Ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς είναι αυτός που έθεσε σε κλειστή σύσκεψη το ζήτημα | REUTERS/Axel Schmidt
Επικαιρότητα

Σουλτς: «Θέλουμε το υπουργείο Οικονομικών»

Από τα χέρια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε αυτά του SPD επιθυμούν οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες να περάσει το υπουργείο Οικονομικών ενόψει του σχηματισμού νέας κυβέρνησης στη Γερμανία
Protagon Team

Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να διεκδικήσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), εφόσον προσχωρήσει σε νέο μεγάλο συνασπισμό με το CDU/CSU. Αυτό φέρεται να δήλωσε ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, σε κλειστή συνάντηση με επτά βουλευτές από την περιοχή του Ρουρ, εκλογική περιφέρεια και τόπο καταγωγής του.

«Στόχος είναι το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω υπουργείο, εκτός από τις άλλες αρμοδιότητες, καθορίζει εν πολλοίς και την ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου.

«Το υπουργείο Οικονομικών θεωρείται το πλέον σημαντικό υπουργείο μετά την Καγκελαρία. Ο υπουργός Οικονομικών, ως άρχων των δημοσιονομικών, δεν έχει μόνο την αρμοδιότητα να μειώσει τις δαπάνες άλλων υπουργείων ή να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία για επενδύσεις ή για μείωση φόρων, αλλά είναι και εν πολλοίς αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική. Και ακριβώς σε αυτό το SPD ζητάει μια αλλαγή πορείας», αναφέρει η εφημερίδα.

Η παράδοση στην γερμανική πολιτική σκηνή σε περιπτώσεις συμμαχικών κυβερνήσεων είναι ο ελάσσων εταίρος να αναλαμβάνει είτε το υπουργείο Οικονομικών είτε το υπουργείο Εξωτερικών, δύο από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια στην κυβέρνηση.

«Επειτα από δέκα χρόνια συνεχούς κρίσης και αναγέννησης του εθνικισμού, η Ευρώπη οδεύει τώρα προς το έτος της απόφασης: συνεχίζουμε όπως μέχρι τώρα ή περαιτέρω εμβάθυνση; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα της γερμανικής πολιτικής. Το Βερολίνο πρέπει να πει αν μπορεί η Ευρώπη να βασίζεται στην Γερμανία – για την μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, για συγκεκριμένα βήματα σε μια κοινωνική Ευρώπη και για τις μεγάλες επενδύσεις του μέλλοντος», δήλωσε στην εφημερίδα ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Αχιμ Πος.

Οπως επισημαίνει η Handelsblatt, το SPD δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από ένα «συνεχίζουμε έτσι» σε έναν νέο μεγάλο συνασπισμό, καθώς έχει επενδύσει σε μια αλλαγή πορείας, ιδίως στην ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Αντιδράσεις για ένα νέο συνασπισμό

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα, υπάρχουν κύκλοι του SPD που τοποθετούνται αρνητικά έναντι της προοπτικής συγκρότησης μεγάλου συνασπισμού.

Ήδη έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση η οργάνωση της Θουριγγίας, ενώ και η οργάνωση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έχει προειδοποιήσει την ηγεσία του κόμματος να μην δεσμευθεί πρόωρα για συνεργασία με το CDU της καγκελαρίου Μέρκελ.

Επιπλέον, ο κ. Σουλτς, αποκαλύπτει η οικονομική εφημερίδα, εξέφρασε κατ΄επανάληψη την ενόχλησή του για την στάση ηγετικών στελεχών του κόμματος και έκανε λόγο για κάποιον «σε υψηλότατη θέση» του SPD, αλλά και για διαρροές από εμπιστευτικές συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με τους συνομιλητές του αρχηγού του SPD, ο κ. Σουλτς «φωτογράφιζε» τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον αντιπρόεδρο του κόμματος και δήμαρχο του Αμβούργου Όλαφ Σολτς. «Τι να κάνω όμως, δεν έχω δυνατότητα να επιβάλω κυρώσεις», φέρεται να δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, αναφερόμενος στην πρόταση για «συνασπισμό συνεργασίας, με μια συμφωνία μόνο σε κάποια βασικά θέματα, έκανε λόγο για ιδέα της αριστερής πτέρυγας του SPD.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των τριών κομμάτων σε επίπεδο Αρχηγών και επικεφαλής Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ενώ η πρώτη διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, με 12 εκπροσώπους από κάθε κόμμα, τοποθετείται στις 7 Ιανουαρίου.