Η διαδικασία μοιάζει να είναι τυπική, αλλά η ευκαιρία για την εκ νέου επιβεβαίωση της εξουσίας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ δεν θα μπορούσε να πάει χαμένη.
Οπως χαμένη δεν μπορούσε να πάει η ευκαιρία να υπενθυμίσει η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας πόσο απόλυτη είναι η εξουσία του Σι στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.
Αυτό έκανε κατά την έναρξη της δεκαπενθήμερης συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου του ΚΚΚ ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος συμβούλευσε τα μέλη του κόμματος να στηρίξουν σθεναρά και αποφασιστικά την ηγεμονία του Σι. Ακόμη περισσότερο να τον ακολουθήσουν «στη σκέψη, στα λόγια και στις πράξεις».
Οι 3.000 σύνεδροι, πάντα με τις προτροπές του Λι, θα πρέπει να κατανοήσουν πλήρως την ομιλία του προέδρου της χώρας, να στηρίξουν «την καθοδηγητική του θέση για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων», αλλά και την οικονομική πολιτική για μια «νέα εποχή του σοσιαλισμού».
Εντολή ακόμη στο σώμα, όπως γράφει ο Guardian, είναι να στηρίξουν οι σύνεδροι την Κίνα και τον Σι σε τρεις μεγάλες μάχες: καταπολέμηση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κινδύνων, της ακραίας φτώχειας και της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, με μια απόφαση που αιφνιδίασε περισσότερο ίσως για τον χρόνο της παρά για την ουσία της, προτάθηκε επίσημα η κατάργηση του περιορισμού των δύο θητειών για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της χώρας.
Χωρίς να υπάρχει επί της ουσίας καμία αντίρρηση σε αυτό από το Κόμμα, η πρόταση θα επικυρωθεί με άνεση και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη μακροχρόνια ηγεμονία του Σι.
Καμία αναφορά –προφανώς!- δεν υπήρξε σε αυτό στην ομιλία του πρωθυπουργού, αν και ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη ακόμη και η άσκηση της εξουσίας να ελέγχεται. Υποσχέθηκε αποφάσεις που θα λαμβάνονται «με στέρεο και δημοκρατικό τρόπο στη βάση του νόμου».
Και οι ίδιοι οι σύνεδροι, αναφέρει ο Guardian, δεν έδειχναν να θέλουν να θίξουν ιδιαίτερα στις συζητήσεις με τους δημοσιογράφους το λεπτό θέμα των θητειών του προέδρου.
Το επιχείρημα ενός από αυτούς υπέρ της σταθερότητας της ηγεσίας είναι ενδεικτικό: «Θα ψηφίσω την επέκταση. Δεν είναι ωραία αν μια πολιτική εφαρμόζεται το πρωί και καταργείται το απόγευμα».