Το αφήγημα της κυβέρνησης περί επιστροφής στην ανάπτυξη εξαϋλώνεται μέρα με τη μέρα. Μετά τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τον ρυθμό αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ στο τρέχον έτος, ήρθαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ήταν απογοητευτικά για το γ’ τρίμηνο, θεωρητικά το καλύτερο της χώρας, λόγω τουρισμού. Τώρα απαιτείται ένα μικρό -ή και μεγαλύτερο- θαύμα στο δύσκολο (και γεμάτο φόρους) δ’ τρίμηνο για να πιαστεί ο στόχος που έχει θέσει ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός.
Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για την περίφημη ανάπτυξη «κοντά στο 2%» που υπόσχεται όπου βρεθεί και όπου σταθεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Η ανάπτυξη, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2017, θα ήταν 2,7% αλλά μετά τις παλινωδίες της κυβέρνησης και τη δραματική καθυστέρηση της β’ αξιολόγησης -άρα και της απώλειας ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE)– ο στόχος αναθεωρήθηκε επί τα χείρω, στο 1,6%, που είναι η εκτίμηση του προϋπολογισμού του 2018.
Ομως με τα στοιχεία για το γ’ τρίμηνο που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα ακόμα και το 1,6% θεωρείται πολύ δύσκολο – δεν είναι δε λίγοι αυτοί που υπολογίζουν την ανάπτυξη να κλείνει πολύ χαμηλότερα στο 1,3%…
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι για να βγουν τα νούμερα και να φτάσουμε στο 1,6% στο κλείσιμο του 2017, το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς η οικονομία θα πρέπει να απογειωθεί με ρυθμό ανάπτυξης 3,1%, δεδομένου ότι το τρίτο τρίμηνο καταγράφηκε μεν επιτάχυνση (ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 1,3% και τριμηνιαίος 0,3%) αλλά όχι εκτίναξη.
Η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε παράλληλα σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο, ανεβάζοντας τον πήχη στο 1,6% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για επέκταση με ρυθμό 0,8%, διατηρώντας αμετάβλητη την εκτίμηση του πρώτου τριμήνου στο 0,4%.
Με βάση την επίδοση του τρίτου τριμήνου, η ανάπτυξη για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους διαμορφώνεται σε 1,1% του ΑΕΠ.
Η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε αναθεώρηση των προηγούμενων τριμήνων (1ο τρίμηνο 2014-2ο τρίμηνο 2017), λόγω προσαρμογής των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία, σύμφωνα με το ESA 2010, λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης (ΔΥΕ Οκτωβρίου 2017) και λόγω ενημερωμένων στοιχείων Βραχυχρόνιων Δεικτών.
Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:
Τριμηνιαίες μεταβολές
– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017.
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,1% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017.
-Αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,6% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,8%.
– Αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,3%.
Ετήσιες μεταβολές
– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016 (αυτή των νοικοκυριών παρέμεινε σταθερή και αυτή του Δημοσίου υποχώρησε κατά 2,2%).
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,5% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016.
– Αύξηση κατά 7,8% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,8% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,6%.
– Αύξηση κατά 9,3% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.
Οι εκτιμήσεις για το 2017
Στο 1,6% είχε τοποθετήσει τον πήχη για εφέτος η Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέψεις για την οικονομία. Από την πλευρά του, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί φέτος κατά 1,4%, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με έκθεσή της, τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης στο πάνω εύρος των εκτιμήσεων και για την ακρίβεια στο 2% για το 2017.
Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι η ανάπτυξη του β’ τριμήνου φέτος θα είναι 0,8% σε ετήσια βάση, κάτι που την οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κατά μέσον όρο το 2017 η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7%. Ο ΙΟΒΕ έχει βάλει τον πήχη στο 1,3% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος στην τριμηνιαία έκθεσή του.