Η συνεργασία των τεσσάρων χωρών, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας, και η βουλγαρική προεδρία δίνουν μια ευκαιρία να αναδείξουμε τις κοινές πεποιθήσεις και ιδέες, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου στο Βελιγράδι.
Επισήμανε μάλιστα την ανάγκη το επόμενο διάστημα «να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι και οι τέσσερις μεταξύ μας και ο καθένας με τον γείτονά του».
«Είμαστε γείτονες και οφείλουμε να πάρουμε εμείς στα χέρια μας τις τύχες των χωρών μας», πρόσθεσε.
Μόνο μέσα από τη συνεργασία , την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις όπως της Λωζάνης, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή των Βαλκανίων, τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας σε μια έμμεση αναφορά στα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.
Εκανε ακόμη λόγο για ένα νέο θεσμό που είναι σημαντικός για την κοινή πορεία των χωρών και την κοινή προοπτική των Βαλκανίων.
Στήριξη της Σερβίας για επιτάχυνση διαδικασιών εισόδου της χώρας στην ΕΕ ζήτησε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς από τους συνομιλητές του, όπως ανέφερε ο ίδιος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε ανέφερε ότι οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία) δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν την είσοδο της Σερβίας στην ΕΕ.
Αισιόδοξος δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ότι «οι γειτονικές χώρες μας θέλουν να προχωρήσουν στην ΕΕ. Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική. Αυτή είναι το μέλλον». Όπως πρόσθεσε, τα Βαλκάνια «δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή περιοχή αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής ιδέας».
Η σύνοδος ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής με δείπνο εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Βίλλα MIR ένα ιστορικό κτίριο που χτίστηκε το 1979 για να ζήσει σε αυτή ο τότε ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, αν και δεν πρόλαβε λόγω θανάτου.
Ο οικοδεσπότης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποδεχόμενος τους πρωθυπουργούς των τριών χωρών τους πρόσφερε από ένα καλάθι με παραδοσιακά ποτά και τοπικά προϊόντα της Σερβίας. Στο δείπνο εργασίας παραβρέθηκε και η πρωθυπουργός, Ανα Μπερνάμπιτς.
Στις συνομιλίες του Σαββάτου δόθηκε έμφαση στη διεύρυνση της ΕΕ, με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με προτεραιότητα στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας. Οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών ασχολήθηκαν ακόμη με την προετοιμασία της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο του ερχόμενου έτους, όπως επίσης και με τη βαλκανική ατζέντα της βουλγαρικής προεδρίας στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Η τετραμερής σύνοδος έγινε σε συνέχεια της προηγούμενης συνόδου στη Βάρνα της Βουλγαρίας τον περασμένο Οκτώβριο.