Μπορεί μια δημοσκοπική ανάσα να διώξει τον πνιγηρό αέρα στο Κίνημα Αλλαγής; Αυτό θα απαντηθεί όσο πλησιάζουμε προς την Παρασκευή, 16 Μαρτίου, ημέρα έναρξης του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Διότι έως τώρα τα μηνύματα δεν είναι θετικά — με εξαίρεση αυτό το 10,2% που υπόσχεται στο νέο εγχείρημα μια τελευταία δημοσκόπηση που θα έπρεπε να βάλει όλους να σκεφτούν τις ευθύνες τους. Ευθύνες απέναντι στον χώρο και στους εκατοντάδες χιλιάδες που έσπευσαν να συμμετάσχουν στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.
Η απόφαση για ακύρωση της εκλογής συνέδρων ήταν ένα κακό προμήνυμα για το τι θα επακολουθούσε με την ανακοίνωση της συνάντησης του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Αλέξη Τσίπρα την προσεχή Δευτέρα στο Μαξίμου, μόλις πέντε 24ωρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής.
«Η συνάντηση αφορά μόνο τα εθνικά θέματα, δεν πρόκειται να συζητηθεί τίποτε άλλο» τόνιζαν συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη για το τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό. Και έσπευδαν να διαψεύσουν τα σενάρια περί προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ — ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, ο Σταύρος έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας, επαναλάμβαναν.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα είναι όντως μόνο για εθνικά θέματα και δεν έχει κανέναν άλλον στόχο, το μήνυμα που στέλνει το Ποτάμι είναι σαφές: ο ρόλος του στο Κίνημα Αλλαγής είναι διακριτός και, παρά τη συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη εντός του νέου φορέα, δεν θα έχει πάντα την ίδια στάση…
Πολύ λογικά, στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναβρασμός. Τονίζουν εκεί ότι «δεν μπορεί να μαθαίνει η πρόεδρος από τα ΜΜΕ τις αποφάσεις του Θεοδωράκη, δεν γίνεται να ξεχνά συνεχώς ότι πλέον συμμετέχει σε ένα ευρύτερο σχήμα».
Είναι δε χαρακτηριστική η φράση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μετά την αψιμαχία μέσω Twitter που είχαν Σταύρος και Φώφη την Παρασκευή, έλεγε: «Να αποφασίσει επιτέλους αν πάμε μαζί σε μια κοινή πορεία, γιατί μπορούμε και χωρίς τον Θεοδωράκη».
Παρά, πάντως, τον εκνευρισμό αρκετών στελεχών του ΠΑΣΟΚ η κυρία Γεννηματά δεν επιθυμεί τη ρήξη με το Ποτάμι. Θέλει απλώς να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Στην ίδια λογική κινείται και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, τρίτος σε ψήφους στις εσω-παραταξιακές εκλογές, ο οποίος προφανώς φωτογράφιζε τον κ. Θεοδωράκη όταν δήλωνε: «Δεν γίνεται να είναι κάποιος με το ένα πόδι εκτός και με το άλλο εντός του εγχειρήματος».
Το πρόβλημα είναι ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τις πόρτες στο φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι δημιούργησε νέα σενάρια που δεν μπορεί παρά να φουντώσουν μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Θεοδωράκη στο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός τηλεφωνήθηκε με τον κ. Θεοδωράκη και τον προσκάλεσε σε κατ΄ιδίαν συνάντηση για να συζητήσουν αναλυτικά την πρόταση νόμου του Ποταμιού για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Είναι δύσκολο ωστόσο να πιστέψει κανείς ότι η συζήτηση θα περιοριστεί μόνο σε αυτό.
Την ίδια ημέρα που θα πραγματοποιείται η κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο κ. Θεοδωράκης θα συναντιέται με τον Αλέξη Τσίπρα γεγονός που μόνο ευχάριστο δεν είναι για τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με την Φώφη Γεννηματά πριν από την αποδοχή της πρόσκλησης του Πρωθυπουργού από τον επικεφαλής του Ποταμιού.
Αυτό ανέβασε ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο και όλοι περιμένουν πλέον την τοποθέτηση της για να δώσει το μήνυμα ότι πριν από κάθε απόφαση πρέπει να υπάρχει σχετική ενημέρωση για όσους συμμετέχουν στο εγχείρημα.
Μπορεί η κυρία Γεννηματά να μην επιθυμεί την ρήξη με κανένα κεντρικό στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι την Δευτέρα θα κάνει σαφές πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για άλλες μάχες χαρακωμάτων. Το μήνυμα της από το Φόρουμ των Δελφών ήταν καθαρό: «Θέλουμε πολυφωνία αλλά όχι Βαβυλωνία». Και λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο αναμένεται να το επαναλάβει στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Το παρασκήνιο με τους συνέδρους
«Να μιμηθεί την αξιοπιστία της επιτροπής Αλιβιζάτου και η επιτροπή Βγόντζα» ζητούσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο ευρωβουλευτής της Ελιάς και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης πριν από τη ματαίωση της εκλογής συνέδρων.
Λίγες ημέρες πριν από την οριστική απόφαση είχαν εμφανιστεί λάθη και κενά ακόμα και σε στοιχεία. Παράλληλα, υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις μελών που είχαν συμμετάσχει στις εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα και είχαν πληρώσει το αντίτιμο αλλά τα ονόματα τους δεν εντοπίζονταν στους καταλόγους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, 551 σύνεδροι γράφτηκαν και δήλωσαν υποψηφιότητα εκπρόθεσμα.
Με αυτά τα δεδομένα και με τον κ. Θεοδωράκη να ζητά τον διορισμό των συνέδρων μετά από συνεννόηση των κομμάτων που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής ώστε να εξασφαλιστεί η αναλογική εκπροσώπηση, η ματαίωση της εκλογής ήταν μονόδρομος.
Από την πλευρά τους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά υποστηρίζουν ότι οι απώλειες και τα κενά στα στοιχεία οφείλονται στο γεγονός ότι ο Νίκος Αλιβιζάτος είχε σβήσει τα στοιχεία των φίλων του Κινήματος Αλλαγής ενώ απουσίαζαν από τις καταστάσεις που παρέδωσε και τα στοιχεία αρκετών μελών.
Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί η περαιτέρω εσωστρέφεια η εκλογή συνέδρων ματαιώθηκε. Συνεργάτες του κ. Καμίνη σχολίασαν χαρακτηριστικά: «Δίνουμε λάθος μήνυμα, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη εσωστρέφεια, πάμε παρακάτω επιτέλους».
Δημοσκοπική ανάσα
Ενώ όλοι ασχολούνταν με τις τριβές στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής και την ματαίωση της εκλογής συνέδρων, η δημοσκόπηση της Rass που δημοσιεύθηκε στην εκπομπή Evening Report του Action 24 ήταν μια απρόσμενη ανάσα. Παρά το βαρύ κλίμα της τελευταίας περιόδου το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται να διατηρεί την δυναμική του και να καταγράφει διψήφιο ποσοστό, 10.2%.
Αμέσως μετά την δημοσκόπηση, στελέχη του Κινήματος Αλλαγής δημοσίευαν με ενθουσιασμό τα αποτελέσματα σημειώνοντας ωστόσο στις αναρτήσεις τους στα social media ότι η υπομονή του κόσμου της Κεντροαριστεράς δεν είναι ανεξάντλητη.
Μένει να δούμε αν η δημοσκοπική ανάσα λίγο πριν από το συνέδριο θα ανατρέψει το αρνητικό κλίμα και αν το μήνυμα της Φώφης :«θέλουμε πολυφωνία, όχι Βαβυλωνία», θα πιάσει τόπο.