Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι πρέπει να συντονιστούν σε επίπεδο Κοινοβουλευτικών Ομάδων μέχρι να ενοποιηθούν οι ομάδες, τόνισε σε συνέντευξή του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος αναφέρθηκε ακόμη στην ιδιόρρυθμη, όπως είπε, διαδικασία με την οποία ξεκίνησε το Κίνημα Αλλαγής.
Μιλώντας στον Real FM την Τρίτη και σε ό,τι αφορά τις ξεχωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες ΔΗΣΥ και Ποταμιού υπενθύμισε τη θέση που είχε εκφράσει και στο παρελθόν ότι «έπρεπε να κάνουμε ένα πιο γενναίο βήμα και να προχωρήσουμε στην ένωση των κοινοβουλευτικών ομάδων.
» Άλλοι προτιμούν να πάμε σταδιακά. Εύχομαι να μην δοκιμαστεί αυτή η ενότητα. Την κοινή στάση στη Βουλή τη θεωρώ δεδομένη. Σε ζητήματα πολύ σοβαρά, όπως αυτό του Μακεδονικού. Όπως είπα, όμως, δεν ζούμε σε εύκολες εποχές. Πρέπει να τα συνταιριάξουμε».
Σχετικά με το Κίνημα Αλλαγής , ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε ότι «το εγχείρημα ξεκίνησε με έναν ιδιόρρυθμο τρόπο».
Εξήγησε ότι «εκλέξαμε πρώτα τον επικεφαλής και μετά σχηματίσαμε τα υπόλοιπα όργανα. Έγινε ανάποδα.
» Παρόλα αυτά φαίνεται ότι ο κόσμος το ήθελε αυτό, αφού προσήλθαν και ψήφισαν 212 χιλιάδες άτομα. Αυτό είναι το ένα και πολύ ισχυρό δεδομένο. Το δεύτερο είναι ότι όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε από την πρωτοβουλία κομμάτων και κινήσεων. Υπάρχει μία ιστορικότητα, ούτε αυτό πρέπει να το ξεχνάμε.
» Δεν μπορούσαμε να πάμε σε ένα κανονικό συνέδριο σήμερα όπως το φαντάζεται ο κόσμος, γι’ αυτό κι εγώ το αποκάλεσα ιδρυτική συνδιάσκεψη. Πρέπει να προϋπάρξει ένα προκαταρκτικό στάδιο, μία ώσμωση. Να γνωριστούν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Πώς να πηγαίναμε να εκλέξουμε συνέδρους όταν ο ένας δεν γνωρίζει τον άλλον και ποιες είναι οι απόψεις του;».
Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα του Κινήματος, για τη σύνταξη του οποίου ήταν υπεύθυνος.
«Εγινε πάρα πολλή δουλειά, μετείχαν τουλάχιστον 300 άνθρωποι σε ομάδες εργασίας, σοβαροί άνθρωποι και εμπειρογνώμονες. Ας κοιτάξουμε το πρόγραμμα. Μην μπαίνουμε μόνο στις εντυπώσεις, πως είναι το σήμα ή ότι ήταν 5.000 οι σύνεδροι, αριθμός που πράγματι είναι πολύ μεγάλος για ένα συνέδριο.
» Ας κοιτάξουμε ότι για πρώτη φορά παίρνουμε πολύ γενναία θέση σε πάρα πολλά πράγματα. Το πρόγραμμα είναι ένα βήμα μπροστά. Δυστυχώς δεν ζούμε σε μία εποχή που πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να δώσει την εντύπωση του καινούριου».
Τέλος, σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των θεσμών σημειώνει ότι «η δυναμική του εγχειρήματος εξαρτάται από τη βούλησή μας και από τη δύναμη των προγραμματικών μας ιδεών και από τη διάθεσή μας να συγκρουστούμε.
» Πρέπει να πούμε και πολλά πράγματα με το όνομά τους. Αυτή την στιγμή με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα πρόβλημα θεσμών. Όποιος έχει έστω και στοιχειώδη γνώση της πολιτικής μας ιστορίας καταλαβαίνει ότι δεν πάμε καλά. Ότι πάμε πάλι να επαναλάβουμε παλιές παθογένειες.
» Αυτός ο ακήρυχτος εμφύλιος που υπάρχει με σκάνδαλα, με παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη που αφαιρούν την αίσθηση της δημοκρατικής νομιμοποίησης κυβερνώντων και αντιπολιτευομένων. Αυτά τα πράγματα τα έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν και έχουν στοιχίσει πάρα πολύ στον τόπο».