O Νάιτζελ Φάρατζ στην Ευρωβουλή. Δεν θέλει την ΕΕ, μισεί τις Βρυξέλλες, αλλά μια χαρά εισέπραξε τον παχυλό μισθό του ως ευρωβουλευτής | EPA/IAN LANGSDON
Επικαιρότητα

O Φάρατζ θέλει τώρα και δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit

Ο υπέρμαχος της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, είπε ότι μια δεύτερη ψηφοφορία θα είναι καλή για να επιβεβαιωθεί η θέληση των πολιτών
Protagon Team

Πρώτα οδήγησε τους Βρετανούς, με ψέματα και ξενοφοβική ρητορική, στο Brexit, τώρα λέει ότι ένα σενάριο για δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι στο μυαλό του.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ευρωβουλευτής του Ukip και από τους πρωταγωνιστές της εκστρατείας για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ το 2016, εξήγησε ότι μια δεύτερη ψηφοφορία θα αναδείκνυε και πάλι την επιλογή της εξόδου και θα έληγε έτσι το ζήτημα μια για πάντα.

«Ίσως να φτάνω σε σημείο να σκέφτομαι ότι θα πρέπει να κάνουμε και δεύτερο δημοψήφισμα…για την παραμονή μας ή μη στην ΕΕ», δήλωσε ο Φάρατζ στην εκπομπή «The Wright Stuff» του Channel Five. «Θεωρώ ότι αν κάναμε δεύτερο δημοψήφισμα θα έληγε το ζήτημα για μια γενιά. Το ποσοστό εκείνων που θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου την επόμενη φορά θα ήταν πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με την προηγούμενη», προσέθεσε.

Παρ’ ολ’ αυτά, οι Βρετανοί παραμένουν διχασμένοι ως προς την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ με κάποιους, περιλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού των Εργατικών, Τόνι Μπλερ, να υποστηρίζουν ότι η απόφαση θα πρέπει να ακυρωθεί.

Δεν είναι λίγοι που θυμούνται ότι ο Φάρατζ και η καμπάνια του Leave είχε προχωρήσει σε μια σειρά από ψεύδη για να πείσει τους ευκολόπιστους Βρετανούς ότι είναι καλύτερα εκτός ΕΕ. Χαρακτηριστική η περιβόητη δέσμευση ότι 350 εκατ. στερλίνες που δίνει η Βρετανία στον κοινοτικό προϋπολογισμό κάθε εβδομάδα θα διοχετεύονται με την έξοδο από την ΕΕ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το NHS. Λίγο μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016, ο Φάρατζ είχε παραδεχτεί ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν ακριβές. Αλλά οι Βρετανοί είχαν ήδη ψηφίσει…

Την ίδια ώρα ορισμένοι βουλευτές επιχειρηματολογούν υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος σχετικά με τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης.

Στο μεταξύ ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, προειδοποίησε για μεγάλα δεινά για την οικονομία και τους πολίτες της Βρετανίας όσο η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κρατά μια επαμφοτερίζουσα στάση στις διαπραγματεύσεις της με τις Βρυξέλλες.

«Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να διαχειρίζεται με λάθος τρόπο τις διαπραγματεύσεις, ίσως να φτάσουμε σε μια χαμένη δεκαετία μικρότερης ανάπτυξης και απασχόλησης. Ο χρόνος εξαντλείται για τους υπουργούς που θα πρέπει να κάνουν στροφή στις διαπραγματεύσεις» είπε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ο Καν παρουσίασε μελέτη που διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματός του. Σύμφωνα με αυτή η Βρετανία κινδυνεύει να χάσει σχεδόν 500.000 θέσεις εργασίας και επενδύσεις 50 δισ. λιρών (περίπου 56,5 δισ. ευρώ) μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, αν δεν καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες.