Ενας – ένας οι βασικοί πυλώνες της δικογραφίας για την υπόθεση της Novartis, φαίνεται ότι καταρρέουν. Δεν είναι μόνο οι ασάφειες και οι ανακολουθίες των ισχυρισμών των προστατευόμενων μαρτύρων που δημιουργούν τουλάχιστον υποψίες για το πώς αυτός ο φάκελος συντάχθηκε ή και έκλεισε εσπευσμένα ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση καθώς εμπλέκει πολιτικούς αντιπάλους. Είναι και αυτό καθ’ αυτό το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων που αποδεικνύεται νομικά διάτρητο. Και όλα αυτά ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί –πρώτος χρονικά ο Βαγγέλης Βενιζέλος και τελευταίος σήμερα, Παρασκευή, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος– έχουν ζητήσει μεταξύ άλλων τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των συγκεκριμένων μαρτύρων, τους οποίους χαρακτηρίζουν το λιγότερο αναξιόπιστους.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ανέφερε πως η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία ανακήρυξε τους τρεις μάρτυρες της υπόθεσης Novartis σε προστατευόμενους, έχει υποπέσει, ηθελημένα ή αθέλητα, σε ένα μεγάλο νομικό σφάλμα.
Ο κ. Αθανασίου εξήγησε ότι στην προσθήκη που έκανε ο ο ίδιος το 2014 –όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης– στον νόμο Βενιζέλου του 2001, προκειμένου να μπορέσει κάποιος να μπει σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα δεν αρκεί μόνο η πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Διαφθοράς, αλλά χρειάζεται η έγγραφη άδεια του αντιεισαγγελέα Διαφθοράς του Αρείου Πάγου. Κάτι που στην περίπτωση των μαρτύρων της Novartis δεν έχει γίνει, όπως ο ίδιος πληροφορήθηκε. «Το λέω κατηγορηματικά: Δεν υπάρχει έγκριση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και αυτό σημαίνει ότι είναι άκυρες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ανέφερε δε ότι η έγκριση του αντιεισαγγελέα που εποπτεύει το έργο των εισαγγελέων διαφθοράς δεν μπορεί να γίνει εκ των υστέρων.
Στην απουσία της εγκριτικής πράξης του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τη δικογραφία αναφέρθηκε με επιστολή του την Παρασκευή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος είπε ότι αν αυτή η πράξη δεν υπάρχει τότε εγείρονται σοβαρά ζητήματα νομιμότητας.
Ωστόσο οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση υποστήριξαν ότι όλα έγιναν νομότυπα. Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελικοί λειτουργοί Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης σε δήλωσή τους ανέφεραν: «Ουδέποτε συμμετείχαμε σε κοινή σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή με οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό στέλεχος για την υπόθεση Novartis. Οι μάρτυρες τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας τηρώντας πιστά το γράμμα του νόμου. Το τμήμα της δικογραφίας που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα υποβλήθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως είχαμε εκ του Συντάγματος υποχρέωση».
Το ποια είναι η ταυτότητα των τριών μαρτύρων, τους οποίους πολλοί από τους εμπλεκόμενους χαρακτηρίζουν ως ψευδομάρτυρες, πέραν από ένα τεχνικό-νομικό ζήτημα είναι και ένα σημείο πολιτικής τριβής. Ο αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είπε ότι είναι πρώην στελέχη της Novartis που πιάστηκαν για παράνομο πλουτισμό και άρχισαν να «κελαηδούν». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έσπευσε να το μαζέψει και να πει ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν ξέρει ποιοι είναι οι μάρτυρες, αλλά ελάχιστα πιστευτός έγινε.
Από την πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που είναι ένας από τους 10 εμπλεκόμενους πολιτικούς, έγινε λόγος για κατασκευασμένους μάρτυρες και ειπώθηκε ότι η αναγόρευσή τους σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος αποτέλεσε προϊόν συναλλαγής. Ο δε Αδωνις Γεωργιάδης ενέπλεξε στην κατασκευή τον αν. υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο λέγοντας ότι «πρώτα τα είπαν (οι μάρτυρες) στον Παπαγγελόπουλο και μετά τα είπαν στον εισαγγελέα».
Αλλά η «κατασκευή» δεν σταματά μόνο στους μάρτυρες. Μέσα στη δικογραφία υπάρχουν απαντήσεις του FBI σε δύο αιτήματα του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης να χρησιμοποιηθούν στοιχεία της έρευνας που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ για τη Novartis, αλλά δεν υπάρχουν πουθενά τα αντίστοιχα αιτήματα-έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στο σύνολο της δικογραφίας ανέφεραν ότι αυτό αποτελεί ένα ακόμη σκοτεινό σημείο της δικογραφίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η λίστα με τα ονόματα των πολιτικών που φέρεται να έχει στείλει το FBI στις εισαγγελικές αρχές είναι η λίστα των ονομάτων για τα οποία το ελληνικό υπ. Δικαιοσύνης είχε και η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ζήτησε στοιχεία. Μάλιστα συνεργάτες πάλι του κ. Σαμαρά ανέφεραν ότι το FBI, κατόπιν αιτήματος της κυρίας Τουλουπάκη, έστειλε αρχικά τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του για την υπόθεση. Λίγες εβδομάδες μετά, η κυρία Τουλουπάκη ζήτησε άδεια προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αυτά για να τα συσχετίσει με ονόματα πολιτικών. Με λίγα λόγια; Εφτιαξαν μια λίστα με πολιτικούς και έπειτα ζήτησαν νομιμοποίηση από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές.
Αλλά και ο κ. Βενιζέλος στην επιστολή του προς τον κ. Βούτση αναφέρει ότι απουσιάζουν «τα έγγραφα των ελληνικών εισαγγελικών αρχών που εστάλησαν απευθείας ή δια του τπουργείου Δικαιοσύνης προς τις αρχές των ΗΠΑ και επί των οποίων οι αμερικανικές αρχές απάντησαν με το από 23 Ιανουαρίου 2018 Case File NK-2057320 s. 152 έγγραφο τους. Παρότι στο έγγραφο των αμερικανικών αρχών δεν αναφέρεται το όνομα μου, αυτό περιελήφθη στον φάκελο» σχολιάζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Για «άκυρες μαρτυρίες» έκανε λόγο και ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου στο ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Φορτσάκης.
«Υπάρχει μια βαρύτατη σειρά παρατυπιών, οι οποίες καθιστούν την όλη διαδικασία προβληματική», είπε ο κ. Φορτσάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Και εξήγησε: «Για παράδειγμα έχουμε τους τρεις μάρτυρες, για τους οποίους αναφέρθηκε πριν ότι έχουν προστασία. Δεν υπάρχει αυτή την ώρα η έγκριση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος εποπτεύει τους εισαγγελείς Διαφθοράς. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα, δεν έχω άμεση γνώση του φακέλου δεν έχω δει την έγκριση αυτή, εάν υπάρχει να εμφανιστεί. Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει. Αν δεν υπάρχει, οι μαρτυρίες αυτές είναι άκυρες».
O κ. Αθανασίου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι οι μαρτυρίες δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη αν δεν συνδυαστούν και με άλλα στοιχεία. Και τόνισε ότι «οι καταθέσεις αυτές δεν δεσμεύουν τη Βουλή γιατί η Βουλή ενεργεί ως ο εισαγγελέας που κάνει προανακριτική και επομένως είναι η Βουλή που θα κρίνει χρήζει η χορήγηση του καθεστώτος προτατευόμενου μάρτυρα».
Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για πασιφανή μεθόδευση της υπόθεσης και προσέθεσε ότι έχει «μια υποψία» για το ποιος υπουργός έδωσε τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη, σημειώνοντας πάντως ότι είναι νωρίς για να μιλήσει.
Αναφορικά με την περιβόητη πλέον δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου ο οποίος έξω από το Μαξίμου και αφού ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους, ο κ. Αθανασίου σχολίασε: «Κάτσε ρε φίλε πού το κρίνεις ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών; Έχεις δει τη δικογραφία; Πού είναι το τεκμήριο της αθωότητας; Και είναι και πρώην συνάδελφος» προσέθεσε, αναφερόμενος στον παρελθόν και των δύο ως πρώην δικαστικών.
Ο κ. Αθανασίου είπε επίσης πως υποψιάζεται ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι αυτός που πήγε τη δικογραφία στον κ. Τσίπρα, σχολιάζοντας την παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Αρειο Πάγο την περασμένη Δευτέρα. «Τι δουλειά έχει εκεί; Το να πάει να ενημερωθεί το απαγορεύει ο οργανισμός των δικαστηρίων. Μόνο ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να ενημερωθεί και μόνο για τη χρονική αλληλουχία των καταθέσεων. Εχω μία υποψία ότι ένα τελευταίο έγγραφο ότι το πήγε εκείνος», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.