O Ματ Ντέιμον υπερασπίστηκε την (χαμένη) τιμή των ανδρών του Χόλιγουντ. Το έκανε άκομψα; Ισως. «Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να ακουμπάς τον κώλο κάποιου και τον βιασμό ή την αποπλάνηση παιδιού, σωστά; Και οι δύο αυτές συμπεριφορές χρειάζεται να αντιμετωπιστούν και να εξαφανιστούν δεν χωρά συζήτηση σε αυτό, αλλά δεν θα πρέπει να συγχέονται, σωστά;» είχε πει προ ημερών σε μια συνέντευξή του στο ABC News, προκαλώντας, όπως αναμενόταν την οργή των γυναικών συναδέλφων του.
Ασφαλώς δεν ήταν πολιτικά ορθή η θέση αυτή του Ντέιμον. Ιδίως αυτήν την εποχή, μετά το σκάνδαλο Γουάινσταϊν, κατά την οποία η όποια επιθετική συμπεριφορά διαφόρων ισχυρών του Χόλιγουντ απέναντι στις γυναίκες έχει αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα της βιομηχανίας του θεάματος και η τόλμη εκείνων των πρωταγωνιστριών που βγαίνουν και δημοσιοποιούν τις εμπειρίες τους είναι ηρωισμός. Ο Ντέιμον θεωρήθηκε ότι συμψηφίζει, ότι υποβαθμίζει το ζήτημα και ότι στέκεται υπερασπιστικά απέναντι σε θύτες, όπως ο Λούις Σ.Κ. που έσπευσε να ομολογήσει τις αμαρτίες του – «κανείς δεν ήρθε σε αυτόν τον κόσμο τέλειος» είπε για αυτόν ο Ντέιμον.
Η Μίνι Ντράιβερ, πρώην σύντροφός του, την εποχή του οσκαρικού «Ξεχωριστού Γουίλ Χάντινγκ», δήλωσε: «Θεέ μου, σοβαρά; Είναι πολύ ενδιαφέρον το πώς άνδρες με τέτοιες απόψεις για τη διαφορά μεταξύ της σεξουαλικής παρενόχλησης, επίθεσης και βιασμού των γυναικών αποδεικνύει ότι είναι εντελώς κουφοί και ως εκ τούτου συστημικά μέρος του προβλήματος».
Η Αλίσα Μιλάνο με μηνύματα στο Twitter επιχείρησε να του εξηγήσει πως δεν έχουν εξαγριωθεί οι γυναίκες του κινήματος #metoo επειδή κάποιος τους έπιασε τον κώλο σε μια ταινία, αλλά γιατί τις έκαναν να πιστεύουν πως αυτό είναι φυσιολογικό και τις ανάγκασαν να σιωπήσουν για πολύ καιρό. Πρόσθεσε μάλιστα πως η ίδια έχει πέσει θύμα διαφορετικών μορφών παρενόχλησης και του εξήγησε πως ο μισογυνισμός είναι σαν ένα κοινωνικό καρκίνωμα και πως η σεξουαλική παρενόχληση έχει πολλές μορφές όπως και ο καρκίνος (άλλες ιάσιμες άλλες όχι), αλλά ο καρκίνος δεν παύει ποτέ να είναι καρκίνος. «Η σεξουαλική παρενόχληση, η ανάρμοστη συμπεριφορά, η επίθεση και η βία αποτελούν μια κοινωνική αρρώστια και τώρα προσπαθούμε να αφαιρέσουμε τον όγκο χωρίς αναισθησία», ανέφερε η ηθοποιός.
Η Σερ τού αφιέρωσε έναν παραλληλισμό με τον φίλο του, τον Μπεν Αφλεκ. «Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον Μπεν Αφλεκ ως “Daredevil” και στον Μπεν Αφλεκ ως Μπάτμαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και οι δύο κακοί» έγραψε στο Twitter.
Λίγες ημέρες μετά από τον σάλο, ο 47χρονος Ντέιμον επανήλθε. «Να μιλήσουμε και για τους άνδρες εκείνους στη βιομηχανία του θεάματος που δεν παρενοχλούν σεξουαλικά συναδέλφους τους», ζήτησε με συνέντευξή του στο Business Insider.
«Βρισκόμαστε σε αυτή τη στιγμή ξεκαθαρίσματος και αυτό είναι πολύ καλό, αλλά σκέφτομαι ότι ένα πράγμα για το οποίο δεν μιλάμε είναι ότι εκεί έξω υπάρχουν κι ένα σωρό άνδρες – η πλειοψηφία των ανδρών που ξέρω εγώ- που δεν το κάνουν αυτό το πράγμα (σεξουαλική παρενόχληση) και των οποίων οι ζωές δεν πρόκειται να επηρεαστούν».
Οσον αφορά στο αν ο ίδιος θα συνεργαζόταν ξανά με έναν άνδρα που έχει κατηγορηθεί πως παρενοχλεί σεξουαλικά συναδέλφους του στον χώρο εργασίας , ανέφερε: «Αυτό πάντα είναι στο μυαλό μου, δηλαδή δεν θα ήθελα να δουλέψω με κάποιον τέτοιο άνθρωπο – η ζωή είναι πολύ μικρή γι’ αυτό. Αλλά το ζήτημα του αν κάποιος έχει κατηγορηθεί για κάτι, θα ήταν ο λόγος του στο λόγο του άλλου. Τότε λες “ποια είναι η αλήθεια εδώ;”».
Ο ίδιος πάντως υποστήριξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ποτέ δεν έχει βρεθεί σε θέση να παρενοχλήσει συναδέλφους του: «Αν πρέπει να υπογράψω κάτι, θα το υπογράψω και θα το υπέγραφα και στο παρελθόν. Δεν το κάνω αυτό, και οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζω δεν το κάνουν αυτό».