Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό τον τρόπο που διατυπώνονται συγκεκριμένα ζητήματα στα βιβλία και στη διδασκαλία των Θρησκευτικών στο Δημοτικό, ανέδειξε όχι μόνο τον δυισμό της κυβέρνησης –αυτός είναι γνωστός και έχει αναλυθεί αμέτρητες φορές. Ανέδειξε και διαφωνίες και στο εσωτερικό των «συντηρητικών» ΑΝΕΛ.
Οπως αναμενόταν, ο Δημήτρης Καμμένος επιτέθηκε στον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, επειδή ο τελευταίος χαρακτήρισε «μεσαίωνα» και «σκοταδισμό» το σκεπτικό των μελών του ΣτΕ. Είναι γνωστή και προσωπική η αντιπαράθεση του αντιπροέδρου της Βουλής με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που συχνά τον συνδέσει με τη χούντα και την Ακροδεξιά.
«Οι χαρακτηρισμοί περί σκοταδισμού σε μία απόφαση του ΣτΕ είναι απαράδεκτη. Δείχνει έναν μη σεβασμό στις αποφάσεις της δικαιοσύνης και δείχνει έναν λεκτικό εκδικητισμό. Ότι δεν μου αρέσει η απόφαση, είσαι σκοταδιστής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 για να προσθέσει: «Πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς μας».
Ο κ. Καμμένος έθεσε και το θέμα του αντιρατσιστικού νόμου λέγοντας ότι «ισχύει και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά, γι αυτό να είμαστε προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς».
«Οπως το κράτος θέλει να επεμβαίνει στο κείμενο των θρησκευτικών, δεν μπορεί να κάνει το ίδιο ο υπουργός Παιδείας και στο κείμενο που διδάσκουν οι καθολικοί. Απαγορεύεται. Γιατί δεν πιάνει και τα βιβλία των καθολικών ή των ιουδαίων ή των μουσουλμάνων και να τους πει, δεν μου αρέσει αυτό που λέτε, μήπως να το πείτε λίγο διαφορετικά; Δεν μπορεί να το κάνει», σχολίασε.
«Το να χαρακτηρίζουμε τον Ιησού Χριστό, ότι ήταν ένας καλός άνθρωπος που έκανε βόλτες, είναι προσβολή στη θρησκεία όλων των χριστιανών», συμπλήρωσε.
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Μητρόπολη Πειραιά, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, η Εστία Πατερικών Μελετών και γονείς ζητώντας να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας με το σκεπτικό ότι αυτή πραγματοποιείται μια ριζική αλλαγή στον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών κάτι που είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στις διεθνείς συμβάσεις και την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.
Διευκρινίζεται, ότι η ακύρωση του ΣτΕ αφορά μεν το σύνολο της εν λόγω υπουργικής απόφασης, αλλά δεν αναφέρεται στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο λύκειο, καθώς για το θέμα αυτό εκκρεμεί άλλη αίτηση ακύρωσης.
Αναλύοντας την απόφαση του ΣτΕ ο μητροπολίτης Πειραιώς υποστήριξε ότι αποκαθιστά την ισονομία έναντι της Ορθοδόξου Εκκλησίας καθώς με τον νόμο Φίλη η Εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα, οι μουφτήδες της Θράκης αλλά και οι καθολικοί είχαν το δικαίωμα να καθορίζουν τι ακριβώς θα διδάσκεται στα Ελληνικά Σχολεία για τους μαθητές των δικών τους δογμάτων κάτι που δεν ίσχυε για την Ελληνική Εκκλησία.
Ωστόσο με τις θέσεις του κ. Καμμένου και της Εκκλησίας διαφώνησε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάση Παπαχριστόπουλου. «Εγώ συμφωνώ με τον Νίκο Φίλη» είπε το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Για εμένα κάνει υπέρβαση (το ΣτΕ). Είμαι με τη θέση του πρώην υπουργού Παιδείας. Ανεξιθρησκία έχουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπαχριστόπουλος εξέφρασε και τη δυσαρέσκειά του για την αθώωση του μητροπολίτη Καλαβρύτων Ανθιμου. «Διαφωνώ με αυτό που έγινε στην Αιγιαλία, είναι ακραίες οι θέσεις του μητροπολίτη».