Μέτρα για την εξάλειψη των σκλαβοπάζαρων της Λιβύης προσπαθούν να πάρουν αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες μετά τις αποκαλύψεις, ενώ κυκλοφορεί συνεχώς οπτικό υλικό που αποδεικνύει την δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιπέσει αυτοί οι άνθρωποι.
Ενώ, όμως, η κοινή γνώμη παρακολουθεί συγκλονισμένη, οι κυβερνήσεις εμφανίζονται και αυτές έκπληκτες για ένα φαινόμενο που εξελισσόταν για ένα μεγάλο διάστημα σε περισσότερα από ένα σημεία της Λιβύης, όπου οι θεσμοί είναι πρακτικά υπό διάλυση.
Χώρες όπως ο Νίγηρας, η Μπουργκίνα Φάσο και η Ακτή Ελεφαντοστού, από όπου προέρχονται οι σκλάβοι, ζήτησαν εξηγήσεις από τις αρχές της Λιβύης ενώ ζητούν από το Διεθνές Δικαστήριο να επιληφθεί του θέματος.
Το Reuters σε ρεπορτάζ του από το Καμερούν, μία χώρα από όπου οι μετανάστες καταλήγουν σκλάβοι, μιλά για τη βαναυσότητα των διακινητών.
Ασκούν ωμή βία στα θύματά τους και βιάζουν γυναίκες και νεαρά κορίτσια για εκφοβισμό ανδρών και γυναικών. «Δεν είναι άνθρωποι, είναι οι διάβολοι αυτοπροσώπως», λένε τα θύματα.
Οι διακινητές είναι καλά οργανωμένοι, έχουν τη δική τους φρουρά ενώ φτάνουν σε σημείο να φορούν στολές αστυνομικών ή στρατιωτών με ψεύτικα διακριτικά για να παραπλανούν τα θύματά τους.
Οι καταδίκες δεν φτάνουν
Καταδικαστική και σε υψηλούς τόνους ήταν η αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η Γαλλία δια του Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μιλώντας για έγκλημά κατά της ανθρωπότητας. Τα σκαλβοπάζαρα θα μπουν στην ατζέντα της προσεχούς συνόδου της Αφρικανικής Ενωσης στις 29 και 30 Νοεμβρίου.
Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε, εν τω μεταξύ, διαδήλωση στις Βρυξέλλες σε διαμαρτυρία για το εμπόριο ανθρώπων στη Λιβύη. Μασκοφόροι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε δύο πολυκαταστήματα και σε αστυνομικό όχημα προκαλώντας φθορές (Δείτε το βίντεο).
Η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 50 προσαγωγές, ενώ το δημόσιο δίκτυο RTBF μετέδωσε ότι οι συλληφθέντες ήταν 15-18 ετών.
Πέρα από αυτές τις αναμενόμενες -αλλά και αναποτελεσματικές όσο μένουν στα λόγια- αντιδράσεις, το βίντεο που έφερε στο φως το CNN, όπως φαίνεται παρακάτω, και η πραγματικότητα στη Λιβύη εκθέτουν σε κοινή θέα μια κατάσταση που συνεχίζεται εδώ και μήνες.
Στο ρεπορτάζ του CNN καταγράφονταν πωλήσεις ανθρώπων ακόμη και για 400 δολάρια – το βίντεο της αγοραπωλησίας που μετέδωσε ήταν εξάλλου από το καλοκαίρι που πέρασε.
Ηδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, μαρτυρίες μεταναστών και προσφύγων που έφτασαν στη Λιβύη μιλούν για αγοραπωλησίες και εξαναγκασμό σε εργασία για ένα αφεντικό που τους αγόρασε.
Οι επικρίσεις όμως για την αδιαφορία που έφερε την κατάσταση σε αυτό το σημείο επεκτείνονται και στη δράση των μεγάλων χωρών, όπως και στην ΕΕ. Η βοήθεια που έχει υποσχεθεί στην Ακτοφυλακή της Λιβύης για να σταματά τους μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη, συντηρεί με τον τρόπο της το κύκλωμα της δουλεμπορίας.
Η αστάθεια μετά την Αραβική Ανοιξη
Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται έξι χρόνια από το λιντσάρισμα και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι, μία από τις πιο δραματικές και αιματηρές στιγμές της Αραβικής Ανοιξης.
Ουσιαστικά η χώρα δεν έχει ανακάμψει από τότε και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση αποδεικνύεται πολύ αδύναμη για να επιβάλει την τάξη ή να εξασφαλίσει ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που επιθυμούν να περάσουν στην Ευρώπη.
Η αμερικανική πολιτική και ειδικότερα η διακυβέρνηση Ομπάμα με υπουργό Εξωτερικών την Χίλαρι Κλίντον έχει δεχτεί και αυτή πυρά για το ότι εγκατέλειψε τη γραμμή της διακυβέρνησης Μπους που δέχτηκε την ανταλλαγή των όπλων μαζικής καταστροφής του Καντάφι με την υπόσχεση ότι δεν θα τον ανατρέψουν.
Ετσι ο Καντάφι από «μαύρο πρόβατο» έγινε συνομιλητής της Δύσης με επιπλέον κέρδος την σταθερότητα σε μια χώρα-κλειδί στη βόρεια Αφρική. Η κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι και ο θάνατος του ίδιου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με φαινόμενα σαν και αυτό που βλέπουμε σήμερα.
Αν πρέπει να κλείσουμε μια θετική είδηση σε αυτά, ας δούμε την περίπτωση της Ρουάντα.
Μια μικρή χώρα που έχει δείξει ότι έχει αντανακλαστικά και ευαισθησία στο ζήτημα του Προσφυγικού στην Αφρική -αλλά και πικρή πείρα από πολέμους- η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να βοηθήσει τους 30.000 ανθρώπους που στοιβάζονται στις άθλιες συνθήκες της Λιβύης. Μια πρωτοβουλία που έβαλε τα γυαλιά σε πολύ μεγαλύτερες χώρες.