Νέο επεισόδιο. Το προαναγγέλλουν έμπιστοι συνεργάτες του. Το δίκιο του ο Αρτέμης Σώρρας το γυρεύει τώρα στο Στρασβούργο. Αφού η ελληνική Δικαιοσύνη τον χλεύασε, τον αδίκησε, τον συνέθλιψε (και τον εκζητεί), δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου…
Η προσφυγή, σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα και έχει ως πυρήνα της την ποινική μεταχείριση που είχε μέχρι στιγμής ο Σώρρας για το θέμα του ομολόγου των 600 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο της οποίας έχει βρεθεί τρεις φορές στο εδώλιο – την τελευταία φορά η διαδικασία αναβλήθηκε για τις 21 Νοεμβρίου του 2018. Πιστοί του μιλούν για «παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων» και για «πολιτικά κατευθυνόμενα δικαστικά πραξικοπήματα».
Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι η υπόθεση έχει πλέον εκφύγει από το πλαίσιο του απλού χαβαλέ. Το γραφικό φθάνει τώρα στο κατώφλι του ΕΔΑΔ. Εχει ασφαλώς ενδιαφέρον αν το ευρωπαϊκό δικαστήριο κάνει παραδεκτή την προσφυγή, αλλά είναι νωρίς για να κάνει κανείς προβλέψεις. Θα την εξετάσει σοβαρά, μία ανάμεσα στις χιλιάδες «κατά Ελλάδας»; Ή θα τη βάλει στο συρτάρι μαζί με τις αλλεπάλληλες προσφυγές εκείνου του γερμανού πολίτη που απευθύνεται στους δικαστές με στίχους;
Στην πρώτη εκδοχή, υπερβαίνει τα όρια της εγχώριας ιλαρότητας, γίνεται υπόθεση διεθνής, με άγνωστη έκβαση. Πρέπει, άραγε, να τρέμουμε τον Αρτέμη (αν δεν τον πιάσουν);
Το ΕΔΑΔ έρχεται βέβαια ως κερασάκι στην τούρτα στην κινητικότητα που καταγράφεται καιρό τώρα. Μόλις την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς εκατοντάδες πιστοί της «Ελλήνων Συνέλευσις» έκλεισαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ζητώντας με εξώδικες εντολές τον «συμψηφισμό» των χρεών τους προς τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, την αποπληρωμή τους δηλαδή, είτε από τα ομόλογα των 600 δισ. δολάρια του «αρχηγού» τους, «υπέρ της κυρίαρχης ελληνικής Δημοκρατίας», είτε από ελληνικά καταπιστεύματα ύψους 115 τρις ευρώ, όπως αυτά απορρέουν από τη Συμφωνία του Μπρέτον Γουντς του 1944, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι άνθρωποι αυτοί απειλούνται με πλειστηριασμούς ακινήτων, και μάλιστα άμεσα, κινδυνεύουν να χάσουν προσωπικές περιουσίες, καθώς κάποιοι από αυτούς αρνήθηκαν να μπουν σε διαδικασία διακανονισμού των οφειλών. Τόκοι, προσαυξήσεις, έγιναν ένα, κάνοντας ασήκωτα τα βάρη.
Σε ανάλογες πορείες, στα Γιάννενα, τη Λάρισα, την Πάτρα, ελληνικές σημαίες έχουν κυματίσει στο όνομα του Σώρρα κατά της «προδοτικής κυβέρνησης» που αρνείται τα «αυτονόητα».
Μόνο που ένα μήνυμα του Αρτέμη Σώρρα την Τετάρτη το πρωί έκανε τα αυτονόητα να αποδομούνται, αφού ο ίδιος ο Αρχηγός έδωσε άλλη γραμμή, καλώντας τους πιστούς να αποπληρώσουν οφειλές, να διευθετήσουν βάρη, στα γραφεία του οργανισμού του! «Έλα να ξεχρεώσεις και μετά να τσακίσουμε μαζί το κτήνος».
«Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσεις το σπίτι σου και τη ζωή σου και να πας απέναντι σε ένα κτήνος καθεστωτικό να το λιώσεις, είναι να αποπληρώσεις με χρήματα. Εάν δεν δώσεις χρήματα δεν πρόκειται να σταματήσεις κανέναν πλειστηριασμό.
»Σε καλούμε στα γραφεία μας να έρθεις να αποπληρώσεις όλα σου τα χρέη, μέσω των εντολών εξουσιοδότησης αποπληρωμής των χρεών… να αποπληρώσεις με τα χρήματά σου έτσι όπως τα έχουμε δομήσει, όλα σου τα χρέη, έτσι ώστε η απελευθέρωση όλων μας κρέμεται στα δικά σου χρέη και στη δική σου επιλογή».
Το Protagon επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα της «Ελλήνων Συνέλευσις» Αλέξανδρο Μεταξάτο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο Σώρρας εξακολουθεί να λέει όσα έλεγε και ουδέν διαφορετικό. Λεφτά υπάρχουν, τα 600 δισ. και τα καταπιστεύματα.
Τι κι αν μεμονωμένοι πολίτες δεν μπορούν να αντλήσουν ποσά από τα θησαυροφυλάκια της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θεσμών που δημιουργήθηκαν στο όνομα της Συμφωνίας του Μπρέτον Γουντς;
«Αφού μπορούν κυβερνήσεις, κράτη, μπορούν και δήμοι, βάσει του καλλικρατικού νόμου, να το κάνουν. Ο Σώρρας έχει πληρεξούσια από τέσσερις δήμους, μεταξύ αυτών και από τον δήμο Τροιζηνίας», είναι η απάντηση του κ. Μεταξάτου, ο οποίος επιμένει ότι η «Ελλήνων Συνέλευσις» συνεχίζει να ανθίζει, και τώρα ακόμη, που ο Σώρρας κρύβεται. «Μόνο στην Αλβανία, ανοίγουν μέσα σε αυτόν τον μήνα 20 νέα γραφεία».
Οι πειθαρχικές διαδικασίες
Η Athens Review of Books και ο διευθυντής της Μανώλης Βασιλάκης κοινοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης μία πτυχή της υπόθεσης Σώρρα που παρέμενε άγνωστη. Σε ερώτηση που υπέβαλαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τις συνέπειες που είχε στους ίδιους τους δικαστές «η εξωφρενική αμετάκλητη απόφαση 67650/2013 του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών υπέρ του Σώρρα», αλλά και η μετέπειτα στήριξή της από εμπλεκόμενους εισαγγελείς, το αρμόδιο Τμήμα του υπουργείου απάντησε ότι «κατά της Πρωτοδίκου που εξέδωσε την πρωτόδικη απόφαση ασκήθηκε από τον τότε νόμιμο αναπληρωτή του ελλείποντος Προέδρου του Αρείου Πάγου η υπ’ αριθμ. 1/28-8-2017 πειθαρχική αγωγή επί της προκειμένης υπόθεσης, ωστόσο μέχρι τούδε δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.
»Κατά τα λοιπά, τα στοιχεία που περιέχονται στον πειθαρχικό φάκελο των δικαστικών λειτουργών συνιστούν ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και προστατεύονται από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και, κατ’ επέκταση, η δημοσιοποίησή τους δεν είναι επιτρεπτή».
Η ιστορία, ως εκ τούτου, έχει συνέχεια και αποκτά ενδιαφέρον, και για το ίδιο το δικαστικό σώμα που έχει κληθεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Η κομεντί που έγινε περιπέτεια και απειλεί να μετεξελιχθεί σε θρίλερ, έχει πολλά επεισόδια ακόμη.