Ενα στιγμιότυπο από το debate των υποψηφίων τον περασμένο Νοέμβριο. Οι σκιές δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους... | Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Κεντροαριστερά: Δύσκολες ακροβασίες στον δρόμο για το συνέδριο

Ενώ ορίστηκε ο οδικός χάρτης για το ιδρυτικό τριήμερο του Κινήματος Αλλαγής στις 16-18 Μαρτίου, πληθαίνουν οι φωνές ότι παρά τη βούληση των ψηφοφόρων, ο νέος φορέας μετατρέπεται ξανά σε ένα παιχνίδι των παλαιών (αλλά και των νεότερων) κομματικών μηχανισμών
Γιώργος Πιέρρος

Το βλέμμα στραμμένο στο συνέδριο έχουν στο Κίνημα Αλλαγής καθώς προχωρούν στην υλοποίηση των προσυνεδριακών διαδικασιών και ενώ κλείνουν σταδιακά οι συνθέσεις των οργάνων και των ομάδων εργασίας για τις προσυνεδριακές διαδικασίες. Την ίδια ώρα ωστόσο εξελίσσονται και συγκρούσεις στο εσωτερικό που ως τώρα δείχνουν ελεγχόμενες. Βασικοί λόγοι είναι η αίσθηση ότι οι κομματικοί μηχανισμοί συνεχίζουν να κυριαρχούν καθώς και το μεγάλο ποσοστό των διορισμένων συνέδρων. Το ερώτημα είναι αν θα ξεπεραστούν όπως όλα τα προηγούμενα εμπόδια χωρίς να οδηγήσουν τους πολίτες που στήριξαν το εγχείρημα να πουν «μια από τα ίδια…».

Ο οδικός χάρτης για το συνέδριο

«Το Κίνημα Αλλαγής προχωρά στην πραγματοποίηση του συνεδρίου του στις 16-18 Μαρτίου, με βάση την καθαρή εντολή των 212.000 συμπολιτών για την αναγέννηση της παράταξης» ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά την συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας .

Τα στελέχη της επιτροπής όρισαν τα σημεία-σταθμούς για το συνέδριο, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Κυριακή στο Caravel.

Η ΟΕΣ θα αποτελείται από τους εκπροσώπους των κομμάτων και των κινήσεων που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής. Βουλευτές και Ευρωβουλευτές ΔΗΣΥ και ΠΟΤΑΜΙΟΥ, εκλεγμένους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, των Κοινωνικών Επαγγελματικών και Επιστημονικών φορέων, όλα τα μέλη της Επιτροπής Διεξαγωγής Εκλογών καθώς και προσωπικότητες του χώρου.
O προσυνεδριακός διάλογος ξεκινά στις 15 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως την 1η Μαρτίου, ενώ τα κείμενα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Για την εκλογή περίπου 1.500 συνέδρων θα στηθούν κάλπες, ενώ αντίστοιχος αριθμός συνέδρων θα υποδειχθεί από τα κόμματα και τους φορείς που εμπλέκονται στο εγχείρημα. Οι εκλογές προγραμματίστηκαν να γίνουν την Κυριακή στις 4 Μαρτίου. Το μητρώο των ψηφισάντων θα κλείσει μια εβδομάδα πριν τις εκλογές συνέδρων.

Διαβάστε:

Παράλληλα η Συντονιστική Γραμματεία καλεί τις 212.000 μέλη και φίλους που πήραν μέρος στις διαδικασίες ανάδειξης επικεφαλής, καθώς και όσους άλλους ενδιαφέρονται να ενταχθούν στις γραμμές του νέου φορέα να πάρουν μέρος σε όλες τις διαδικασίες του.

Από τις διεργασίες μέχρι το συνέδριο δεν λείπουν και οι τριβές παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις και μέχρι τώρα ξεπερνιούνται τα εμπόδια που εμφανίζονται.

Στη συντονιστική γραμματεία που αποτελείται από 30 στελέχη του Κινήματος Αλλαγής και επικεφαλής της είναι ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Βασίλης Κεγκέρογλου, συμμετέχει μόνο ένα στέλεχος που στήριξε στις εσωκομματικές τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Γιώργο Καμίνη. Παράλληλα δεν εκπροσωπείται από κάποιον συνεργάτη του ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα Γιάννης Μανιάτης. Το γεγονός ότι την ίδια ώρα τα κόμματα που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής όπως το Ποτάμι , το ΚΙΔΗΣΟ και η ΔΗΜΑΡ έχουν αρκετούς εκπροσώπους δεν πέρασε απαρατήρητο. Μάλιστα αρκετά στελέχη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής εξέφραζαν την ενόχληση τους τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της επιτροπής, ωστόσο κανείς δεν ήθελε να δημιουργηθούν συγκρούσεις που θα ανακόψουν την πορεία του εγχειρήματος.

Το γενικό συμπέρασμα όσων εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους είναι ότι τα κόμματα και οι κινήσεις αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο ξανά, ενώ στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου πολυτασικού και ενιαίου φορέα από τη βάση των 210.000 πολιτών που συμμετείχαν στις εκλογές.

Στο σημείο αυτό διαφωνίες υπάρχουν και για την ανάδειξη συνέδρων καθώς οι μισοί από αυτούς θα διοριστούν, ενώ αρκετά στελέχη ζητούν να μειωθεί ο αριθμός τους και να αυξηθεί αυτός των εκλεγμένων.

Ενδεικτικές είναι οι τοποθετήσεις του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Καμίνη οι οποίοι δείχνουν να ανησυχούν για τον παραγκωνισμό των υπόλοιπων προσώπων και τάσεων από τους κομματικούς μηχανισμούς.

Καμίνης: «Τα κόμματα βάζουν σε δεύτερη μοίρα το εκλογικό αποτέλεσμα»

«Υπάρχει η τάση των κομμάτων, που δημιούργησαν αυτή την πρωτοβουλία, να συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν στο παιχνίδι ως κόμματα και βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το εκλογικό αποτέλεσμα. Εν πολλοίς ήταν κάτι αναμενόμενο. Όμως εμείς είμαστε εδώ» τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον 9.84 ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Το μήνυμα που στέλνει είναι σαφές, όλοι πρέπει να σεβαστούν το εκλογικό αποτέλεσμα και κατ΄επέκταση τους πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας του νέου φορέα.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι στόχος είναι ένα πολυτασικό και ενιαίο κόμμα και όχι μια ομπρέλα των υπαρχόντων κομμάτων και κινήσεων λέγοντας: «Υπάρχει η νομιμοποίηση ενός εκλογικού αποτελέσματος προσέλευσης 220.000 ανθρώπων που ουδείς επιτρέπεται να αγνοεί. Το αποτέλεσμα έστειλε ένα μήνυμα και αυτό το μήνυμα θα πάμε να εφαρμόσουμε: θα προχωρήσουμε για ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, ενιαίο πολυτασικό κόμμα».

Ανδρουλάκης: «Δεν πρέπει να πάμε σε μια από τα ίδια»

Την ανησυχία του εξέφρασε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104.6» και ο κ.Ανδρουλάκης που σημείωσε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί η λαϊκή ετυμηγορία και υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι σύνεδροι πρέπει να εκλεχθούν και όχι να διοριστούν. Συγκεκριμένα είπε: ««Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα, κι αυτή είναι η προοπτική της παράταξης. Δεν πρέπει να πάμε σε μία από τα ίδια, χρειάζεται ανανέωση και πλουραλισμός. Πρέπει να υπάρχει ενότητα, οι αποφάσεις όλων κρίνονται. Δεν πρέπει να την χαλκεύουμε τη λαϊκή ετυμηγορία θα πρέπει οι περισσότεροι σύνεδροι να εκλεγούν και όχι να διοριστούν, ώστε πρωταγωνιστές να γίνουν οι 210 χιλιάδες πολίτες – συνιδρυτές της παράταξης..»