Μπουκάλια κρασιού χαμηλής τιμής σε βρετανικό σούπερ μάρκετ | REUTERS/Peter Summers
Επικαιρότητα

Βρετανία: «Αλμυρές» τιμές στο κρασί φέρνει η χειρότερη σοδειά εδώ και 50 χρόνια

Είτε επειδή είχε πολύ κρύο, είτε λόγω της υπερβολικής ζέστης, τα αμπέλια το 2017 δεν απέδωσαν το αναμενόμενο και οι τιμές καταγράφουν κατακόρυφη άνοδο
Protagon Team

Μετά το καταστροφικό για τους οινοπαραγωγούς 2017 σειρά έχει ένα καταστροφικό για τους καταναλωτές 2018, καθώς θα δουν τις τιμές σε κρασιά ευρείας κυκλοφορίας να αυξάνονται ακόμη και κατά 30% λόγω της κακής σοδειάς.

Πέρυσι, στους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, η παραγωγή έπεσε σχεδόν στο μισό λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Είτε επειδή είχε πολύ κρύο, είτε λόγω της υπερβολικής ζέστης, τα αμπέλια δεν απέδωσαν το αναμενόμενο.

Σε κάποιους από τους αμπελώνες στο Μπορντό της Γαλλίας η παραγωγή λόγω του κρύου ήταν από 40% έως και 90% κάτω από τα επίπεδα της περασμένης χρονιάς – οι παραγωγοί είχαν επιστρατεύσει μέχρι και θερμάστρες! Κάποιοι από τους κορυφαίους διασώθηκαν πάντως χωρίς απώλειες στην ποσότητα και την ποιότητα.

Υπολογίζεται ότι πέρυσι ήταν η χειρότερη χρονιά σε παραγωγή από το 1961 με παραγωγή περίπου 3 δισ. μπουκαλιών κάτω από τα επίπεδα του 2016.

Ενώ αρχίζουν σταδιακά να κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ τα κρασιά της περσινής σοδειάς, όπως το πινό και οι ισπανικοί ερυθροί οίνοι, θα φανούν και οι «αλμυρές» τιμές τους, σημειώνει ο Guardian. Μερίδιο στις αυξήσεις έχει και η πτωτική πορεία της στερλίνας.

Παρά ταύτα, οι Βρετανοί αγαπούν το κρασί και ειδικά το αφρώδες.

Πέρυσι ήπιαν πάνω από 160 εκατ. μπουκάλια πινό και προσέκο. Αν κάνουμε τη διαίρεση βγαίνουν περίπου τρία σε κάθε κάτοικο, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλά γερά ποτήρια που καλύπτουν και όσους δεν συμπαθούν το κρασί.