H Φώφη Γεννηματά ψηφίζει για την Κεντροαριστερά. Η διαδικασία φαίνεται πως λειτούργησε συσπειρωτικά για ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Στο 12,5% εκτοξεύεται η ΔΗΣΥ – στο 11,5% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του υπό σύσταση φορέα της Κεντροαριστεράς καταδεικνύει την ενίσχυση του χώρου. Επιπλέον δίνει ποσοστά που φέρνουν κοντά στην αυτοδυναμία τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Protagon Team

Πόσο θα μπορούσε να πάρει ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς στις επόμενες εκλογές; Στο ερώτημα έρχεται με κάποιον τρόπο να απαντήσει η εταιρεία Metron Analysis, η οποία διεξήγαγε την πρώτη δημοσκόπηση μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του υπό σύσταση σχήματος. Την έρευνα δημοσιεύουν στο σαββατιάτικο φύλλο τους «Τα Νέα» και σύμφωνα με αυτήν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (όχι ακριβώς δηλαδή το νέο κόμμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς) φαίνεται να λαμβάνει ένα ποσοστό περί το 12,5% στην εκτίμηση ψήφου!

Σε μια πρώτη ανάλυση, αυτό συνιστά «επιστροφή» στα ποσοστά που είχε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012 – λείπουν ωστόσο ακόμα από την εξίσωση τα ποσοστά της βραχύβιας ΔΗΜΑΡ που συμμετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στις εκλογές του ’12 είχε φτάσει το 6,11%.

Σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα της Metron Analysis, είναι ενθαρρυντικά για το νέο σχήμα (το Ποτάμι στην εκτίμηση ψήφου λαμβάνει 1,5%).

Οσον αφορά στη μάχη για την πρωτιά, δεν πρόκειται καν για μάχη. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έχει ένα προβάδισμα 8 μονάδων  έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (24,9% έναντι 16,9% του ΣΥΡΙΖΑ).

Ακολουθούν Δημοκρατική Συμπαράταξη με 8,8%, Χρυσή Αυγή με 5,2%, ΚΚΕ με 4,2%, Ένωση Κεντρώων με 2,2%, Ανεξάρτητοι Ελληνες με 1,9%, Πλεύση Ελευθερίας με 1,6% και Το Ποτάμι με 1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 10% ενώ 3,4% απαντά άλλο κόμμα και 7,1% άκυρο/λευκό.

Το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευρύνεται στην εκτίμηση ψήφου καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 35,6% έναντι 24,1% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν: Δημοκρατική Συμπαράταξη 12,5%, Χρυσή Αυγή 7%, ΚΚΕ 6%, Ενωση Κεντρώων 3,1%, ΑΝΕΛ 2,6%, Πλεύση Ελευθερίας 2,3%, Ποτάμι 1,5%.

Με αυτά τα ποσοστά, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη φλερτάρει με την αυτοδυναμία, καθώς προεξοφλείται η εξακομματική Βουλή, με το κόμμα μάλιστα του Βασίλη Λεβέντη στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Παράλληλα, αν και αυτή η συζήτηση είναι μάλλον πρώιμη, φαίνεται ότι οι έδρες της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αρκούν για την εκλογή προέδρου το 2020.

Η ΝΔ έχει προβάδισμα και στην παράσταση νίκης με 68% έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτακης συγκεντρώνει ποσοστό 23% έναντι 16% του Αλέξη Τσίπρα ενώ «κανένας» απαντά το 43%.

Για την πορεία της χώρας το 72% απαντά ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση με μόνο το 18% να κρίνει ότι είναι προς τη σωστή.

Απαισιοδοξία επικρατεί τέλος και για την πορεία της οικονομίας καθώς το 49% πιστεύει ότι οι οικονομικές συνθήκες τους επόμενους μήνες θα χειροτερέψουν, 34% ότι θα μείνουν ίδιες και 14% ότι θα καλυτερέψουν.