Εχει ίσως περάσει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα λόγω των εξελίξεων με την δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σκριπάλ και τον διπλωματικό πόλεμο που είναι σε εξέλιξη μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου, αλλά την Κυριακή γίνονται προεδρικές εκλογές στη Ρωσία.
Σε μια χώρα με εξαιρετικά ελεγχόμενο περιβάλλον, το αποτέλεσμα μοιάζει προδιαγεγραμμένο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ρωσίας με ένα εντυπωσιακό ποσοστό, αν και το εύρος της διαφοράς με τους αντίπαλους επτά υποψηφίους είναι το ζητούμενο της κάλπης.
Η πρόσφατη διπλωματική ένταση με τη Βρετανία μετά την απόπειρα δολοφονίας του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά για το εκλογικό σώμα στη Ρωσία.
Ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να δει την συμμετοχή να κινείται σε υψηλά επίπεδα για να τονώσει την εικόνα του, σαν ένα είδος ενισχυμένης -αλλά και λαϊκής- ψήφου εμπιστοσύνης.
Οι δημοσκοπήσεις, αναφέρει το CNBC, δείχνουν ότι η συμμετοχή ίσως πέσει κάτω από το 70% που είναι ο ανεπίσημος στόχος του Κρεμλίνου.
«Η προσέλευση των εκλογέων μπορεί να είναι το κλειδί για να δείξει ότι ο κόσμος είναι ενθουσιώδης και πρόθυμος να εμπλακεί με την πολιτεία. Αν οι αριθμοί προσέλευσης πέφτουν συνεχώς, τότε έχεις ζητήματα νομιμοποίησης», εκτιμούν αναλυτές.
Εν τω μεταξύ, ο Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική μετά την έκθεσή τους στον νευροτοξικό παράγοντα novichok ο οποίος είχε παρασκευαστεί για πρώτη φορά επί Σοβιετικής Ενωσης.
Επειδή πρόκειται για χημικό όπλο, το οποίο διαχειρίζεταιο ρωσικός στρατός, το Λονδίνο θεωρεί ότι η επίθεση είτε δείχνει δάκτυλο του Κρεμλίνου είτε ένα πολύ σοβαρό περιστατικό απώλειας ελέγχου μιας επικίνδυνης ουσίας.
Την Τετάρτη η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε ανακοινώσει ότι η χώρα της θα απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες που υπηρετούν στη Βρετανία και θα παγώσει επαφές υψηλού επιπέδου. Σε αυτές τις περιπτώσεις η άλλη πλευρά απαντά και αυτή με αντίστοιχα μέτρα. Αυτό προανήγγειλε με σαφήνεια την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Είναι, σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερου μεγέθους απέλαση τα τελευταία 30 χρόνια.
Η Τερέζα Μέι επισήμανε την απογοήτευσή της για την εξέλιξη: «Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα του βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο».