Ο νόμος περάσε σχετικά εύκολα και από τα δύο σώματα | REUTERS/Joshua Roberts
Επικαιρότητα

Πρώτη νίκη του Τραμπ η έγκριση της φορολογικής μεταρρύθμισης από το Κογκρέσο

Με άνετη πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και οριακή αλλά εξασφαλισμένη από τη Γερουσία, ο φιλόδοξος αλλά αμφιλεγόμενος νόμος υπογράφεται εντός των ημερών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Protagon Team

Μία από τις ευρύτερες αλλά και πλέον αμφιλεγόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών πέρασε αργά την Τρίτη από το αμερικανικό Κογκρέσο χάρη στη πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων και στα δύο σώματα.

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μαικ Πενς, ο νόμος πέρασε με 51 «ναι» και 48 «όχι»

Κεντρικός άξονας του νόμου είναι οι μειώσεις στη φορολογία για όσους έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα, αλλά επίσης και για μεγάλες ή μικρές επιχειρήσεις.

Νωρίτερα, το νομοσχέδιο πέρασε εύκολα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν και υπήρξαν 12 ρεπουμπλικάνοι αντάρτες που ψήφισαν αντίθετα από τη γραμμή, ενώ όλοι οι παρόντες Δημοκρατικοί καταψήφισαν. Τελικό αποτέλεσμα: 227 «ναι» και 203 «όχι».

Ενα κώλυμα της τελευταίας στιγμής θα απαιτήσει πάντως νέα ψηφοφορία και από τα δύο σώματα.

Τρία άρθρα του τελικού κειμένου δεν συμμορφώνονταν προς τα δημοσιονομικά κριτήρια ώστε να υιοθετηθούν με απλή πλειοψηφία από τη Γερουσία, αλλά χρειάζονταν ενισχυμένη πλειοψηφία (60 ψήφων), διαπίστωσαν κοινοβουλευτικοί ειδικοί. Τα άρθρα αφορούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και αποταμιευτικούς λογαριασμούς για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων είναι απλά να διαγραφούν.

Δημοκρατικοί προέβαλαν ένσταση και έτσι το κείμενο πρέπει να επιστραφεί στην Βουλή, να διορθωθεί, να ψηφιστεί ξανά και να σταλεί στη Γερουσία για να γίνει η δική της δεύτερη  ψηφοφορία, το βράδυ της Τετάρτης. Κατόπιν, θα σταλεί στον Λευκό Οίκο για να υπογραφεί και να τεθεί σε ισχύ.

Ανεξάρτητα από τις διαδικαστικές περιπέτειες, ο νόμος είναι η πρώτη μεγάλη νομοθετική επιτυχία του Ντόναλντ Τραμπ μετά από σχεδόν ένα χρόνο θητείας. Την ώρα που άλλες μεγάλες πρωτοβουλίες του, όπως η απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους από συγκεκριμένες χώρες, πρώτα κατέπεσαν και έπειτα καθυστέρησαν σημαντικά στα δικαστήρια, η φορολογική μεταρρύθμιση πέρασε σαφώς ευκολότερα, όχι πάντως χωρίς αντιδράσεις.