Μια περίπλοκη και λεπτή υπόθεση, που αφορούσε και διπλωμάτες, έφερε τους αστυνομικούς στην Αργεντινή μπροστά στην αποκάλυψη και την κατάσχεση 389 κιλών κοκαΐνης σε ένα από τα κτίρια της ρωσικής πρεσβείας στο Μπουένος Άιρες.
Η υπόθεση ενέπλεξε διεφθαρμένους διπλωμάτες, έναν συνεργό αστυνομικό και ναρκωτικά που αντικαταστάθηκαν από αλεύρι.
«Η συμμορία εμπόρων ναρκωτικών που προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία διπλωματικού ταχυδρομείου της ρωσικής πρεσβείας» για τη μεταφορά ναρκωτικών στην Ευρώπη, δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Εσωτερικών της Αργεντινής Πατρίτσια Μπούλριτς, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα έρευνας που διήρκησε πάνω από ένα χρόνο.
Το ναρκωτικό, κρυμμένο μέσα σε 16 βαλίτσες, ανακαλύφθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2016 έπειτα από καταγγελία του ρώσου πρεσβευτή Βίκτορ Κορονέλι, μέσα σε ένα κτίριο, παράρτημα της πρεσβείας.
Ελέγχοντας διακριτικά ότι επρόκειτο για ναρκωτική ουσία, οι ερευνητές πήγαν εκείνο το βράδυ στο Μπουένος Άιρες να αγοράσουν από το χοντρικό εμπόριο 400 κιλά αλεύρι.
«Η κοκαΐνη αντικαταστάθηκε από το αλεύρι (εκείνο το βράδυ) και τοποθετήθηκαν συσκευές παρακολούθησης στο εσωτερικό των 16 βαλιτσών ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τη συναλλαγή και να εξαρθρώσουμε την οργάνωση», πρόσθεσε η υπουργός.
Τους επόμενους μήνες, μέλη του δικτύου, μερικοί από τους οποίους εργάζονται στην πρεσβεία, επιχείρησαν μάταια αρκετές φορές να αποστείλουν την ποσότητα αλεύρου με τον διπλωματικό σάκο.
Τελικά συνελήφθησαν πέντε άτομα (δύο στην Αργεντινή και τρία στη Ρωσία) που σχετίζονται με την απάτη, μεταξύ των οποίων και ένας πολιτογραφημένος ρώσος πολίτης, ο οποίος εντάχθηκε στην αστυνομία του Μπουένος Αϊρες το 2013, σύμφωνα με την υπουργό.
Η κοκαΐνη, που ήταν πολύ υψηλής καθαρότητας, προοριζόταν για τη Ρωσία και πιθανώς για τη Γερμανία, όπου ο φερόμενος εγκέφαλος της οργάνωσης έχει διαφύγει, σύμφωνα με τις Αρχές.
Ρώσοι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου «ήρθαν στην Αργεντινή τρεις φορές για να λάβουν μέρος στις έρευνες, η οποία διήρκησε πάνω από ένα χρόνο», ανέφερε η υπουργός και πρόσθεσε ότι η αξία του φορτίου ανέρχεται περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ στη ρωσική αγορά.
Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει την προέλευση της κοκαΐνης. «Μπορεί να προέρχεται από την Κολομβία ή το Περού», σύμφωνα με την Μπούλριτς.