Ο Χόκινγκ σε ομιλία του το 2007 | REUTERS/Kimberly White/File Photo
Επικαιρότητα

Ο Στίβεν Χόκινγκ μάς άφησε την επιστημονική του διαθήκη

Λίγες ημέρες προτού φύγει από τη ζωή ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος ολοκλήρωσε την τελευταία του μελέτη η οποία σύμφωνα με τους συνεργάτες του θα μπορούσε να του είχε δώσει ακόμη και το Νομπέλ Φυσικής
Protagon Team

Ο Στίβεν Χόκινγκ εργαζόταν κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του και λίγες μέρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή ολοκλήρωσε την τελευταία του θεωρία την οποία μαζί με τους συνεργάτες του παρέδωσε σε μια από τις πιο έγκυρες επιθεωρήσεις για δημοσίευση, λένε συνάδελφοί του.

Η εργασία του με τίτλο «Μία ομαλή έξοδος από τον αιώνιο πληθωρισμό» («A Smooth Exit from Eternal Inflation» που βέβαια δεν αφορά τον πληθωρισμό των οικονομολόγων) ήδη βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης από κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό, στο οποίο έχει υποβληθεί.

Περιέχει μια πρόβλεψη για το αναπότρεπτο τέλος του κόσμου μας, αλλά και ένα τρόπο για να ανιχνεύσουμε τα παράλληλα Σύμπαντα.

Δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο αναφέρουν καταρχάς ότι ο Χόκινγκ επισημαίνει ότι το Σύμπαν μας θα «πεθάνει» όταν τα άστρα ξεμείνουν από ενέργεια. Δεν αποκλείει όμως ότι στο μεταξύ οι επιστήμονες θα μπορέσουν τελικά να βρουν εναλλακτικά Σύμπαντα με τη βοήθεια διαστημικών σκαφών με ειδικά όργανα.

Ο Χόκινγκ, σύμφωνα με πληροφορίες συναδέλφων του, περιγράφει στην ακόμη αδημοσίευτη εργασία του τα πολύπλοκα μαθηματικά που χρειάζονται ώστε μια διαστημοσυσκευή να ανιχνεύσει ίχνη από πολλαπλές «Μεγάλες Εκρήξεις» (Big Bang). Η θεωρία αυτή μπορεί να αποδειχθεί η σημαντικότερη κληρονομιά που αφήνει πίσω του.

Πολλοί επιστήμονες -μεταξύ των οποίων ο Χόκινγκ- πιστεύουν ότι το Σύμπαν διεστάλη απότομα από ένα μοναδικό σημείο φθάνοντας πολύ γρήγορα σχεδόν στις σημερινές διαστάσεις του, μια θεωρία γνωστή ως «κοσμικός πληθωρισμός». Από τη θεωρία αυτή προκύπτει μια άλλη θεωρία για την ύπαρξη πολλών «Big Bang», καθένα από τα οποία δημιούργησε το δικό του Σύμπαν, με τελικό αποτέλεσμα ένα πολυσύμπαν (multiverse).

Ομως, κανένας δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να προσκομίσει αποδείξεις ότι όντως κάτι τέτοιο έχει συμβεί.

Οπως δήλωσε ο καθηγητής Κοσμολογίας Κάρλος Φρενκ του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, ο Χόκινγκ πίστευε ότι το πολυσύμπαν άφησε το αποτύπωμά του στην κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου που διαπερνά το δικό μας Σύμπαν και ότι συνεπώς μπορούμε να το ανιχνεύσουμε με τα κατάλληλα όργανα μιας διαστημοσυσκευής.

Ο συνεργάτης του καθηγητής Τόμας Χέρτογκ, του βελγικού Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν, ο οποίος δούλεψε μαζί με τον Χόκινγκ πάνω στη νέα θεωρία, δήλωσε ότι, με αυτή την τελευταία εργασία, ο Χόκινγκ μπορεί να κατάφερνε να πάρει τελικά το Νομπέλ Φυσικής, αν όντως στην πορεία η θεωρία του επιβεβαιωνόταν με τις ανάλογες ανακαλύψεις.