O ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο ετήσιο διάγγελμά του ενώπιον των μελών της Δούμας και άλλων ρώσων αξιωματούχων | Reuters
Επικαιρότητα

Ο Πούτιν κομπάζει: Εχουμε πλέον πυρηνικά όπλα που δεν μπορούν να αναχαιτιστούν

Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του ότι το νέο πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ υποκρύπτει χαλάρωση των προϋπόθεσεων υπό τις οποίες επιτρέπεται η χρήση πυρηνικών όπλων και υποσχέθηκε δυναμική απάντηση σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της χώρας του
Protagon Team

Υπερήφανος για το γεγονός ότι το ρωσικό οπλοστάσιο ενισχύθηκε με νέα πυρηνικά όπλα τα οποία μάλιστα -όπως υποστήριξε- δεν είναι δυνατόν να αναχαιτιστούν, εμφανίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ετήσια προεδρική ομιλία προς το ρωσικό έθνος. Ταυτόχρονα έστειλε αυστηρό μήνυμα ότι σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της χώρας του η απάντηση θα είναι άμεση και αποφασιστική, χωρίς να αποκλείσει τη χρήση πυρηνικών όπλων είτε πρόκειται για πυρηνική είτε για συμβατική επίθεση.

Μεταξύ των νέων όπλων που διαθέτει πλέον η Μόσχα, είναι ένας εξελιγμένος πυρηνικός πύραυλος και ένα πυρηνικό υποθαλάσσιο drone που όμοιά τους δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν το περασμένο φθινόπωρο με τον πύραυλο να έχει απεριόριστη εμβέλεια και τέτοια υψηλή ταχύτητα που να του επιτρέπει να διαπερνάει οποιαδήποτε πυραυλική άμυνα, καθιστώντας ουσιαστικά άχρηστα τα αντιβαλλιστικά πυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν επίσης δοκιμές του νέου ισχυρότερου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat, που έχει ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια από τον προκάτοχό του.

Όπως αναφέρει το Russia Today, ο πρόεδρος Πούτιν σημείωσε ότι το νέο πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ επιτρέπει πυρηνικό πλήγμα ως απάντηση σε συμβατική επίθεση και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι αν η Ρωσία δεχθεί επίθεση με πυρηνικά όπλα δεν θα διστάσει να απαντήσει ανάλογα.

Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του ότι το νέο πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ υποκρύπτει χαλάρωση των προϋποθέσεων υπό τις οποίες επιτρέπεται η χρήση πυρηνικών όπλων.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα από κάποια σημεία του αμερικανικού πυρηνικού δόγματος που μειώνουν τα όρια για τη χρήση πυρηνικών. Όποια κατευναστικά λόγια και αν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει κανείς πίσω από κλειστές πόρτες, μπορούμε να διαβάσουμε τι γράφεται. Αυτά τα όπλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε απάντηση συμβατικής επίθεσης ή κυβερνοαπειλής», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ρωσίας στο διάγγελμά του.

«Σύμφωνα με το δικό μας πυρηνικό δόγμα,  η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα μόνο ως απάντηση σε πυρηνική επίθεση ή επίθεση με άλλα όπλα μαζικής καταστροφής εναντίον των συμμάχων της ή συμβατική επίθεση εναντίον μας που απειλεί την ίδια την ύπαρξη του κράτους».

«Είναι καθήκον μου να το δηλώσω: κάθε χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ρωσίας ή των συμμάχων της, είτε μικρής κλίμακας, μεσαίας κλίμακας ή οποιασδήποτε άλλης κλίμακας, θα αντιμετωπίζεται ως πυρηνική επίθεση στη χώρα μας. Η απάντηση θα είναι άμεση και με όλες τις σχετικές συνέπειες», προειδοποίησε ο Πούτιν.

Μετά τις δηλώσεις εθνικής υπερηφάνειας και τις πολεμοχαρείς προειδοποιήσεις, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πέρασε και στις υποσχέσεις προς τον ρωσικό λαό, δεσμευόμενος ότι θα βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο και θα μειώσει στο μισό το «απαράδεκτο» επίπεδο φτώχειας στη νέα του προεδρική θητεία (μετά τη διαφαινόμενη νίκη τους στις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου).

Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, ο Πούτιν στάθηκε -από την αρχή της ομιλία του- στην ανάγκη να βελτιωθεί «η ευημερία» του ρωσικού λαού και να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές και στην υγεία για να αποφευχθεί μια «πιθανή καθυστέρηση» της Ρωσίας στους συγκεκριμένους τομείς -κάτι που όπως είπε, αποτελεί τον «κύριο εχθρό» του.

«Τα επόμενα χρόνια θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τη ζωή της χώρας», επέμεινε ο ρώσος πρόεδρος, εκτιμώντας ότι «η ανάπτυξη της ευημερίας έχει ουσιαστική σημασία».

«Οφείλουμε», είπε, «να φέρουμε σε πέρας έναν από τους στόχους κλειδιά της επόμενης δεκαετίας: να παράσχουμε μια βέβαιη και μακροπρόθεσμη αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών και να μειώσουμε μέσα σε έξι χρόνια τουλάχιστον στο μισό το ποσοστό της φτώχειας».

Όπως υπογράμμισε και ο ίδιος, ο αριθμός των φτωχών στη Ρωσία μειώθηκε από 42 εκατομμύρια το 2000 σε περίπου 20 εκατομμύρια σήμερα,  ωστόσο κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεδρικής του θητείας (2012-2018) αυξήθηκε ξανά λόγω οικονομικής ύφεσης.

«Η καθυστέρηση, ιδού ο εχθρός μας», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος υπογραμμίζοντας τη σημασία της τεχνολογικής προόδου ώστε η Ρωσία, το «κολοσσιαίο δυναμικό» της οποίας στην τεχνολογία εγκωμίασε, να μην μείνει στο περιθώριο της «τεχνολογικής επανάστασης».