Ας πούμε ότι το μικρό χαράτσι στις πλαστικές σακούλες των σούπερ μάρκετ μπορούμε να το καταλάβουμε και να το δεχτούμε. Αν όμως μας έβαζαν και στον καφέ;
Βρετανοί βουλευτές μπροστά στο πρόβλημα με τα δισεκατομμύρια (!) κύπελλα του καφέ που πετιούνται κάθε χρόνο προτείνουν να εισαχθεί ένας -όχι και τόσο μικρός- φόρος. Στόχος να ενθαρρυνθεί η ανακύκλωση στα κύπελλα μιας χρήσης, στα οποία πίνουμε τον λάτε και πετάμε χωρίς να υπολογίζουμε την επιβάρυνση στο περιβάλλον.
Η επιβάρυνση, σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής θα φτάνει τις 25 πένες (28 λεπτά του ευρώ). Η περίπτωση, όπως την περιγράφει το Bloomberg, θυμίζει σε πολλά την δική μας κατάσταση με τις σακούλες.
Οι πόροι από τον φόρο θα πηγαίνουν για την βελτίωση των μονάδων ανακύκλωσης στη Βρετανία. Στόχος, όπως τον θέτει η διακομματική επιτροπή, θα είναι να επιτευχθεί ως το 2023 η ανακύκλωση όλων των κύπελλων μίας χρήσης. Αν αυτό δεν γίνει εφικτό, τα κύπελλα θα απαγορευτούν!
Το πρόβλημα δεν είναι καθόλου ασήμαντο. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσίευσαν βουλευτές-μέλη της επιτροπής περιβαλλοντικού ελέγχου το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει ετησίως 30.000 τόνους αποβλήτων μόνο από κύπελλα καφέ μιας χρήσης. Αντιστοιχούν σε 2,5 δις κύπελα, ικανά, αν απλωθούν, να καλύψουν τον πλανήτη πεντέμισι φορές!
Σύμφωνα με την έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο πετιούνται καθημερινά στα σκουπίδια μισό εκατομμύριο κύπελα καφέ μιας χρήσης. Και από αυτά μόνο ένα στα 400 κύπελα ανακυκλώνεται –ποσοστό μικρότερο από 0,25%. Το πρόβλημα οφείλεται και στο γεγονός ότι τα κύπελλα μιας χρήσης, γράφει ο Guardian, δεν μπορούν να ανακυκλωθούν από τα κανονικά συστήματα ανακύκλωσης επειδή είναι κατασκευασμένα από χαρτόνι και στεγανοποιημένα με μια επένδυση από πολυαιθυλένιο, η οποία είναι δύσκολο να αφαιρεθεί και γι’ αυτό οι χαρτοβιομηχανίες δεν τα δέχονται.
Μια λύση, όπως προτείνει η επιτροπή, είναι οι καταναλωτές να φέρνουν από το σπίτι τους το δικό τους ποτηράκι. Ή να βάλουν λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Οι βρετανοί βουλευτές προτείνουν ακόμη οι αλυσίδες καφέ να πληρώνουν περισσότερους φόρους για τη διάθεση κύπελων μιας χρήσης και να υπάρξει σήμανση για καλύτερη εκπαίδευση των καταναλωτών.
Η Μέρι Κρέι, βουλευτής των Εργατικών και πρόεδρος της επιτροπής, δήλωσε: «Οι κατασκευαστές και οι διανομείς κύπελλων μιας χρήσης δεν έχουν λάβει μέτρα για να το διορθώσουν και η κυβέρνηση έχει επαναπαυθεί».
Πράγματι, μόνο δύο από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καφέ έδωσαν στοιχεία στην έρευνα των βουλευτών, ενώ άλλες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. «Η σιωπή τους τα λέει όλα», δήλωσε εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής επιτροπής. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη συνεχιζόμενη απροθυμία της κυβέρνησης και της βιομηχανίας να αντιμετωπίσουν τα απόβλητα των κύπελλων μιας χρήσης», αναφέρουν στην έκθεσή τους οι βουλευτές, «Τα κύπελλα καφέ μιας χρήσης είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αποφευχθεί και εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να είναι σίγουρο για την ανακύκλωσή τους στον μέλλον, η κυβέρνηση πρέπει να τα απαγορεύσει».
Δύο αλυσίδες καφέ –η Starbucks και η Costa- πήραν την πρωτοβουλία να εισάγουν κάδους ανακύκλωσης για τα κύπελα μιας χρήσης στα κατά τόπους καταστήματά τους, τα οποία στη συνέχεια έστελναν σε μία από τις τρεις ειδικές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης. «Καλώς εννοούμενο», δήλωσαν οι βουλευτές, αλλά όχι αρκετό για να αντιμετωπίσει την έκταση των απορριμμάτων από κύπελλα μιας χρήσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.