Υπάρχει μια εικόνα από την κατεχόμενη Κύπρο που με τον τρόπο της συμβολίζει τη στενή σχέση του ψευδοκράτους με την Τουρκία αλλά και τον όλο και πιο ασφυκτικό κλοιό με τον οποίο η Αγκυρα ελέγχει την κατάσταση σε όλα τα επίπεδα.
Μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια στην πεδιάδα της Μεσαορίας, όπου βρίσκεται η κατεχόμενη Λευκωσία, δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα. Σε αυτό το διάστημα ξεφύτρωσε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, μια ογκώδης κατασκευή με μιναρέδες.
Κάτω από την (κυριολεκτική και μεταφορική) σκιά του τεμένους θα ψηφίσουν οι Τουρκοκύπριοι αυτή την Κυριακή γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα Ελένα Σμιθ που βρέθηκε στο νησί.
Αυτό το τέμενος, λέει στη βρετανική εφημερίδα ο Εσρά Αϊγκίν, μέλος της διακοινοτικής ομάδα Unite Cyprus Now, «αντιπροσωπεύει τον τρόπο ζωής που θα ήθελε να μας επιβάλει η Αγκυρα». Ο ίδιος λέει ότι είναι σημαντικό να μην αποδυναμωθεί ο πρόεδρος του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.
Οι Τουρκοκύπριοι, γράφει ακόμη ο Guardian, θεωρούνται από τους πιο φιλελεύθερους μουσουλμάνους. Πολλοί δεν λένε όχι στο αλκοόλ (ειδικά στο ουίσκι, κατάλοιπο ίσως της αγγλοκρατίας στο νησί), αποστρέφονται την ιδέα της μαντίλας στις γυναίκες και λένε ότι πηγαίνουν στο τζαμί μόνο για τις κηδείες.
Η Αγκυρα όμως κινείται σε άλλη κατεύθυνση την τελευταία δεκαετία και κάποια ζητήματα που ήταν κάποτε ταμπού στο τουρκικό κοσμικό κράτος σήμερα είναι η νόρμα που μεταδίδεται (ή επιβάλλεται) και στα κατεχόμενα στην Κύπρο.
«Όλα αυτά είναι ξένα με εμάς, γιατί είμαστε κοντά στους Ελληνοκύπριους», λένε Τουρκοκύπριοι αναφερόμενοι στην (σουνιτική) ισλαμική εισβολή που υφίστανται. Εθνικισμός ναι, υπήρχε, παραδέχονται, αλλά όχι τέτοια τάση.
Πολλοί από τους 3.000 προσκυνητές που θα χωρά το τέμενος πρόκειται εξάλλου να είναι έποικοι από την Ανατολία που κατά κανόνα είναι πιο θρησκευόμενοι.
Δεν είναι μόνο αυτό. Πολλά από τα κοσμικά σχολεία αντικαθίστανται με θρησκευτικά -ή τουλάχιστον γίνεται αυτή η προσπάθεια- ενώ 400 ιμάμηδες έχουν καταφτάσει στο νησί, με στόχο κυρίως την ενίσχυση της θρησκευτικής συνείδησης των παιδιών των εποίκων.
Μια άλλη εικόνα από το ψευδοκράτος που δείχνει πώς αλλάζουν οι καιροί.
Τον Δεκέμβριο, τις ημέρες που ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν στην Αθήνα, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Afrika», δημοσίευσε ένα σκίτσο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Θυμίζοντας κάπως το σκίτσο με το αγοράκι που ουρεί μέσα στο στέμμα των Γκλυξμπουργκ, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα έβαλε ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα να ουρεί στο κεφάλι του τούρκου προέδρου που έκανε μια γκριμάτσα αηδίας.
Τουρκοκύπριοι εθνικιστές, γράφει ο Guardian, αποκήρυξαν το σκίτσο και μίλησαν για προσβολή του τουρκικού έθνους.
Τώρα υπάρχει η ανησυχία ότι η πιθανή ενδυνάμωση των ισλαμιστικών στοιχείων θα γίνει το επόμενο μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου.