Χωρίς πολλούς τουρίστες είναι ένα πραγματικά μαγευτικό σημείο | Shutterstock
Επικαιρότητα

Ταϊλάνδη: Κλείνει (προσωρινά) η παραλία του Ντι Κάπριο για να σωθούν τα κοράλλια της

Θύμα της δημοφιλίας που απέκτησε από την ταινία με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο είναι ο κόλπος Μάγια στην Ταϊλάνδη και οι Αρχές της χώρας παίρνουν μέτρα για την θεραπεία του
Protagon Team

Ο μαγευτικός κόλπος στη Ταϊλάνδη, που με τον τρόπο του πρωταγωνίστησε στην ταινία «Η παραλία» με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, θα κλείσει από τον Ιούνιο και για τέσσερις μήνες για τα σκάφη ώστε να επιτραπεί η αναγέννηση των κοραλλιών, που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τον τουρισμό.

Αν και στην ταινία εμφανιζόταν σαν επίγειος παράδεισος για λίγους, ο συνωστισμός των τουριστών όχι μόνο το κάνει ένα πολυσύχναστο αξιοθέατο αλλά καταστρέφει και τη θαλάσσια ζωή.

«Το κλείσιμο δεν αφορά τους τουρίστες, αλλά τα σκάφη», επιμένουν οι Αρχές διευκρινίζοντας ότι στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων μηνών που ο κόλπος θα παραμείνει κλειστός, η πρόσβαση θα γίνεται από το πίσω μέρος του και οι τουρίστες θα αποβιβάζονται στην άλλη πλευρά του νησιού.

Προς το παρόν πολυάριθμα σκάφη μεταφέρουν καθημερινά τουρίστες οι οποίοι θέλουν να απαθανατίσουν τον κόλπο που είδαν στην ταινία του Ντάνι Μπόιλ, με αποτέλεσμα ένα μποτιλιάρισμα από πλεούμενα – ενώ καταστρέφουν και τη θέα, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του τομέα.

Το Κο Φι Φι Λέι είναι ένα νησί που βρίσκεται νότια των νησιών Φι Φι, τα οποία προσελκύουν κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό από τους τουρίστες που επισκέπτονται κατά εκατομμύρια το βασίλειο για να απολαύσουν τις παραλίες του με τη λευκή άμμο.

Η Ταϊλάνδη κλείνει τακτικά την πρόσβαση σε πολλά από τα νησιά της για να επιτραπεί η αναγέννηση των κοραλλιών, που πλήττονται από τον συνωστισμό των ερασιτεχνών δυτών.

Η χώρα υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από 35 εκατομμύρια τουρίστες, που γοητεύονται από το γεγονός ότι μπορούν να παρατηρούν τροπικά ψάρια με τη βοήθεια μιας απλής μάσκας με αναπνευστήρα.

Ωστόσο η Ταϊλάνδη βρίσκεται αντιμέτωπη με προχωρημένη υποβάθμιση των κοραλλιογενών υφάλων της. Αιτία είναι μεταξύ άλλων η συμπεριφορά των τουριστών, οι οποίοι δεν διστάζουν να περπατούν πάνω στα κοράλλια, αλλά και στην αφθονία των τουριστικών πρακτόρων που προτείνουν ημερήσιες εκδρομές για καταδύσεις στα νησιά αυτά, τα οποία υποτίθεται πως έχουν το προστατευόμενο καθεστώς των εθνικών πάρκων.