«Η τέλεια ανυποληψία του είναι και προσωπική μου ταπείνωση. Ζητώ συγγνώμη από όσους παραπλανήσαμε». Τα λόγια του πρώην βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκου Τσούκαλη, για τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έσπευσε να αναλάβει αναπληρωτής υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ίσως τα πιο χαρακτηριστικά του κλίματος και της απογοήτευσης που επικρατεί στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς για τη στάση του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ.
Στα όσα στελέχη έφτιαξαν τη ΔΗΜΑΡ το 2010 και πάλεψαν για κάτι σημαντικό στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, κυριαρχεί ένα αίσθημα ματαίωσης. Το σύνθημα της «Αριστεράς της ευθύνης» καταρρακώθηκε από τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος αφότου αποχώρησε το καλοκαίρι του 2015 επιδόθηκε σε ένα ανελέητο φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μπει κάπου στην κυβέρνηση, έστω και ως υφιστάμενος του Πάνου Καμμένου. Ποια Αριστερά της ευθύνης…
«Ο κ. Κουβέλης ακολουθεί μια μοναχική πορεία», ήταν το πρωί της Πέμπτης το αιχμηρό σχόλιο από τον διάδοχο του κ. Κουβέλη στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο. «Ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι σταθερά απέναντι στον εθνολαϊκισμό. Η συμμετοχή του κ. Κουβέλη σε συγκευβέρνηση που μετέχει ο κ. Καμμένος αλλά και σε θέση υφισταμένου του κ. Καμμένου, οδηγεί τους πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Στην επισήμανση δε ότι με την είσοδό του στο κυβερνητικό σχήμα ο κ. Κουβέλης γύρισε στο σπίτι του, ο κ. Θεοχαρόπουλος δεν δίστασε να καυτηριάσει την περίεργη συγκατοίκηση του προκατόχου του με τον κ. Καμμένο υπό τη σκέπη του Αλέξη Τσίπρα: «Αν το σπίτι του είναι ο χώρος μια Αριστεράς στην οποία έχει γίνει μια εθνολαϊκιστική όσμωση τόσο έντονη, ώστε να μην μπορείς πλέον να διακρίνεις ποιος είναι, τι, τότε ας ορίσει ο καθένας το σπίτι του».
Πολύ πιο αιχμηρός ήταν ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος είχε συμπαραταχθεί με τον κ. Κουβέλη στη ΔΗΜΑΡ το 2010, αλλά το 2015 μεταπήδησε στο Ποτάμι.