Επικαιρότητα

Θεοδωράκης: Το Σκοπιανό, η Καϊλή, το Κίνημα Αλλαγής και η περιπέτεια της υγείας μου

«Αυτή η κολοκυθιά ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ, “πες μου τη δική σου άποψη για να σου πω τη δική μου”, είναι ένα παιχνίδι για δωδεκάχρονα» λέει για τη στάση των δύο κομμάτων στο Σκοπιανό ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος σε συνέντευξή του μιλά για τον εθνικισμό, τον νέο φορέα αλλά και την κατάσταση της υγείας του
Protagon Team

Tην ξεκάθαρη θέση του Ποταμιού στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε αντιδιαστολή με τη στάση της κυβέρνησης που τη χαρακτηρίζει ανεύθυνη, επανεπιβεβαίωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα γελοίο και επικίνδυνο ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος να διαφωνεί με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης στην οποία μετέχει.

«Ο Καμμένος είναι πρόβλημα του κυρίου Τσίπρα. Του το είπα και στην Βουλή. Πως είναι δυνατόν ο υπουργός Αμύνης να διαφωνεί με την εξωτερική σου πολιτική; Δεν είναι απλώς γελοίο, είναι επικίνδυνο» τόνισε χαρακτηριστικά στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο iefimerida.gr. «Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο του λαϊκισμού. Αυτή η κολοκυθιά ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ, “πες μου τη δική σου άποψη για να σου πω τη δική μου”, είναι ένα παιχνίδι για δωδεκάχρονα» παρατήρησε.

Ο κ. Θεοδωράκης πήρε σαφείς αποστάσεις από τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη που παρέπεμψε την επίλυση του Σκοπιανού σε άλλη χρονική συγκυρία. «Το Ποτάμι δεν πιστεύει στη δεύτερη πολιτική παρουσία. Αν μπορούμε σήμερα να λύσουμε ένα σημαντικό πρόβλημα, πρέπει να το λύσουμε. Δεν πρέπει να σπρώχνουμε συνεχώς τα προβλήματα κάτω από το χαλί», είπε και στην ερώτηση αν η στάση του Ποταμιού θα είναι η ίδια με αυτήν της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απάντησε:

«Δεν νομίζω ότι απέχουν οι απόψεις μας. Και οι δύο μιλάμε για σύνθετη ονομασία. Το επανέλαβε και η κυρία Γεννηματά, μετά μάλιστα και το συλλαλητήριο. Ο εθνικισμός είναι εχθρός και για το Ποτάμι και για το Κίνημα Αλλαγής».

«Με ενόχλησε η Καϊλή»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ενοχλημένος από την παρουσία της ευρωβουλευτού της Ελιάς Εύας Καϊλή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης:

«Με ενόχλησε όχι γιατί πήγε αλλά κυρίως γιατί έμεινε μέχρι το τέλος. Όταν ακούς αυτά τα ακραία συνθήματα και αυτές τις ακραίες θέσεις – ένα μείγμα ψεκασμένης εθνικοφροσύνης – πρέπει να παίρνεις το καπελάκι σου και να φεύγεις. Και εδώ στην Αθήνα μαθαίνω ότι διοργανωτής του συλλαλητηρίου είναι ένας πολιτευτής των ΑΝΕΛ που έχει πρωτοστατήσει σε επεισόδια εναντίον “αντεθνικώς δρώντων” ηθοποιών. Ήταν στα επεισόδιά έξω το Χυτήριο μαζί με την Χρυσή Αυγή και παρεκκλησιαστικούς. Όταν τα ξέρεις αυτά πας στο συλλαλητήριο του;» είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Επιστρέφοντας στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ο επικεφαλής του Ποταμιού, σημείωσε:

«Ο Ζάεφ μου φάνηκε αποφασισμένος. Και είναι σημαντικό ότι την επόμενη ημέρα οι εφημερίδες στα Σκόπια, ακόμη και οι αντιπολιτευόμενες δεν μίλησαν για προδοσία, αλλά επικρότησαν την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου και της εθνικής οδού. Έχω την αίσθηση ότι η νέα γενιά πολιτικών, αλλά και δημοσιογράφων της FYROM δεν θέλει να χάσει το τρένο της Ευρώπης».

Ο κ. Θεοδωράκης εξήγησε και τη σπουδή του Ποταμιού να εκφραστεί θετικά για την επίλυση του ζητήματος με την ΠΓΔΜ:

«Υπήρξε σκόπιμα μια βιασύνη στο να εκφραστούμε για το Μακεδονικό. Να προλάβουμε εμείς πριν μας προλάβουν οι εθνικιστές. Να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτή τη φορά δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο του λαϊκισμού. Σκοπίμως λοιπόν βγήκα αμέσως και μίλησα υπέρ τις σύνθετης ονομασίας», είπε, για να συμπληρώσει:

Έχουμε όμως μια ξεκάθαρη θέση και αυτή θα καθορίσει την ψήφο μας στη Βουλή. Και είναι ανεύθυνο να είσαι πολιτικός το 2018 και να μη λες τη δική σου άποψη, αλλά να καλείς τους άλλους να πούνε τη δική τους. Αυτή η κολοκυθιά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, “πες μου τη δική σου άποψη για να σου πω τη δική μου”, είναι ένα παιχνίδι για δωδεκάχρονα. Η ελάχιστη υποχρέωσή μας είναι να πει ο καθένας τη δική του θέση…

«Δεν διαλύεται το Ποτάμι»

Στην ερώτηση αν το Ποτάμι θα διαλυθεί ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε: «Οχι βέβαια. Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το ΚΙΔΗΣΟ, ούτε η ΔΗΜΑΡ θα διαλυθούν. Έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες, αλλά και την πολιτεία. Αυτή η κουβέντα θα μας απασχολήσει μετά τις ερχόμενες εθνικές εκλογές. Μέχρι τότε το Ποτάμι θα είναι ένα ισχυρό ρεύμα στην κοινωνία και στο Κίνημα Αλλαγής».

Τόνισε επιπλέον ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια ενιαία ταυτότητα κοινή για όλους, κάτι που όμως «δεν μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη».

Αναφερόμενος ειδικότερα, στο Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε πως το Ποτάμι βοηθά στη συγκρότηση ενός ισχυρού Κινήματος Αλλαγής. «Δεν έχουμε υποστείλει τη σημαία μας, ούτε παραμερίσαμε τις αρχές μας. Αντιθέτως προσπαθούμε να μπολιάσουμε το Κίνημα Αλλαγής με τις ιδέες μας».

Μήνυμα στη Φώφη για το συνέδριο

Ενα ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Θεοδωράκης φαίνεται να επιμένει στη διαδικασία εκλογής των συνέδρων, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τους σχεδιασμούς της Χαριλάου Τρικούπη. Ως γνωστόν, η Φώφη Γεννηματά προωθεί τον παραδοσιακό τρόπο εκλογής (που στο ΠΑΣΟΚ τον γνωρίζουν καλά εδώ και δεκαετίες), όμως ο κ. Θεοδωράκης έχει προτείνει την κλήρωση, προκειμένου να αποφευχθεί ένα συνέδριο μηχανισμών.

«Η κλήρωση είναι μια σύγχρονη εκδοχή της συμμετοχής. Είναι ένα δίκαιο σύστημα, αντιπροσωπευτικό που αναγνωρίζει ότι όλοι οι πολίτες – στην περίπτωση μας όλα τα μέλη- έχουν τα ίδια δικαιώματα ανεξαρτήτως αν είναι αρεστοί στην ηγεσία ή μετέχουν σε κάποιο μηχανισμό. Οι Αρχαίοι Έλληνες έχουν υμνηθεί γι΄αυτή την επιλογή. Ο Μακρόν με κλήρωση συγκρότησε το συνέδριο του αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου το είχε περάσει στο ΠΑΣΟΚ αλλά δεν πρόλαβε να το εφαρμόσει», είπε ο κ. Θεοδωράκης και στην ερώτηση αν θα επιμείνει, απάντησε:

«Ναι θα επιμείνω. Ειδικά σε ένα Κίνημα που τα μέλη του προέρχονται από διαφορετικά κόμματα η κλήρωση θα αποτρέψει να στήσει ο καθένας το δικό του μαγαζάκι. Τα μέλη του Κινήματος δεν γνωρίζονται ακόμη μεταξύ τους. Πως θα επιλέξουν λοιπόν τον καλύτερο; Ο καθένας θα ψηφίσει τον εκπρόσωπο του κόμματος του και έτσι θα αναπαραχθούν τα στεγανά. Ένα άλλο καλό με την κλήρωση είναι ότι μπορούν να εκπροσωπηθούν με καθαρό τρόπο οι γυναίκες, οι νέοι και όλοι αυτοί που δεν μετέχουν στις κομματικές διαδικασίες».

«Ο κόσμος δεν είναι ο γιατρός μου»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε και για την περιπέτεια της υγείας που, την οποία είχε δημοσιοποιήσει τον περασμένο Ιούνιο.

Πιστεύετε ότι ο τρόπος που χειριστήκατε τα προσωπικά σας προβλήματα υγείας σας έκανε καλό; ήταν η ερώτηση της δημοσιογράφου Μυρτώς Λοβέρδου.

«Στην ψυχή μου, ναι, μου έκανε καλό. Δεν θα μπορούσα να κρύβομαι και να υποκρίνομαι. Πολιτικά δεν ξέρω, δεν το έχω σταθμίσει. Ήθελα απλώς να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου και με αυτούς που με εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπώ. Έπρεπε λοιπόν να τους το πω».

Ηταν γενναίο. Μήπως όμως ο κόσμος φοβήθηκε ότι είσαστε άρρωστος και αυτό τον απομάκρυνε;

«Δεν ξέρω. Το έχω ακούσει και αυτό, αλλά δεν ξέρω. Η συμπεριφορά σου καθορίζονται από τις αξίες σου και το ένστικτό σου. Αλίμονο αν παραχωρείς τις προσωπικές σου αποφάσεις σε συμβούλους και σε διαφημιστικά γραφεία».

Στην παρατήρηση ότι έπειτα από τις δύο αναρτήσεις για την κατάσταση της υγείας του σταμάτησε να ενημερώνει τον κόσμο, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε.

«Η παρουσία μου στη Βουλή, οι μάχες που καθημερινά δίνουμε, οι περιοδείες μου, οι συνεχείς δράσεις, δείχνουν ότι δεν με απασχολεί η αρρώστια. Όλα είναι υπό έλεγχο. Και ο κόσμος δεν είναι ούτε ο φαρμακοποιός μου, ούτε ο γιατρός μου να του λέω τον πόνο μου. Πρέπει να γνωρίζει την μεγάλη εικόνα και την γνωρίζει. Τα υπόλοιπα αφορούν την οικογένεια μου και τους φίλους μου».