Πόσο θα μπορούσε να πάρει ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς στις επόμενες εκλογές; Στο ερώτημα έρχεται με κάποιον τρόπο να απαντήσει η εταιρεία Metron Analysis, η οποία διεξήγαγε την πρώτη δημοσκόπηση μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του υπό σύσταση σχήματος. Την έρευνα δημοσιεύουν στο σαββατιάτικο φύλλο τους «Τα Νέα» και σύμφωνα με αυτήν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (όχι ακριβώς δηλαδή το νέο κόμμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς) φαίνεται να λαμβάνει ένα ποσοστό περί το 12,5% στην εκτίμηση ψήφου!
Σε μια πρώτη ανάλυση, αυτό συνιστά «επιστροφή» στα ποσοστά που είχε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012 – λείπουν ωστόσο ακόμα από την εξίσωση τα ποσοστά της βραχύβιας ΔΗΜΑΡ που συμμετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στις εκλογές του ’12 είχε φτάσει το 6,11%.
Σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα της Metron Analysis, είναι ενθαρρυντικά για το νέο σχήμα (το Ποτάμι στην εκτίμηση ψήφου λαμβάνει 1,5%).
Οσον αφορά στη μάχη για την πρωτιά, δεν πρόκειται καν για μάχη. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έχει ένα προβάδισμα 8 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (24,9% έναντι 16,9% του ΣΥΡΙΖΑ).
Ακολουθούν Δημοκρατική Συμπαράταξη με 8,8%, Χρυσή Αυγή με 5,2%, ΚΚΕ με 4,2%, Ένωση Κεντρώων με 2,2%, Ανεξάρτητοι Ελληνες με 1,9%, Πλεύση Ελευθερίας με 1,6% και Το Ποτάμι με 1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 10% ενώ 3,4% απαντά άλλο κόμμα και 7,1% άκυρο/λευκό.
Το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευρύνεται στην εκτίμηση ψήφου καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 35,6% έναντι 24,1% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν: Δημοκρατική Συμπαράταξη 12,5%, Χρυσή Αυγή 7%, ΚΚΕ 6%, Ενωση Κεντρώων 3,1%, ΑΝΕΛ 2,6%, Πλεύση Ελευθερίας 2,3%, Ποτάμι 1,5%.
Με αυτά τα ποσοστά, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη φλερτάρει με την αυτοδυναμία, καθώς προεξοφλείται η εξακομματική Βουλή, με το κόμμα μάλιστα του Βασίλη Λεβέντη στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Παράλληλα, αν και αυτή η συζήτηση είναι μάλλον πρώιμη, φαίνεται ότι οι έδρες της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αρκούν για την εκλογή προέδρου το 2020.
Η ΝΔ έχει προβάδισμα και στην παράσταση νίκης με 68% έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτακης συγκεντρώνει ποσοστό 23% έναντι 16% του Αλέξη Τσίπρα ενώ «κανένας» απαντά το 43%.
Για την πορεία της χώρας το 72% απαντά ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση με μόνο το 18% να κρίνει ότι είναι προς τη σωστή.
Απαισιοδοξία επικρατεί τέλος και για την πορεία της οικονομίας καθώς το 49% πιστεύει ότι οι οικονομικές συνθήκες τους επόμενους μήνες θα χειροτερέψουν, 34% ότι θα μείνουν ίδιες και 14% ότι θα καλυτερέψουν.