Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ είναι πιο κοντά στην επίλυση του ζητήματος για την ονομασία από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 10 χρόνια, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ η οποία συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Ζόραν Ζάεφ.
Η Μέρκελ, η οποία καλωσόρισε στη χώρα της τον «“μακεδόνα” πρωθυπουργό», όπως τον αποκάλεσε, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κινητικότητα που υπάρχει.
«Θα είναι θαυμάσιο να γεφυρωθούν οι δυσκολίες που απομένουν», είπε ακόμη καλώντας τις δύο χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειες για πλήρη συμφωνία.
Πάντως επεσήμανε ότι οι πιέσεις κατά τις διαπραγματεύσεις ζημιώνουν παρά βοηθούν, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της προς στις δύο κυβερνήσεις. Σημείωσε ακόμη με νόημα ότι οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αλλά πρέπει να είναι και υλοποιήσιμοι.
«Η στάση μου είναι να λυθεί το πρόβλημα», εξήγησε αναλυτικότερα η καγκελάριος, για να προσθέσει ότι «η πίεση τις περισσότερες φορές σε διαπραγματεύσεις δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητική».
» Έχω την εντύπωση, εδώ και πολύ καιρό για πρώτη φορά, ότι και οι δύο πλευρές έχουν ενδιαφέρον για την επίλυση αυτού του θέματος και αυτό είναι μια καλή προϋπόθεση. Και κατά τα άλλα νομίζω γνωρίζετε ότι δημόσιες δηλώσεις μερικές φορές μπορεί περισσότερο να ζημιώσουν παρά να είναι χρήσιμες.
» Και έχω εμπιστοσύνη και στις δυο πλευρές ότι θα χειριστούν την επιθυμία να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή.
» Ο καθένας πρέπει να ξέρει τι μπορεί να κάνει -οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αυτό το γνωρίζει κανείς από την πολιτική του ζωή. Όποιο συμβιβασμό και να κάνεις, είναι πάντα επώδυνος, αλλά πρέπει είναι και υλοποιήσιμος.
» Η υψηλή διπλωματική τέχνη είναι να βρεθεί “η τρύπα της βελόνας”, και αυτό θα έπρεπε να γίνεται εμπιστευτικά παρά σε συνεντεύξεις Τύπου», δήλωσε η κ. Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σε ποια πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για την λύση.
Ζάεφ: «Εκτιμούμε τη στήριξη της Γερμανίας»
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του επιθυμεί να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και επιλύοντας το ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να πετύχει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
«Η “Μακεδονία” αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην στήριξη της Γερμανίας για τους στρατηγικούς της στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που μας αναλογεί. Πρέπει να υλοποιήσουμε εντατικές μεταρρυθμίσεις και να λύσουμε και το ανοιχτό θέμα του ονόματος με την Ελλάδα», είπε.
Επανέφερε μάλιστα το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη χώρα του για την τελική έγκριση της λύσης με την Ελλάδα: «Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει αυτή η χώρα με το συνταγματικό μας όνομα. Αυτά είναι λεπτά, δύσκολα θέματα, αλλά θέλουμε να φέρουμε αποτελέσματα και θέλουμε και η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμμετέχουν σε αυτό, και βεβαίως θα παρακαλέσουμε και τους πολίτες για την συγκατάθεσή τους».
Διμερείς επαφές
Ο Ζόραν Ζάεφ, πέρα από την καγκελάριο θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ.
Στο Βερολίνο έφτασε από τα Σκόπια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Αμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μπουγιάρ Οσμάνι και τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα έχει ακόμη την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες Τρίτη, η Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Αν και πολλοί αναλυτές έχουν ερμηνεύσει την επίσκεψη Ζάεφ στο Βερολίνο ως απόπειρα της καγκελαρίου να μεσολαβήσει για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό, από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αρνούνται ότι η Γερμανία θα αναμειχθεί στις επαφές για το όνομα. Επιμένουν δε να εστιάζουν στο ότι η συνάντηση θα επικεντρωνόταν σε διμερή ζητήματα.
«Κάποιοι φίλοι της ‘Μακεδονίας’ και της Ελλάδας έχουν τις απόψεις τους, αυτά μπορούν να συζητηθούν, αλλά κανείς δεν θα εμπλακεί», είπε σχετικά, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.