Η θύελλα που ανέμεναν πολλοί στα παλαιστινιακά εδάφη μετά το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ξέσπασε την Παρασκευή μετά τις προσευχές. Η ένταση είναι διάχυτη, αν και δεν μοιάζει να έχει ξεφύγει σε επικίνδυνα επίπεδα.
Παρά ταύτα, Παλαιστίνιοι σε πόλεις της Δυτικής Οχθης διαδήλωσαν και πέταξαν πέτρες κατά ισραηλινών στρατιωτών που με τη σειρά τους απάντησαν με δακρυγόνα.
Για την ώρα υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες μόνο πληροφορίες για τραυματισμούς, ωστόσο η κατάσταση παραμένει τεταμένη.
Στη Βηθλεέμ εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στον δρόμο φτιάχνοντας οδοφράγματα και καίγοντας λάστιχα, ενώ οι Ισραηλινοί προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος με αντλίες νερού και δακρυγόνα.
Ενισχυμένη είναι ακόμη η παρουσία του στρατού στη Δυτική Οχθη, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας. Σε όλα αυτά τα σημεία οι διαδηλώσεις άρχισαν από την Πέμπτη με αρκετούς τραυματίες.
Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας μέσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Εξω από τα τείχη έγιναν διαδηλώσεις την Παρασκευή μετά τις προσευχές.
Φιλοπαλαιστιανικές διαδηλώσεις έγιναν ακόμη στην Τουρκία, το Ιράν, την Ιορδανία και την Αίγυπτο, ακόμη και την Ινδονησία.
Οι διαδηλωτές είχαν την κάλυψη του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος τους κάλεσε να βγουν στον δρόμο. Σε υψηλότερους τόνους ήταν οι εκκλήσεις της Χαμάς, που εξακολουθεί να ελέγχει de facto την Λωρίδα της Γάζας, η οποία κάλεσε σε «ημέρα οργής» και μια «τρίτη Ιντιφάντα».
Μένει βέβαια να αποδειχτεί για πόσο θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις ή το κλίμα αντιπαράθεσης για μια απόφαση που εξαγρίωσε Παλαιστίνιους και Αραβες. Η «ημέρα της οργής» δεν αποκλείεται να μείνει κυριολεκτικά μία ημέρα ή μερικές ημέρες οργής.
Οι ανακοινώσεις του Τραμπ, στις οποίες προχώρησε παρά τις αντιρρήσεις που ακούγονταν από δυτικές κυβερνήσεις, αλλά και από το εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης, καταδικάστηκαν από κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής. Μόνη ικανοποιημένη πλευρά, το Ισραήλ, που μιλά για δικαίωση η οποία άργησε πολλές δεκαετίες.