«Κόλαση επί γης» χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ την κατάσταση στη Συρία | REUTERS/Bassam Khabieh
Επικαιρότητα

Ανθρωπιστική, αλλά αβέβαιης εφαρμογής, κατάπαυση του πυρός ζητά ο ΟΗΕ για τη Συρία

Με αρκετή δυσκολία και μόνο όταν τα πράγματα σε περιοχές όπως η Γκούτα έφτασαν σε οριακό σημείο, ο ΟΗΕ ζήτησε να παύσουν οι εχθροπραξίες για 30 ημέρες για ανθρωπιστικούς λόγους
Protagon Team

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση με την οποία ζητείται η άμεση εφαρμογή ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, την ώρα που η κατάσταση σε περιοχές όπως η Γκούτα έχει φτάσει στο απροχώρητο και χιλιάδες άνθρωποι είναι στο έλεος των βομβαρδισμών.

Είχαν προηγηθεί πολυήμερες παλινωδίες, κυρίως από την πλευρά της Ρωσίας, ενώ χρειάστηκε να γίνουν πολλές αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας μέχρι να ικανοποιήσει όλα τα μέλη του Συμβουλίου.

Τελικά το ψήφισμα που εγκρίθηκε το βράδυ του Σαββάτου «ζητά από όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες χωρίς καθυστέρηση για τουλάχιστον 30 ημέρες».

Η απόφαση απευθύνει έκκληση για την άμεση άρση της πολιορκίας των κατοικημένων περιοχών της ανατολικής Γκούτα και των Γιάρμουκ, Φούα και Κεφράγια.

Στόχος είναι να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και υπηρεσιών και η απομάκρυνση των ασθενών και των πιο βαριά τραυματισμένων.

Ο πρεσβευτής της Σουηδίας στον ΟΗΕ Ολοφ Σκουγκ, εισηγητής του κειμένου της απόφασης μαζί με τον κουβεϊτιανό ομόλογό του, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν πρόκειται για ειρηνευτική συμφωνία για τη Συρία», κάτι που εδώ και πολλά χρόνια έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολος στόχος.

Η διαπραγμάτευση για την τελική διαμόρφωση του κειμένου υπήρξε δύσκολη, καθώς η Σουηδία και το Κουβέιτ προσπαθούσαν να αποφύγουν το ρωσικό βέτο.

Οι δυτικές χώρες αρνήθηκαν επίσης το αίτημα που διατυπώθηκε από τη Ρωσία, σύμφωνα με το οποίο κάθε φάλαγγα μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να παίρνει το πράσινο φως της Δαμασκού.

Στο κείμενο προβλέπονται εξαιρέσεις στην κατάπαυση για τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, της Αλ Κάιντα, καθώς και άλλων οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι εξαιρέσεις αυτές μπορεί να δώσουν έδαφος για αντιφατικές ερμηνείες , καθώς η Δαμασκός χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τις δυτικές δυνάμεις. Αυτά τα σημεία καθιστούν την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός μάλλον αβέβαιη.

Επειτα από αίτημα της Ρωσίας για παροχή εγγυήσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας προβλέπει νέα συνεδρίαση για το θέμα εντός δεκαπέντε ημερών για να διαπιστωθεί εάν η κατάπαυση του πυρός έχει εφαρμοσθεί.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι συνομιλεί με τους εκπροσώπους της Σουηδίας και της Βρετανίας (REUTERS/Eduardo Munoz)
Γκούτα, το νέο Χαλέπι

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η πολιορκία της ανατολικής Γκούτα, περιοχής που βρίσκεται στην περιφέρεια της Δαμασκού και τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτικών δυνάμεων, πήρε ακόμη χειρότερη τροπή.

Περισσότεροι από 520 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή τις πέντε τελευταίες ημέρες κατά τον αδιάκοπο βομβαρδισμό από τις αεροπορικές δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού.

Αυτές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κανένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν πήρε την πρωτοβουλία για μία προσπάθεια τερματισμού της «κόλασης επί γης», σύμφωνα με τα λόγια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η κατάσταση στον θύλακα θυμίζει αυτό που συνέβη τον Δεκέμβριο 2016 στο Χαλέπι. Η Ρωσία είχε και τότε κερδίσει χρόνο πριν ο ΟΗΕ καταφέρει την άρση της πολιορκίας της πόλης και την εκκένωσή της.

Ακόμη και ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι παραδέχθηκε αυτόν τον παραλληλισμό. «Ναι, η ανατολική Γκούτα θα γίνει ένα νέο Χαλέπι», αλλά στο Χαλέπι σήμερα «υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν τελείως φυσιολογικά», είπε. Προέβλεψε ότι και το Ιντλίμπ, μία άλλη εστία συγκρούσεων, θα γίνει και αυτό με τη σειρά του νέο Χαλέπι.