Οι διαδρομές όσων κάνουν πεζοπoρία στη νοτιοδυτική Κρήτη: η εντονότερα σημασμένη στο κέντρο είναι στο φαράγγι της Σαμαριάς |
Επικαιρότητα

Πώς μια εφαρμογή για τζόγκινγκ αποκάλυψε μυστικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Χιλιάδες χρήστες σε όλο τον κόσμο ξέχασαν να δηλώσουν ως απόρρητα τα δεδομένα με τις αγαπημένες τους διαδρομές στο τζόγκινγκ αποκαλύπτοντας άθελά τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ευαίσθητες περιοχές. Δείτε και μερικές χαρακτηριστικές διαδρομές στην Ελλάδα
Protagon Team

Την δομή πολλών στρατιωτικών βάσεων αποκάλυψε κατά τύχη ένας χάρτης με τα σημεία που επιλέγουν για τρέξιμο άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

Ο χάρτης δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο αλλά μόλις τις τελευταίες ημέρες έγιναν εμφανείς οι επιπτώσεις.

Δράστης αυτής της κατά τύχη αποκάλυψης είναι η εφαρμογή Strava, μία από τις πλέον δημοφιλείς για όσους αθλούνται συχνά. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες που αθλούνται συχνά να καταγράφουν με τη χρήση GPS χρόνους και διαδρομές που κάνουν τρέχοντας ή με το ποδηλατώντας.

Αυτά τα δεδομένα μπορούν να τα ανεβάσουν στο Διαδίκτυο εκτός αν έχουν κάνει την επιλογή να μείνουν απόρρητα. Αυτή τη μικρή αλλά κρίσιμη λεπτομέρεια συνήθως ξεχνούν οι χρήστες και έτσι τα δεδομένα τους έμειναν εκτεθειμένα.

Οι προγραμματιστές της εφαρμογής συγκέντρωσαν 3 τρισ. συντεταγμένες και τις αποτύπωσαν σε ένα παγκόσμιο χάρτη που απεικονίζει τις πιο «καυτές» διαδρομές.

Δεν είναι μόνο τα πάρκα και τα γήπεδα που εμφανίζονται πιο έντονα από άλλα σημεία, όπως τους κεντρικούς δρόμους.

Ενα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα των δεδομένων και της χρήσης τους είναι αυτό στο Ντονέτσκ, στην Ουκρανία, μία ζώνη συγκρούσεων στην οποία έχουν πρόσβαση κυρίως φιλορωσικές δυνάμεις. Οι κίτρινες διαδρομές είναι αυτές που ακολουθούν πιο συχνά (https://twitter.com/ChristopherJM)

Σε όλο τον κόσμο εμφανίζονται και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Καθώς δεν υπάρχουν πολλοί χρήστες του Strava σε αυτές τις χώρες, η δραστηριότητα από τους αμερικανούς και γενικότερα τους δυτικούς στρατιωτικούς είναι εμφανέστατη.

Κατόπιν εορτής, ο αμερικανικός στρατός εξετάζει τις επιπτώσεις από την αποκάλυψη αυτών των δεδομένων. Αν μη τι άλλο οι χάρτες δείχνουν ότι άνθρωποι σε κρίσιμες εγκαταστάσεις δεν παίρνουν πολύ στα σοβαρά την ασφάλεια των πληροφοριών.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Ας ρίξουμε όμως και μια ματιά και στην Ελλάδα, όπου οι χρήστες της εφαρμογής παίρνουν τα βουνά για πεζοπορία ή καταφεύγουν σε γήπεδα και πάρκα μέσα στις πόλεις.

Στον χάρτη ξεχωρίζει στο κέντρο με το περίπου τετράγωνο σχήμα η περίμετρος της Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη, ενώ και η ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας (αριστερά και πάνω αριστερά) έχει πολλούς πιστούς οπαδούς
Αρκετή δραστηριότητα φαίνεται να υπάρχει και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα.
Πέρα από αυτά, στο κέντρο της Αθήνας, η περιοχή γύρω από τον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο, αλλά και το Καλλιμάρμαρο είναι από τα αγαπημένα σημεία για τους δρομείς. Ο Λυκαβηττός και το Πεδίον του Αρεως επίσης συγκεντρώνουν προτιμήσεις, αλλά και η Πανεπιστημιούπολη (δεξιά και προς τα κάτω)
Δημοφιλή στην Αθήνα είναι (από αριστερά στα δεξιά) το Πάρκο Τρίτση, το άλσος στη Νέα Φιλαδέλφεια και το συγκρότημα του ΟΑΚΑ. Αγαπημένο σημείο είναι και τα ήρεμα δρομάκια στο Ψυχικό (κάτω και προς τα δεξιά).
Στη Θεσσαλονίκη η παλιά και η νέα παραλία είναι από τα πιο δημοφιλή σημεία, αλλά και το Σέιχ Σου (πάνω δεξιά).