O Ντόναλντ Τουσκ κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής | REUTERS/Francois Lenoir
Επικαιρότητα

Σχίσμα στη Σύνοδο Κορυφής μετά την πρόταση Τουσκ

Σε κλίμα έντασης και με σκληρά λόγια η πρώτη ημέρα της Συνόδου στις Βρυξέλλες των ευρωπαίων ηγετών, μετά την αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία του πολωνού προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Προσφυγικό
Protagon Team

Τον διχασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε «παλιά» και «νέα», επιβεβαίωσε καθώς φαίνεται η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, η τελευταία της χρονιάς –που συνήθως έχει πανηγυρικό τόνο αλλά όχι αυτή τη φορά.

Αναλυτές προεξοφλούσαν ότι η τελευταία Σύνοδος Κορυφής του 2017 θα ήταν μία επίδειξη ενότητας, λόγω της πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας. Διαψεύστηκαν. Η αναπάντεχη πρωτοβουλία του πολωνού προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να θέσει λίγες ημέρες πριν, ζήτημα κατάργησης των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και να χαρακτηρίσει το μέτρο «αναποτελεσματικό» προκάλεσε τέτοιες εντάσεις που κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου δεν έγιναν καν δηλώσεις. Διαψεύστηκαν έτσι και όσοι ανέμεναν ότι ο Ντ. Τουσκ μετά από την αμφιλεγόμενη πρότασή του θα βρισκόταν απομονωμένος· τουναντίον βρήκε πολλούς χειροκροτητές.

Η ευρωπαϊκή οικογένεια χωρίστηκε στα δύο: οι παλαιοί της Ενωσης αποδέχονται το αυτονόητο, την ανάγκη να υπάρξει έμπρακτη αλληλεγγύη προς τις χώρες υποδοχής προσφύγων, την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ οι «νέοι» της Ανατολικής Ευρώπης, άμαθοι στις ευρωπαϊκές αξίες, θεωρούν την πρόταση Τουσκ μια καλή προοπτική. Ο δε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, φάνηκε σαν να ικανοποιεί περισσότερο την εκλογική του πελατεία, την όλο και πιο συντηρητική χώρα του δηλαδή, και λιγότερο να στέκεται στο ύψος του ρόλου ως επικεφαλής της ΕΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αγγελου Αθανασόπουλου για tovima.gr, Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία ηγήθηκαν της σκληρής κριτικής που ασκήθηκε στον Τουσκ –ο οποίος έπειτα και από την αρχική σκληρή απάντηση της Κομισιόν δια στόματος Δημήτρη Αβραμόπουλου υποχρεώθηκε να αλλάξει μερικώς το αρχικό σημείωμα που επρόκειτο να διανείμει. Παράλληλα και ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την επιλογή του Τουσκ «άστοχη, άκαιρη και άσκοπη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργεί η κίνηση Τουσκ είναι ότι ευνοεί την υπονόμευση των αρχών της ΕΕ από ορισμένες χώρες και ότι το ζήτημα δεν είναι απλώς αν μία χώρα θα δεχθεί κάποιες εκατοντάδες πρόσφυγες. Κατά τον έλληνα Πρωθυπουργός, η χώρα μας δέχθηκε να εφαρμόσει κανόνες και πολιτικές με τους οποίους διαφωνούσε και ότι τα κράτη – μέλη θα πρέπει να κάνουν κάτι ανάλογο σε ό,τι αφορά στο Προσφυγικό. Επανέλαβε την ελληνική θέση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, ενώ προσέθεσε ότι η χρηματοδότηση τρίτων χωρών θα πρέπει να συνδέεται με την ικανοποίηση όρων όπως πχ η αποδοχή των επιστροφών.

Τετραμερής με Γιούνκερ, Μέρκελ και Μπορίσοφ

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ. Τσίπρας θα έχει σήμερα στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Αγκελα Μέρκελ αλλά και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ με θέμα τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει να ασκηθούν πιέσεις από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες στην Αγκυρα για ανάσχεση των ροών που έχουν αυξηθεί. Στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία ότι η απόφαση της κυβέρνησης να μετακινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Αιγαίου, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως εκρηκτική, μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω αύξηση των αφίξεων.

Η Ανγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει «επιλεκτική αλληλεγγύη» ανάμεσα στα κράτη – μέλη. Υπενθυμίζεται ότι η καγκελάριος έχει δεχθεί και συνεχίζει να δέχεται σκληρότατη κριτική για τη στάση της στο Προσφυγικό στο εσωτερικό της Γερμανίας και η πιθανή διακριτική μεταχείριση ορισμένων χωρών έναντι άλλων της δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Οπως διευκρίνισε η αλληλεγγύη δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην υιοθέτηση κανόνων που αφορούν στη μετανάστευση αλλά απαιτείται και «εσωτερική αλληλεγγύη».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι «οι διαφωνίς συνοδεύονται από συναισθήματα τα οποία κάνουν ακόμη δυσκολότερη την εξεύρεση κοινής γλώσσας και λογικών επιχειρημάτων για αυτή τη συζήτηση» – μία παραδοχή που πάντως δεν βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα.

Ουσιαστικά, οι μόνες χώρες που υποστήριξαν τον κ. Τουσκ ήταν οι «4» του λεγόμενου Βίζεγκραντ, με τον νέο πρωθυπουργό της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις να λέει ότι η επιβολή ποσοστώσεων με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία είναι «ανόητη» και «δεν θα γίνει». Από την πλευρά του, ο νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέσκι δήλωσε ικανοποιημένος επειδή η αντίθεση της χώρας του στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις φαίνεται να κερδίζει έδαφος…

Η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία υποσχέθηκαν να δώσουν βοήθεια 35 εκατομμυρίων ευρώ στις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ, με ηγέτιδα την Ιταλία, ώστε να προστατευθούν τα σύνορα της Λιβύης με σκοπό να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Αφρική. Ωστόσο, ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, αν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία αυτή, κινήθηκε επίσης στη γραμμή ότι αυτές οι τέσσερις χώρες πρέπει να αρχίσουν να δέχονται πρόσφυγες προς μετεγκατάσταση.