Δικαιωμένος για την επίμονη αναφορά του σε «ομήρους» για το θέμα των ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, δήλωσε ο Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον κύπριο ομόλογό του Σάββα Αγγελίδη (στο πλαίσιο την πρώτης επίσημης επίσκεψης του κύπριου υπουργού στην Αθήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του).
«Δυστυχώς δικαιώθηκα για την ομηρία… Νομίζω ότι μετά τη χθεσινή απόφαση του συμβουλίου της ΕΕ, περί ομηρίας μιλάει η απόφαση αυτή. Λυπάμαι που δικαιώθηκα. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ότι ήταν όμηροι. Και εγώ χρησιμοποίησα αυτή την έκφραση διότι παρά τις προσπάθειες σε επίπεδο Ταξιαρχίας και φυσικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκαν κλειστοί δρόμοι γι αυτό και μίλησα για ομήρους», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας παρ’ όλο που στο κείμενο συμπερασμάτων γίνεται σαφέστατα λόγος για κρατούμενους και όχι για ομήρους.
Όσον αφορά τις διαρροές στον τουρκικό Τύπο περί εντοπισμού στρατιωτικών σχεδιαγραμμάτων στα τηλέφωνα των δύο αξιωματικών, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι τα κινητά τους τηλέφωνα ερευνήθηκαν παρουσία του έλληνα ειδικού -και βάσει των διεθνών κανόνων έρευνας- και δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα.
Αναφορικά εξάλλου με την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στην ανατολική Μεσόγειο ως απάντηση στις έρευνες που γίνονται για λογαριασμό της Λευκωσίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός ευχήθηκε στους γείτονες «καλορίζικο το γεωτρύπανο».
«Τους εύχομαι καλορίζικο το γεωτρύπανο. Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στα δικά τους χωρικά ύδατα. Τώρα, αν το κάνουν για να προκαλέσουν να τους θυμίσουμε ότι την κατάσταση εγγυώνται χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία κ.α», επεσήμανε με νόημα, ενώ κληθείς να σχολιάσει τον τουρκικό ναυτικό αποκλεισμό στο πλοίο της ιταλικής ΕΝΙ μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, αρκέστηκε να πει ότι πρόκειται για ενέργειες που εκθέτουν ακόμα περισσότερο την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε τέλος και στα περί παρενόχλησης από τουρκικά μαχητικά του ελικοπτέρου που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, τον διοικητή της ΑΣΔΕΝ και ακόμη 15 διοικητές στρατιωτικών σχηματισμών των Δωδεκανήσων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η παρενόχληση έγινε την Πέμπτη, λίγο πριν από τις 17.30, από δύο τουρκικά F-16 τα οποία έφθασαν έως και 2.000 πόδια πάνω από το ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού.
Ο Πάνος Καμμένος ωστόσο αρνήθηκε ότι υπήρξε τέτοιο περιστατικό: «Δεν έγινε παρενόχληση. Πράγματι εισήλθαν δυο F16. Πήραν πράγματι κλήσεις για να διακριβώσουν το ίχνος. Σηκώθηκαν τα δικά μας από την Κρήτη. Είναι ξεκάθαρο ότι πάντα θα αναχαιτίζονται», διαβεβαίωσε στη συγκεκριμένη αναφορά του.