Ο Αλ. Τσίπρας περιμένοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τους υποσχέθηκε ότι θα ψηφίσει και τον προϋπολογισμό του 2019 | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Είναι αυτός ο «τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός»;

Ψηφίστηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018, με 153 «Ναι», 144 «Οχι». Τσίπρας: «Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και μπήκε στην ανάπτυξη». Μητσοτάκης: «Εγκλωβισμένη η χώρα, δημιουργείτε φτώχεια για να δίνετε επιδόματα»
Protagon Team

Με την ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώθηκε η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού 2018 και άρχισε στην Ολομέλεια η ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφισή του.

Τελικά, ψηφίστηκε με 153 ψήφους. Υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (προερχόμενη από την Ενωση Κεντρώων). Απουσίαζε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο οποίος με επιστολή του προς το Προεδρείο της Βουλής ενημέρωσε ότι αδυνατεί να προσέλθει στην ψηφοφορία, αλλά αν ήταν παρών θα ψήφιζε θετικά.

Καταψήφισαν 144 βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Από την ψηφοφορία απουσίασαν, πλην του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παπαδόπουλου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Μίχος και ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς.

Συνολικά, ψήφισαν 297 βουλευτές.

«Η συζήτηση ήταν καλή, γιατί πάμε καλά και βγαίνουμε (σ.σ. από τα Μνημόνια», σχολίασε ο Πρωθυπουργός – αποτιμώντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια – προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τους οποίους επισκέφτηκε αμέσως μετά την ψηφοφορία για να ευχηθεί «Χρόνια Πολλά».

Κληθείς, δε, να σχολιάσει τη θετική ψήφο της κυρίας Μεγαλοοικονόμου κι αν τη θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος απάντησε: «σημασία έχει ότι αυξανόμαστε αντί να μειωνόμαστε».

Κλήση από το μαιευτήριο δέχθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατηδάκης προκειμένου να σπεύσει στην αίθουσα τοκετών καθώς γεννά η σύζυγός του. Για τον λόγο αυτό προηγήθηκε του σχετικού ονομαστικού καταλόγου της Ολομέλειας και ψήφισε πρώτος. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισε, αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του φώναξαν «με το καλό».

Οπως ενημέρωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας διήρκεσαν 54 ώρες και μίλησαν 219 βουλευτές, οι οκτώ πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων και 34 μέλη της κυβέρνησης.

Τι συνέβη νωρίτερα, την Τρίτη

Με την αναμενόμενη, χωρίς ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ένταση, διεξήχθη η συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2018.

«Το τέλος των μνημονίων δεν είναι λόγια προπαγάνδας και εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά πραγματικότητα για τους διεθνείς αναλυτές και τους οίκους αξιολόγησης» είπε ο Πρωθυπουργός στην εισαγωγή της ομιλίας του. «Το 2017 είναι το πρώτο έτος ουσιαστικής ανάπτυξης μετά από σειρά χρόνων ύφεσης. Ανάπτυξη για τρία διαδοχικά τρίμηνα – αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2017, 1,6% το δεύτερο και τουλάχιστον κατά 1,3% το τρίτο τρίμηνο».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση επανέφερε τη χώρα στην κανονικότητα, έχοντας επιτύχει την ανάταξη της Οικονομίας μετά από δύο μνημόνια και παρατεταμένη ύφεση. Επίσης, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του για τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες. «Στοχευμένα, οριζόντια καλύψαμε πάνω από 30% του πληθυσμού με το κοινωνικό μέρισμα και μας κατηγορείτε ότι μοιράσαμε μέρισμα από υπερφορολόγηση. Νομίζετε ότι ο κόσμος είναι χαζός, αδαής, ξεχνάει εύκολα. Νομίζετε ότι ξεχνάει πως εσείς με υπερδιπλάσια μέτρα δεν πιάνατε τους στόχους, δε διανείματε με δικαιοσύνη, παίρνατε μόνο».

Ο Πρωθυπουργός επιφύλαξε πολλές αιχμές κατά του κ. Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός, που απέρριψε για άλλη μία φορά τα περί πρόωρων εκλογών, υποστήριξε ότι δεν ευσταθεί το αίτημα για περικοπή δημοσίων δαπανών. «Εμείς ούτε νοσοκομεία συγχωνεύσαμε, ούτε σχολεία κλείσαμε, ούτε δημοσίους υπαλλήλους απολύσαμε και όμως εξοικονομήσαμε πόρους για κοινωνική πολιτική. Γιατί δε μας λέτε κ. Μητσοτάκη ποιες δαπάνες θα κόψετε για να μειώσετε τη φορολογία; Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μειώσεις σε παιδεία και υγεία;».

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη, είπε: «Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση σύγκρουσης συλλήβδην με τους δικαστές. Ομως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη δημιουργία δικτύων και μηχανισμών αποφυγής ελέγχων πουθενά. Πάνω από τους μισούς δικαστές έχουν κάνει ήδη κανονικά δήλωση πόθεν έσχες. Ολοι θα είναι ίσοι απέναντι στον νόμο. Αυτή τη δέσμευση δεν θα κουραστούμε πρώτοι να την επιβάλουμε σε όλους, όσο ψηλά και εάν βρίσκονται».

«Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που παραμένει σε μνημόνια και η Οικονομία με τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Ένα λαϊκίστικο μόρφωμα μετατράπηκε στο πιο πειθήνιο όργανο κάποιων δανειστών. Πώς το είχατε πει, κ. Τσίπρα, κάποτε; Χρήσιμοι ηλίθιοι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ξεκίνημα της ομιλίας του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έδειξε στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ψεύδεται

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ψεύδεται όταν λέει ότι η χώρα βγαίνει από την επιτήρηση, ενώ παράλληλα αμφισβήτησε και τα στοιχεία για τις επιδόσεις της Οικονομίας. «Η Οικονομία πέφτει έξω σε όλους τους βασικούς στόχους, με σημαντικότερο τον ρυθμό ανάπτυξης. Καθαρή έξοδος δεν υπάρχει, υπάρχουν μέτρα μέχρι το 2022 τουλάχιστον. Θα υπάρξει μια ειδική αυξημένη επιτήρηση μετά τον Αύγουστο του ’18 που θα συνδέεται με την όποια λύση θα υπάρχει για το χρέος. Από αυτή την πολιτική τα μεγαλύτερα θύματα είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας, διαλύετε τη μεσαία τάξη».

«Μετά από δύο χρόνια ύφεσης η ελληνική οικονομία έχει έναν αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης κάτω από τις πραγματικές της ικανότητες. Η Οικονομία πάει χειρότερα από τις δικές σας αρχικές προβλέψεις. Υπερφορολόγηση και αχρείαστη λιτότητα υπάρχει και πλεόνασμα κοινωνικής αδικίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης, εγκαλώντας την κυβέρνηση για την πολιτική των επιδομάτων. «Μία εξήγηση υπάρχει μόνο για τη συνειδητή επιλογή υπερπλεονασμάτων. Θέλετε τα πλεονάσματα για να μοιράζετε επιδόματα αντιγράφοντας τις χειρότερες πρακτικές της μεταπολίτευσης. Παίρνετε από τη μία δέκα και δίνετε ένα».

«Το σχέδιό μας είναι έτοιμο και εμείς είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Στηρίζεται σε δύο άξονες: Η απελευθέρωση της δημιουργικότητας των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού και της ασφυκτικής φορολογίας, ώστε με κινητήρια δύναμη τον ιδιωτικό τομέα να απελευθερώσουμε την ανάπτυξη».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός και αποτυπώνει την καλή πορεία της Οικονομίας. «Αυτός ο προϋπολογισμός είναι μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει το μνημόνιο. Η κυβέρνησή μας μαζί με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία υποστηρίζουμε αλλαγές που αλλάζουν πλέον το μείγμα πολιτικής, αλλαγές που θα αντιστρέψουν την καταστροφική λογική της λιτότητας».

Με το γνωστό του στιλ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαρίθμησε ακόμα και τις Δέκα Πληγές του Φαραώ (SOOC)

Κατά τον κ. Τσακαλώτο, «οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν, όλοι μιλούν για ράλι απόδοσης, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης είναι πολύ θετικοί». Και πρόσθεσε ότι διπλασιασμός των δαπανών για την πρόνοια, το 2018 θα οδηγήσει σε συνολικές δαπάνες  1,83 δισ. ευρώ.

Οι βασικές επισημάνσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών

Φώφη Γεννηματά: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει να παραμείνει όσο γίνεται περισσότερο στις καρέκλες της εξουσίας. Καταργεί στην ουσία την κοινωνική πολιτική. Το επόμενο διάστημα η χώρα μας καλείται να υλοποιεί τις σκληρές δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας και να σταθεί χωρίς βοήθεια καλύπτοντας τις δανειακές ανάγκες από τις αγορές». Και συμπλήρωσε, απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση: «Βυθίσατε τη χώρα στα χρέη και την απόγνωση, είναι σαφές λοιπόν ότι εμείς καταψηφίζουμε αυτό τον προϋπολογισμό. Αυτός είναι πράγματι ο τελευταίος προϋπολογισμός που φέρνει η κυβέρνησή σας».

Η κυρία Γεννηματά είπε ότι η κυβέρνηση βυθίζει τη χώρα στην ύφεση

Πάνος Καμμένος: «Αυτός ο προϋπολογισμός οδηγεί στο τέλος των μνημονίων. Δεν θα υπάρξει ξανά διαπραγμάτευση για τη δόση. Η Ελλάδα βγαίνει από την εποχή των μνημονίων. Ξέρω ότι στενοχωρεί κάποιους. Εσείς φωνάζατε “Γερούν, γερά”. Δεν κράτησε ο Γερούν, κράτησε ο ελληνικός λαός και θα κρατήσει η κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από την κρίση». Ο υπουργός αναφέρθηκε σε προνομιακή μεταχείριση πολιτών από επιχειρήσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα την απασχόληση της Σοφίας Βούλτεψη στον Ελεύθερο Τύπο. Η κυρία Βούλτεψη τον αποκάλεσε «απατεώνα» και εκείνος της θύμισε όταν ήταν μαζί στο κότερό του…

Σταύρος Θεοδωράκης: «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φέρνουν στη Βουλή έναν πολύ βαρύ προϋπολογισμό, καθώς επιφυλάσσουν φόρους γι’ αυτούς που ξεκινούν, που επιχειρούν και που προσπαθούν, ενώ για όλους τους άλλους (άνεργους, φτωχούς, αδύναμους) μία γερή δόση από έμμεσους φόρους». «Στον επόμενο προϋπολογισμό θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις, γιατί τα όνειρα τα έχετε ήδη φορολογήσει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μοιράζει αυτές τις ημέρες κάτι «υπόλοιπα», αλλά τα έχει πάρει στο πολλαπλάσιο από τους φόρους που έβαλε στον καφέ, την μπύρα, το τηλέφωνο, την τηλεόραση, τη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ.

«Θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης προς την κυβέρνηση

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Την επόμενη χρονιά οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από ένα δισ. φόρους για να επιτευχθεί ο στόχος σας του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αφήστε τις κορώνες για τα επιδόματα που δίνετε. Κάθε κυβέρνηση που κόβει δικαιώματα, δίνει επιδόματα φτωχοκομείου. Ετσι έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν πετύχατε κανενός είδους ουσιαστική ελάφρυνση χρέους. Οι δεσμεύσεις σας εκτείνονται πολύ μετά τον Αύγουστο του 2018. Εχετε υπογράψει μείωση των συντάξεων κατά 30% και αύξηση της φορολογίας 1% του ΑΕΠ που θα χτυπήσει τους εργαζόμενους των 500 ευρώ. Πρόκειται για μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος».

Βασίλης Λεβέντης: «Ξέρω ότι θα χάσω ψήφους με αυτό που λέω, αλλά ένας πλούσιος που έχει έσοδα από τα ενοίκια θα πρέπει να του αφαιρεθεί από τη σύνταξη».