Ευκαιρία για σέλφι: μια εικόνα που θα μπορούσε να καταγραφεί παντού | EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Επικαιρότητα

Οι μέτοχοι της Apple ανησυχούν: Κερδοσκοπούμε εθίζοντας τους νέους στα smartphones

Παιδιά και κινητά δεν πάνε μαζί, λένε δύο επενδυτικά ταμεία στον γίγαντα των ηλεκτρονικών που, για την ώρα τουλάχιστον, δεν λέει να μετριάσει μία από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων του
Protagon Team

Η εικόνα των παιδιών, ακόμη και προσχολικής ηλικίας, πάνω από το smartphone και την ταμπλέτα, είναι όλο και πιο συνηθισμένη και ανησυχητική.

Δύο μέτοχοι της Apple πήραν την πρωτοβουλία να θέσουν το ζήτημα στην εταιρεία, η οποία με τα προϊόντα της έκανε τα λεγόμενα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα μέρος της ζωής μας και κερδίζει τεράστια ποσά από αυτά.

Το επενδυτικό ταμείο JANA Partners LLC και το συνταξιοδοτικό ταμείο των δασκάλων της Καλιφόρνιας (California State Teachers’ Retirement System – CalSTRS) προειδοποίησαν ότι η υπερβολική χρήση των iPhones μπορεί να βλάψει τους εγκεφάλους των παιδιών, που είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και ανάπτυξη.

Το CalSTRS έχει σχεδόν 2 δισ. δολάρια σε μετοχές της Apple, ποσοστό περίπου 0,22% της αξίας των μετοχών της εταιρείας που προσεγγίζει τα 900 δισ. (Το  JANA δεν αποκάλυψε το μερίδιό του).

Τα δύο ταμεία ζητούν ακόμη από την Apple να συστήσει επιτροπή από ειδικούς στην ανάπτυξη των παιδιών και να δώσουν στους γονείς περισσότερη δυνατότητα για παρέμβαση.

Η Apple, όταν κλήθηκε από το Reuters να σχολιάσει το ζήτημα, επισήμανε ότι ήδη από το 2008 δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να περιορίζουν την χρήση του smartphone και των εφαρμογών. Κάπως αόριστα επισήμανε ότι «συνεχώς ψάχνουμε τρόπους να βελτιώνουμε την εμπειρία για τους πελάτες μας».

Λιγότεροι ανήσυχοι είναι άλλοι επενδυτές, όπως σημειώνει το Reuters.

«Επενδύουμε σε πράγματα που είναι εθιστικά» διαπιστώνει -ή ίσως παραδέχεται- διευθύνων στέλεχος του ταμείου Gerber Kawasaki Wealth and Investment Management. Το ταμείο γνωρίζει από εθισμούς και πώς να κερδίζει από αυτούς καθώς έχει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Starbucks (καφές), σε καζίνο (τζόγος) και σε εταιρεία ποτών (αλκοόλ).

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση των δύο funds είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης από επενδυτικά funds να ζητούν και με τον τρόπο τους να επιβάλλουν πιο υψηλά στάνταρ ηθικής συμπεριφοράς από τις εταιρείες.

Την ανάγκη για μέτρα βλέπουν και κυβερνήσεις, όπως η γαλλική, που κινείται προς την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία αλλά και την αναζήτηση συναίνεσης των γονέων πριν τα παιδιά μέχρι 16 ετών  ανοίξουν λογαριασμό στη Google.

Ίσως, λοιπόν, είναι η ώρα να υπάρξει ένας στενότερος έλεγχος των εταιρειών τεχνολογίας και ειδικά των εταιρειών που διαχειρίζονται κοινωνικά δίκτυα. Εστω και αν αυτό βλάψει βραχυπρόθεσμα τα κέρδη.