Δημοσιογράφοι σε διαμαρτυρία για τη δολοφονία της Ντάφνι Γκαλίζια από τη Μάλτα που δολοφονήθηκε Οκτώβριο | EPA/OLIVIER HOSLET
Επικαιρότητα

Εξήντα πέντε δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο 2017

Στα μέτωπα των πολέμων, όπως στη Συρία, έχασαν τη ζωή τους οι περισσότεροι δημοσιογράφοι -επαγγελματίες και μη- την χρονιά που πέρασε, ενώ οι μισοί από αυτούς στοχοθετήθηκαν σκόπιμα
Protagon Team

Οι πόλεμοι, εμφύλιοι και μη, τα εγκληματικά καρτέλ και τα καταπιεστικά καθεστώτα εξακολουθούν να είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς των δημοσιογράφων απειλώντας  τη ζωή τους κατά την άσκηση της εργασίας τους.

Κατά τη χρονιά που τελειώνει σε λίγες ημέρες, 65 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους πενήντα επαγγελματίες, επτά «πολίτες-δημοσιογράφοι» (μπλόγκερ) και οκτώ «συνεργάτες μέσων ενημέρωσης», σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF).

Από αυτούς, οι 39 δολοφονήθηκαν ή στοχοθετήθηκαν εσκεμμένα, ενώ άλλοι 26 σκοτώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Όπως και το 2016, η Συρία παρέμεινε η φονικότερη χώρα για τους δημοσιογράφους, με 12 θανάτους. Στο Μεξικό, όπου μαίνεται για μια δεκαετία ο πόλεμος των συμμοριών, καταγράφονται 11 θάνατοι και ακολουθούν το Αφγανιστάν με 9, το Ιράκ με 8 και οι Φιλιππίνες με 4 θανάτους.

Το 2017 ήταν η χρονιά που καταγράφηκαν οι λιγότεροι φόνοι επαγγελματιών δημοσιογράφων εδώ και 14 χρόνια, ενώ σημαντική ήταν η πτώση σε σχέση με το 2016 όταν οι νεκροί ήταν 79.

Κατά τους RSF αυτό οφείλεται εν μέρει στην καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων, αλλά και στο γεγονός ότι οι πιο επικίνδυνες χώρες, όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και η Λιβύη, «εγκαταλείπονται από τους δημοσιογράφους τους».

Ενώ όμως οι ένοπλες συρράξεις θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των δημοσιογράφων που καλύπτουν αυτούς τους πολέμους, σε χώρες όπως το Μεξικό, «τα καρτέλ (των ναρκωτικών) και οι πολιτικές» που εφαρμόζονται δημιουργούν μια ατμόσφαιρα «βασιλείας του τρόμου», αναγκάζοντας τους δημοσιογράφους «να εγκαταλείπουν τη χώρα τους ή το επάγγελμά τους».

«Το Μεξικό είναι η πιο επικίνδυνη μη εμπόλεμη χώρα του κόσμου για τους δημοσιογράφους», υπογραμμίζει η έκθεση της RSF.

Σε χώρες όπου η δράση των καρτέλ των ναρκωτικών είναι έντονη, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη διαφθορά των πολιτικών ή το οργανωμένο έγκλημα γίνονται συστηματικά στόχοι απειλών και πολλές φορές εκτελούνται.