκρών.