Το επίμαχο πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας από τη Βουλή από 154 βουλευτές. Η διαδικασία πέρα από τις συνηθισμένες αψιμαχίες των πολιτικών αρχηγών και την συνολικά απολογητική διάθεση των κυβερνητικών στελεχών και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις ρυθμίσεις (καθώς και τις… υποσχετικές δεσμεύσεις τροποποίησης των στο μέλλον) διεξήχθη σε βαρύ κλίμα λόγω της παραίτησης του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι.
Η «πέτρα του σκανδάλου» βρέθηκε στη Βουλή και κάθισε σιωπηλός στα «ορεινά» των ΑΝΕΛ, ενώ κοντά του βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.
Μία ενδιαφέρουσα πτυχή της διαδικασίας ήταν η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την Θοδώρα Μεγαλοοικονόμου (ανεξάρτητη βουλευτής εκλεγμένη με την Ενωση Κεντρώων) η οποία μάλιστα ψήφισε «ναι» σε όλα, ενισχύοντας την κυβερνητική πλειοψηφία.
Η κυρία Μεγαλοοικονόμου είχε στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό, με την οποία του ζητούσε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ εντασσόμενη στην κοινοβουλευτική του ομάδα, και ο κ. Τσίπρας έκανε δεκτό το αίτημά της, ενημερώνοντας και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση…
Αυτό που συζητήθηκε σε όλους τους τόνους ήταν η στάση του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, ο οποίος ήταν απών από την κρίσιμη συνεδρίαση πυροδοτώντας έτσι περαιτέρω φημολογία για τις ενδοκυβερνητικές σχέσεις (με αιχμή το Σκοπιανό).
Πώς ψήφισαν
Τη διάταξη για τις απεργίες υπερψήφισαν 155 βουλευτές καθώς στήριξε και ο ανεξάρτητος (από το Ποτάμι προερχόμενος) Χάρης Θεοχάρης.
Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο άρθρο για τα επιδόματα τέκνων ενώ την ίδια «γραμμή» τήρησε και η ανεξάρτητη (προερχόμενη από την ΝΔ) Κατερίνα Παπακώστα.
Το Ποτάμι επέλεξε να ψηφίσει «παρών» στο άρθρο για τις απεργίες. Ολα τα υπόλοιπα κόμματα, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ενωση Κεντρώων, Χρυσή Αυγή, ψήφισαν «όχι» σε όλα
Κατά την ψηφοφορία σημειώθηκαν 4 απόντες, δύο από ΝΔ, ένας από τη ΔΗΣΥ και ένας από το Ποτάμι.
Οι τοποθετήσεις
Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία, κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος, τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του.
«Ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης» επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων». Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η νέα αυτή περίοδος, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση «ενώ δίνει ελπίδα και κουράγιο σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν μεγάλες θυσίες και βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο, την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς».
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «σήμερα η χώρα, όσο και να καταστροφολογήσετε, είναι μια χώρα που επιτέλους ανακάμπτει». «Το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερή κατάκτηση της εργατικής τάξης. Ούτε καταργείται, ούτε απειλείται από αυτήν την κυβέρνηση» τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε τα σωματεία και τα συνδικάτα, μαζικά, μαχητικά και σε διαρκή δράση απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικού αυταρχισμού και παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας».
Σχετικά με τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το κονδύλι για τα παιδιά αυξήθηκε κατά 260 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, σημείωσε ότι 730.000 οικογένειες από τις 800.000 συνολικώς, θα δουν «πολύ σημαντική αύξηση ως και διπλασιασμό του επιδόματος», μέσω της ενίσχυσης των επιδομάτων για πρώτο-δεύτερο παιδί. «Για μικρή αριθμητικά κατηγορία οι οποίοι θα υποστούν κάποιες μικρές μειώσεις, είμαστε διατεθειμένοι και τους επόμενους μήνες να προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις αφού θα εξετάσουμε λύσεις ώστε να καλυφθεί αυτή η απώλεια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Νωρίτερα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου είχε προχωρήσει, από το βήμα της Βουλής σε νέες διαβεβαιώσεις για την αναπλήρωση των επιδοματικών απωλειών που θα υποστούν τρίτεκνοι και πολύτεκνοι εντός του 2018.
Μητσοτάκης: Eχετε υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας
Λαμβάνοντας τον λόγο αργότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε, όπως αναμενόταν, δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι έχει υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας.
Προκαλείτε μεγάλη βλάβη στην Οικονομία, ενώ νομοθετείτε διατάξεις που ούτε εσείς δεν συμφωνείτε, είπε ο κ. Μητσοτάκης, αρνούμενος κατηγορηματικά την κυβερνητική ρητορική περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο. «Εσείς ως έξαλλη αντιπολίτευση απειλούσατε επενδυτές και βάζατε φωτιά στο οικονομικό κλίμα. Εμείς σήμερα καλούμε τους επενδυτές να έρθουν και να επενδύσουν στην πατρίδα μας. Να δουν πίσω από την ασυναρτησία και τη θολούρα της σημερινής κυβέρνησης τις πραγματικές προοπτικές της χώρας», υπογράμμισε ακόμη. Αναφέρθηκε στη συνέχεια και στο μείζον θέμα των τρίτεκνων και πολυτέκνων, σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση αφαιρεί 48 εκ. συνολικό επίδομα από 67.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, την ώρα που πανηγυρίζει για το υπερπλεόνασμα.
Ακόμη, αναφερόμενος στο Σκοπιανό, επανέλαβε ότι θέση της ΝΔ είναι η γραμμή του Βουκουρεστίου, ενώ τόνισε πως ο ελληνικός λαός δεν εμπιστεύεται δικαιολογημένα την κυβέρνηση.
Γεννηματά: Τώρα στην τριλογία της εξαπάτησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προβάλλεται «η καθαρή έξοδος»
Σε υψηλούς τόνους η ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή, η οποία επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα νέα μέτρα. Απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι παραβίασε κάθε κόκκινη γραμμή, ενώ για το θέμα των απεργιών ανέφερε ότι η ΝΔ ήρθε κοντά στη θέση που εξέφραζε τόσο καιρό. «Τώρα σκύβετε το κεφάλι. Γιατί τώρα είναι το κύριο πιάτο. Ολα έγιναν ευκολότερο με εσάς. Δεν χρειαζόταν να μας το πει ο κύριος Ντάισεμπλουμ. Τα δώσατε όλα», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
«Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ», είπε η κυρία Γεννηματά και συνέχισε «το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή δεξιά γίνεται σήμερα και ΣΥΡΙΖΑ και δεξιά», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι επιμένουμε σε ένα ανοιχτό μέτωπο έναντι στον λαϊκισμό και στη συντήρηση.
Αναφερόμενη στην έκθεση της Τράπεζα της Ελλάδος, υπογράμμισε ότι φάνηκε ότι ήταν ψέμα πως το ΠΑΣΟΚ έφερε το μνημόνιο, δείχνοντας τις πολιτικές της ΝΔ και τις πλατείες της οργής το 2011.
Η επικεφαλής του νέου φορέα, δήλωσε ότι ψηφίζεται σε λίγο το προϊόν της διαπραγμάτευσης που κάνατε στα εργασιακά. Είστε τόσο αποφασισμένοι και υπάκουοι, δήλωσε επίσης, που δεν κάτσατε να συζητήσετε για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία που θα δίνει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία. Απευθυνόμενη στην ΝΔ εξέφρασε την ικανοποίηση της ότι ήρθε κοντά στην πρόταση της παράταξης μετά από τόσο καιρό.
Η κυρία Γεννηματά δήλωσε ότι ο κύριος Τσίπρας καλεί την πλειοψηφία να δώσει θετική ψήφο γιατί θα βγει από τα μνημόνια, αλλά αυτό το παραμυθάκι του δεν θα πείσει την κοινωνία. Όπως δήλωσε, σήμερα βιώνουμε την τριλογία της εξαπάτησης των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και προβάλλεται στα προσεχώς την καθαρή έξοδο. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα με τη επιτροπεία μέχρι το 2060 και με τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα
«Συνεχίζετε να επιβάλλετε θυσίες στον ελληνικό λαό. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε πορεία και να χαράξουμε μία εθνική γραμμή. Η Ελλάδα μπορεί αλλά αυτό χρειάζεται μία άλλη πολιτική ένα νέο παραγωγικό πρότυπο. Στο Κίνημα Αλλαγής επιδιώκουμε τη εθνική συνεννόηση», είπε η κυρία Γεννηματά.
Αναφορικά με το Σκοπιανό, ζήτησε από τη ΝΔ και ΣΥΡΖΑ να σταματήσουν το μπλέιμ γκέιμ και δήλωσε ότι θα τοποθετηθούμε όταν η κυβέρνηση καταθέσει την πρόταση της. «Δεν θα γίνουμε μέλος του θεάτρου των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και άλλων αυτόκλητων κομπάρσων», είπε κλείνοντας την ομιλία της.
Θεοδωράκης: Στο Σκοπιανό κάποιοι δουλεύουν παρασκηνιακά για μία ακόμη εθνική ήττα
Για παρασκηνιακές διεργασίες και ενδοκυβερνητικές παραφωνίες που προδιαγράφουν μια «νέα εθνική ήττα» μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Βουλή αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ονοματοδοσία.
«Θα ξεκινήσω με το Σκοπιανό γιατί φαίνεται πως κάποιοι στο παρασκήνιο δουλεύουν για μια ακόμα εθνική ήττα. Ο κ. Καμμένος έχει προβάρει πολλές στολές και μάλλον τώρα προβάρει τη στολή των τσίρκων» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού για να προσθέσει: «Πρέπει να συναινέσουμε για σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία εφόσον οι γείτονες εγκαταλείψουν τις αλυτρωτικές θέσεις».
«Το ζήτημα δεν αφορά την Εκκλησία, αλλά τη Βουλή. Πρέπει να εργαστούμε για λύση αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον υπουργό Εξωτερικών να διαφωνεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας» τόνισε σε άλλο σημείο.
Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις Ζουράρι που τελικά προκάλεσαν την καρατόμησή του από το υπουργείο Παιδείας. «Ψάξαμε στη Διαύγεια και διαπιστώσαμε ότι 14 μήνες που ήταν στο υπουργείο Παιδείας, υπέγραψε 19 αποφάσεις τυπικού χαρακτήρα. Μια υπογραφή κάθε 25 ημέρες. Μήπως να καταργήσουμε τους διακοσμητικούς υπουργούς;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τους πλειστηριασμούς είπε πως η κυβέρνηση «απελευθερώνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη -ακόμα και 500 ευρώ- προς το Δημόσιο. Εχει δε συμβολική σημασία να επισημάνουμε ότι η έναρξη των πλειστηριασμών θα γίνει την Πρωτομαγιά. Από το κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη πάτε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Τέλος, υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει ουσιαστικός εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων και που οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τις πλειοψηφίες.