Mε τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων της πολιτικής και της οικονομίας αρχίζει την Πέμπτη στους Δελφούς το τρίτο Οικονομικό Φόρουμ.
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα βρεθεί στους Δελφούς η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, κορυφαίοι επιχειρηματίες και επιστήμονες, οι οποίοι θα συνομιλήσουν με γνωστές προσωπικότητες από το εξωτερικό.
Ο διεθνής χαρακτήρας του Φόρουμ των Δελφών επιβεβαιώνεται φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Στα πάνελ του θα συμμετέχουν ειδικοί, παγκοσμίως αναγνωρισμένοι ο καθένας στον τομέα του. Μία σειρά προσωπικοτήτων από ολόκληρο τον πλανήτη, με πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο που μας περιβάλλει, τις εξελίξεις, αλλά τη γεωπολιτική τους διάσταση.
Με ειδίκευση στην ιστορία των κομμουνιστικών καθεστώτων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ο καθηγητής της Οξφόρδης, Τίμοθι Γκάρντον Ας, διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο, καθώς έχει μελετήσει σε βάθος την ιστορία των εν λόγω καθεστώτων, τις επαναστάσεις του 1989, καθώς και το ρόλο που έπαιξε η Ευρώπη για τη μετάβαση των Κομμουνιστικών χωρών στη δημοκρατία.
Στον τομέα της ιστορίας ειδικεύεται και ο Γουόλτερ Ράσελ Μεντ του Hudson Institute, ο οποίος στην πλούσια καριέρα του έχει διατελέσει και καθηγητής στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Yale.
Ο Αλεξέι Γκρομίκο, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του Russian Academy of Science στη Ρωσία, θα παρέμβει σε πάνελ για τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες είναι εξαιρετικά τεταμένες, ειδικά από το 2014 και την προσάρτιση της Κριμαίας, αλλά και εν μέσω σημαντικών καταγγελιών για παρεμβάσεις του Κρεμλίνου στις αμερικανικές εκλογές, καθώς και σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία.
Το θέμα της Κίνας και της ανάδειξης του Πεκίνου μέσα σε μερικά χρόνια ως παγκόσμια υπερδύναμη, που είναι σε θέση να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ, αλλά και την ισχύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αναλύσει ο Καθηγητής, Ζέτονγκ Γιαν, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Φόρουμ Ειρήνης στην Κίνα.
Ο καθηγητής, Ούζι Αραντ, του Ινστιτούτου Εθνικών Μελετών για την Ασφάλεια του Ισραήλ, είναι ένας από τους σημαντικότερους γνώστες των θεμάτων της Μέσης Ανατολής, έχει υπάρξει σύμβουλος ασφαλείας του Ισραηλινού πρωθυπουργού και οι παρεμβάσεις του για θέματα ασφαλείας αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Χανς Χέλμουτ Κοτζ, θα παρέμβει σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, για την οικονομία της ευρωζώνης και τη νομισματική πολιτική, παρουσία τραπεζιτών και άλλων παραγόντων της διεθνούς οικονομικής σκηνής. Η γνώση του για τα ευρωπαϊκά θέματα και την οικονομία της ευρωζώνης είναι πάντα διαφωτιστική.
Σε άλλα πάνελ των Δελφών θα παρευρεθούν, επίσης, η Μάγδα Σανίν, καθηγήτρια στο American University του Καΐρου, γνώστρια επίσης των θεμάτων της Μέσης Ανατολής, ο επίκουρος καθηγητής του Sabanci University της Τουρκίας, Ουστούν Εργκουντέρ, ο πρόεδρος του Centre for Liberal Strategies της Βουλγαρίας, Ιβάν Κράτσεφ, καθώς και ο Πολ ντε Γκρόβε, κάτοχος της έδρας John Paulson της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας, στο LSE του Λονδίνου, ο οποίος θα μπορούσε να συνεισφέρει με τις γνώσεις του για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία στιγμή κατά όπου το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να αποχωρήσει.