Ενωτικός, αλλά μόνο προς το εσωτερικό της χώρας και αντίθετος με τα «ορθάνοιχτα σύνορα» για τους κινδύνους που φέρνουν στη χώρα, εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους.
Ενώπιον του Κογκρέσου ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτησε την «νέα στιγμή του έθνους» την οποία διέρχεται η χώρα, μια στιγμή που σαφώς απέδωσε στη δική του ηγεσία.
Ο Τραμπ επαίνεσε τον εαυτό του για το ράλι των χρηματιστηριακών δεικτών και το επίπεδο της απασχόλησης, που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και πρόσθεσε ότι με την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που προώθησε θα υπάρξει πολύ υψηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας.
«Αυτή είναι η νέα μας αμερικανική στιγμή. Δεν ήταν ποτέ καλύτερη στιγμή για να αρχίσουμε να ζούμε το αμερικανικό όνειρο», τόνισε.
Επιπλέον προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς να αναζητήσουν συμβιβασμούς σε θέματα όπως η μετανάστευση και οι υποδομές, ειδικά για τις οποίες ανήγγειλε ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων για τη συντήρηση και την κατασκευή νέων.
Ωστόσο την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις των μελών του Κογκρέσου έδειχναν ένα σώμα κομματικά πολωμένο: οι Ρεπουμπλικάνοι τον επευφημούσαν ενώ οι Δημοκρατικοί άκουγαν σιωπηλοί.
Τα «ορθάνοιχτα σύνορα έχουν στοιχίσει πολλές ζωές»
Πάντως, αυτή η κατά Τραμπ νέα αμερικανική στιγμή δεν φαίνεται να τους χωρά όλους. Ο πρόεδρος χαρακτήρισε «δίκαιη» την πρότασή του για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης ενώ κατήγγειλε τα «ορθάνοιχτα σύνορα» που έχουν «στοιχίσει πολλές ζωές».
«Για δεκαετίες», είπε επανερχόμενος στη ρητορική που είχε αναπτύξει από την προεκλογική περίοδο, «τα ορθάνοιχτα σύνορα επέτρεψαν στα ναρκωτικά και στις συμμορίες να σαρώσουν τις πιο ευάλωτες κοινότητές μας.
» Επέτρεψαν σε εκατομμύρια χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους να μπουν στον ανταγωνισμό για τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς με τους φτωχότερους Αμερικανούς. Και το πιο τραγικό, στοίχισαν την απώλεια της ζωής αθώων».
Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων βρίσκονταν αρκετοί «Ονειροπόλοι» («Dreamers»), νεαροί μετανάστες που μπήκαν παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά και σήμερα βρίσκονται σε επισφαλή θέση καθώς ο Τραμπ κατήργησε το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης που τους προστάτευε από την απέλαση. Για την περίπτωσή τους όμως δεν απέχει πολύ κάποιος συμβιβασμός μεταξύ των παρατάξεων.
Οι αντίπαλοι των ΗΠΑ
Μέρος της ομιλίας, που κράτησε πάνω από 1,5 ώρα, κάλυψε η εξωτερική πολιτική, με τον Τραμπ να στρέφεται κατά κύριο λόγο κατά των συνήθων υπόπτων.
Οι χώρες που είναι αντίπαλες των ΗΠΑ, «όπως η Κίνα και η Ρωσία», απειλούν «τα συμφέροντά μας, την οικονομία μας και τις αξίες μας», υποστήριξε κρίνοντας πως απέναντί τους, «η αδυναμία είναι ο πιο σίγουρος δρόμος προς τη σύγκρουση».
Για να εξασφαλιστεί «η ισχύς της Ουάσινγκτον», ο Τραμπ απαίτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν τις πιστώσεις που θεωρεί απαραίτητες για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ιδίως για να «εκσυγχρονιστεί και να ανασυνταχτεί το πυρηνικό μας οπλοστάσιο» ώστε να «καταστεί τόσο ισχυρό που θα αποτρέπει οποιαδήποτε επίθεση».
Προειδοποίησε ακόμη για τον «εφησυχασμό και τις παραχωρήσεις» έναντι της Βόρειας Κορέας, διαμηνύοντας ότι δεν θα «επαναλάβει τα λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων που μας οδήγησαν σε αυτή την πολύ επικίνδυνη κατάσταση». Η προσπάθεια της Πιόνγκγιάνγκ να αποκτήσει πυραύλους με πυρηνική κεφαλή «μπορεί πολύ σύντομα να μετατραπεί σε μια απειλή για την επικράτειά μας. Διεξάγουμε μια εκστρατεία μέγιστης πίεσης για να αποφύγουμε το να συμβεί αυτό», είπε.
Τέλος, γνωστοποίησε ότι υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει να παραμείνει ανοικτή η φυλακή του στρατού στη βάση Γουαντάναμο στην Κούβα, την οποία ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να κλείσει.