Οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν εκεί, στη Βαμβέργη, όμως τα μυαλά τους τα είχαν αφήσει μερικές μέρες πίσω, στον θρίαμβο της περασμένης Δευτέρας. Ουαί… τοις νικηταίς στα ντέρμπι των «αιωνίων», όταν ακολουθεί ευρωπαϊκό παιχνίδι. Εχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν: τέτοιες επιτυχίες κάνουν κακό μεθύσι. Τα ματς του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, ακόμη κι αυτά που δεν κρίνουν απολύτως τίποτα, είναι τοξικά.
Στο παρκέ της «Brose Arena» ο «Εξάστερος» βγήκε ζαλισμένος, ακόμη, από την αποθέωση που είχε καταναλώσει στο ΟΑΚΑ. Αν και το χθεσινό (2/1) παιχνίδι με τους Γερμανούς ήταν κομβικό, άργησε πολύ να βρει την αυτοσυγκέντρωσή του. Κι όταν τη βρήκε, είχε ξεμείνει από ενέργεια. Θυμίζει πολύ τη συμφορά που τον είχε βρει πριν από μερικούς μήνες: μετά την πρώτη του νίκη επί των «ερυθρόλευκων», στην πρεμιέρα της Α1 στο ΣΕΦ, ταξίδεψε στη Βαρκελώνη για το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα κι έχασε με 27 πόντους διαφορά (98-71).
Χθες, προτού συμπληρωθούν τέσσερα λεπτά αγώνα, είχε δεχθεί επτά πόντους από τον αντίπαλο σέντερ, τον Μούσλι. Παρά την απογοητευτική αστοχία τους από τα 6,75 μέτρα, οι παίκτες του έδειξαν μία ακατανόητη εμμονή στα σουτ τριών πόντων. Ηταν νευρικοί, χάρισαν στους απέναντι αρκετούς εύκολους πόντους και φορτώθηκαν από νωρίς με πέντε ομαδικά φάουλ. Πολύ πιο άνετα απ’ όσο θα περίμενε, η Μπάμπεργκ έφυγε δέκα πόντους μπροστά (33-23). Με -10 ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο (42-32), στη διάρκεια του οποίου η ελληνική ομάδα ευστόχησε σε μόλις δύο από τα 14 τρίποντα που δοκίμασε. Μόνον ο Νικ Καλάθης, που έκανε «το παιχνίδι της ζωής του», κατάφερε να βρει στόχο από μακριά.
Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός κατάφερε να επιστρέψει στο ματς, πλησιάζοντας τους Γερμανούς στο καλάθι (57-55 στο 30′). Τότε, όμως, «μίλησε» η κόπωση των παικτών του, η οποία είχε φανεί (αλλά δεν του είχε κοστίσει) και στη νίκη επί του Ολυμπιακού. Στην τελευταία περίοδο το επιμέρους σκορ ήταν 38-19 υπέρ των γηπεδούχων. Με 5/21 τρίποντα και δέκα λεπτά καλού μπάσκετ, κανέναν δεν μπορείς να νικήσεις. Ούτε, καν, την Μπάμπεργκ: μία απλώς καλογυμνασμένη ομάδα που μετρούσε επτά ήττες στους οκτώ πιο πρόσφατους αγώνες της, χωρίς ελπίδες πρόκρισης, που της έλειπαν τέσσερα βασικά στελέχη.
Τελικώς, ο Παναθηναϊκός δέχτηκε 95 πόντους από τη χειρότερη επίθεση της Ευρωλίγκας. Οι Γερμανοί του έβαλαν 21 περισσότερους από τον μέσον όρο τους (74,3). Χάρη σε ένα απίθανο ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα (71%), αλλά και σ’ αυτόν τον Ογκουστιν Ρούμπιτ που έπαιζε σαν δαιμονισμένος, έχοντας 26 πόντους (7/8 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 9/12 βολές), οκτώ ριμπάουντ, δύο τάπες και δύο λάθη. Επιπλέον, η Μπάμπεργκ πήρε 13 ριμπάουντ περισσότερα (31-18) και είχε εξαιρετικά ποσοστά στα εντός παιδιάς (27/38) και στις βολές (26/34).
Ο Κέι Σι Ρίβερς έμεινε στο «μηδέν» (0/1 δίποντα και 0/3 τρίποντα). Ο Κρις Σίνγκλετον έβαλε ένα σουτ στα οκτώ. Ο Γκιστ τίποτα, ο Παππάς και ο Ντένμον τίποτα. Τι να σου κάνει και ο Τσάβι Πασκουάλ; Κανένα «τρικ» απ’ όσα δοκίμασε δεν ήταν αρκετό για να αλλάξει την κατάσταση. Κι αν ο Παναθηναϊκός πέτυχε 74 πόντους, το οφείλει στα «όργια» του βιονικού Καλάθη που ολοκλήρωσε το ματς με 31 πόντους (10/16 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 2/2 βολές) και 7 ασίστ. Εκανε ρεκόρ καριέρας. Οι 29 πόντοι που είχε πετύχει σε βάρος της Εφές στην Πόλη, στις 16 του περασμένου Νοεμβρίου, είναι, πια, η δεύτερη καλύτερή του επίδοση.
Ο 28χρονος γκαρντ διανύει την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του. Πριν από το χθεσινό παιχνίδι, μετρούσε (στην εφετινή Ευρωλίγκα) 13,9 πόντους, 8,4 ασίστ, 3,9 ριμπάουντ και 1,7 κλεψίματα ανά παιχνίδι, κατά μέσον όρο. Αλλά, η φοβερή στατιστική του δεν λέει όλη την αλήθεια για το πόσο πολύτιμος είναι για την ομάδα του, επειδή δεν μπορεί να αποτυπώσει τη συνεισφορά του σε όλους τους τομείς: στην επίθεση, στην άμυνα, στην οργάνωση, στην καθοδήγηση των συμπαικτών του.
Ηταν η χειρότερη ευρωπαϊκή βραδιά του Παναθηναϊκού εφέτος – και αυτή τη φορά απέναντί του δεν στεκόταν η Μπαρτσελόνα. Το ντεφορμάρισμα του «Εξάστερου» είναι ορατό εδώ και αρκετές εβδομάδες. Με εξαίρεση τον υπερφυσικό Καλάθη, οι πιο σημαντικοί του παίκτες είναι φαντάσματα του εαυτού τους. Ποιος φταίει γι’ αυτό; Κανείς! Είναι η φύση αυτού του εξοντωτικού ευρωπαϊκού μαραθωνίου των 30 αγωνιστικών τέτοια, που κάνει τις ομάδες να έχουν αυτές τις φοβερές μεταπτώσεις. Ολες, ακόμη και οι κορυφαίες, έχουν πάθει «στραπάτσα» που μοιάζουν ανεξήγητα. Η ΤΣΣΚΑ στη Βαρκελώνη. Η Φενέρ (η μόνη που νίκησε την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα), στη Μάλαγα – αλλά και εντός έδρας, από τη Ζαλγκίρις και τον Ολυμπιακό.
Κανένα αποτέλεσμα δεν είναι απίθανο. Στη διοργάνωση, όμως, θα προχωρήσουν οι ομάδες που καταφέρνουν να αντιδρούν στις «στραβές». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να «ισοφαρίσει» την αναπάντεχη ήττα του στη Γερμανία με μία νίκη σε κάποια άλλη, πιο δύσκολη έδρα. Αυτό, ακριβώς, είναι το κακό για τους «Πράσινους», που μακριά από την Αθήνα δείχνουν μεγάλες αδυναμίες. Εξ’ ού και το 3-7 (νίκες – ήττες) στους εκτός Ελλάδας αγώνες τους. Μακριά από το «σπίτι» τους έχουν νικήσει μόνον τον Ολυμπιακό, την Εφές και τον Ερυθρό Αστέρα, πετυχαίνοντας 71,2 πόντους ανά αγώνα (κατά μέσον όρο), που είναι η χειρότερη εκτός έδρας επίδοση στην Ευρωλίγκα.
Εάν στους εννέα αγώνες της κανονικής περιόδου που απομένουν ο Πασκουάλ δεν βρει τη λύση στο πρόβλημα, ο Παναθηναϊκός θα εύχεται να είχε χάσει από τον Ολυμπιακό, και να είχε κερδίσει το ματς στη Βαμβέργη.