Η πρώτη δημόσια πορεία γυναικών στη Σαουδική Αραβία | REUTERS/Faisal Al Nasser
Επικαιρότητα

Η πρώτη πορεία γυναικών στη Σαουδική Αραβία

Σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η Σαουδική Αραβία στο «μετριοπαθές Ισλάμ» και κατ'επέκταση να αποτελέσει πόλο έλξης για ξένους επενδυτές, ο πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμεντ Σαλμάν προωθεί σειρά μέτρων για να βελτιώσει τα δικαιώματα των γυναικών
Protagon Team

Την ώρα που καταγράφονται σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση χαλάρωσης υπερβολικά αυστηρών κανόνων στη Σαουδική Αραβία, από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν,  χιλιάδες γυναίκες αποφάσισαν να δυναμώσουν τη φωνή τους.  Πάνω από 2.500 γυναίκες συμμετείχαν, την Πέμπτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε πορεία στην πρωτεύουσα Τζέντα. Πρόκειται για την πρώτη μαζική δημόσια εμφάνιση γυναικών στη βαθιά συντηρητική αυτή ισλαμική κοινωνία.

Στόχος της κινητοποίησης: η προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Γυναίκες στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας χαμογελούν στη διάρκεια της πρώτης μαζικής δημόσιας εμφάνισής τους

Σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η Σαουδική Αραβία στο «μετριοπαθές Ισλάμ» και κατ’επέκταση να αποτελέσει πόλο έλξης για ξένους επενδυτές, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ έχει λάβει σειρά μέτρων για να βελτιώσει τα δικαιώματα των γυναικών.

Πριν από μια εβδομάδα, με απόφαση του, διορίστηκε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης μια γυναίκα, η Ταμαντάρ μπιν Γιούσεφ αλ Ράμα. Είναι μία από τις λίγες γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας που κατάφερε να διοριστεί σε τόσο υψηλόβαθμη θέση, μετά τη Νόρα αλ Φάγεζ η οποία είχε διοριστεί το 2009 υφυπουργός Παιδείας.

Η Σαουδική Αραβία έχει ανακοινώσει, ακόμη, το σχέδιό της να επιτρέψει στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητο από φέτος τον Ιούνιο, ενώ υπηρεσίες μίσθωσης οχημάτων ετοιμάζονται να προσλάβουν γυναίκες οδηγούς.

Τον Ιανουάριο επιτράπηκε στις γυναίκες να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες και να ανοίγουν τις δικές τους επιχειρήσεις χωρίς τη συναίνεση των ανδρών συγγενών τους.

Στιγμιότυπο από την πορεία των γυναικών στην Τζέντα

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι για πρώτη φορά θα προσλάβει γυναίκες ανακριτές. Το βασίλειο άνοιξε, επίσης, 140 θέσεις για γυναίκες σε αεροδρόμια και συνοριακούς σταθμούς, σε μια ιστορική κίνηση που σύμφωνα με την κυβέρνηση συγκέντρωσε τις αιτήσεις 107.000 ενδιαφερομένων.

Ο Σαλμάν υποσχέθηκε προ μηνών την εξάλειψη του θρησκευτικού εξτρεμισμού, ο οποίος δήλωσε ότι κλειδί του εκσυγχρονισμού αποτελεί η επιστροφή σε «ένα μετριοπαθές Ισλάμ». Όπως είχε αναφέρει, οι επτά στους δέκα πολίτες της Σαουδικής Αραβίας είναι κάτω των 30 ετών και θα επιθυμούσαν μια ζωή στην οποία η θρησκεία να σημαίνει ανοχή.

Εμφανής είναι η προσπάθεια του πρίγκιπα-διαδόχου να εδραιωθεί στην εξουσία μέσω της προώθησης οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που έχουν στόχο να βελτιώσουν τη θέση των γυναικών και των νέων στη Σαουδική Αραβία.