Επικαιρότητα

Πώς θα γίνει η Ευρωβουλή μετά το Brexit: Ποιες χώρες κερδίζουν ευρωβουλευτές

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της μερικής συρρίκνωσης και της ανακατανομής των εδρών του: μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα αριθμεί 705 από 751 ευρωβουλευτές. Ποιες χώρες είναι οι κερδισμένες
Protagon Team

Τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εποχή που θα έρθει μετά το Brexit αποφάσισαν οι ευρωβουλευτές. Για πρώτη φορά η Ευρωβουλή θα βιώσει μια φάση συρρίκνωσης από το 2019 όταν θα γίνουν οι επόμενες ευρωεκλογές και όπως αναμένεται δεν θα συμμετέχει σε αυτές η Βρετανία – σύμφωνα με τον προγραμματισμό το Brexit θα εφαρμοστεί Μάρτιο της επόμενης χρονιάς, άρα πριν από τις κάλπες. Εφόσον η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκριθεί από τα 27 πια κράτη-μέλη, η Ευρωβουλή θα αριθμεί 705 έδρες, από 751 που είναι σήμερα.

Οι ευρωβουλευτές έκριναν ότι υπό το νέο σχήμα θα πρέπει να αναδιανεμηθούν στα 27 εναπομείναντα κράτη-μέλη οι 27 από τις 73 έδρες που κατέχει το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι υπόλοιπες 45 να μείνουν ανενεργές ως πρόβλεψη για μελλοντικές διευρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (βλέπε Δυτικά Βαλκάνια).

Από την ανακατανομή που ψηφίστηκε, καμία χώρα δεν χάνει έδρες, όμως υπάρχουν κάποιες που κερδίζουν και σε αυτές δεν συγκαταλέγεται η Ελλάδα. Η χώρα μας θα συνεχίσει να εκλέγει 21 βουλευτές και μετά το Brexit, όσους και το Βέλγιο και η Τσεχία. Ομοίως και η Κύπρος θα μείνει στους έξι ευρωβουλευτές όσους και η Μάλτα.

Οι λόγοι είναι και δημογραφικοί αλλά όχι μόνο. Για παράδειγμα η Γαλλία και η Ισπανία θα αυξήσουν την εκπροσώπησή τους κατά πέντε ευρωβουλευτές και η Ιταλία κατά τρεις μολονότι ο πληθυσμός τους δεν αυξάνεται. Υπάρχει όμως παραδοσιακά μια μέριμνα του νομοθέτη να εξισορροπείται η ισχύς της Γερμανίας, η οποία θα συνεχίσει να εκλέγει 96 βουλευτές.