Ξεχωρίζουν οι υποθέσεις λαθρεμπορίου εκατομμυρίων ευρώ κυρίως στον τομέα των καπνικών και των καυσίμων | Τwitter
Επικαιρότητα

Στη δημοσιότητα λίστες φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου εκατομμυρίων ευρώ

Τι αναφέρεται και τι δεν περιλαμβάνεται στα στοιχεία που «ανέβηκαν» στην ιστοσελίδα της Βουλής
Protagon Team

Λίστες με στοιχεία για κραυγαλέες υποθέσεις φοροδιαφυγής (εικονικά τιμολόγια, «λουκέτα» λόγω μη έκδοσης αποδείξεων κ.α.) και λαθρεμπορίου εκατομμυρίων ευρώ κυρίως στον τομέα των καπνικών και των καυσίμων, «ανέβηκαν» στην ιστοσελίδα της Βουλής μαζί με τις διατάξεις του Προϋπολογισμού.

Ενώ όμως για τις τελωνειακές παραβάσεις αναγράφονται ονόματα και ΑΦΜ, για τις αντίστοιχες φορολογικές παρατίθενται μόνο πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα. Επίσης, τουλάχιστον απορία προκαλεί η διαπίστωση ότι παρά τον εντυπωσιακό αριθμό ελέγχων που έφεραν εις πέρας οι αρμόδιες υπηρεσίες (βλ. πιο κάτω), δεν υπάρχει αναφορά στο συνολικό ποσό που τελικά εισπράχθηκε και κατέληξε στα κρατικά ταμεία.

Στις λίστες περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ, εκδότες πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, φυσικά πρόσωπα τα οποία βαρύνονται με την κατηγορία του λαθρεμπορίου, αλλά και επιχειρήσεις που ελέγχθησαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου από τον ελεγκτικό μηχανισμό και υποχρεώθηκαν σε αναστολή λειτουργίας της επιχείρησής τους για 48 ώρες.

Περιλαμβάνεται επίσης μία δεύτερη λίστα παραβατών της φορολογικής νομοθεσίας, χωρίς ονόματα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν προσφύγει στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ανάμεσα στα ονόματα που περιλαμβάνονται στις λίστες είναι και αυτό του πλοιοκτήτη Κουντούρη του δεξαμενόπλοιου«Αγία Ζώνη ΙΙ», το ναυάγιο του οποίου προκάλεσε την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό.

Όπως προκύπτει, στις 15 Σεπτεμβρίου 2016 επιβλήθηκαν σε βάρος του ιδίου, πέντε συνεργατών του, των δύο πλοιοκτητριών εταιρειών, αλλά και της εταιρείας πετρελαιοειδών του Θεόδωρου Κουντούρη φόροι ,τέλη και πρόστιμα συνολικού ύψους 1,64 εκατ. ευρώ για λαθρεμπορία καυσίμων. Οι εμπλεκόμενοι ωστόσο έχουν  προσφύγει στη Δικαιοσύνη αμφισβητώντας τους ελέγχους του αρμοδίου Τελωνείου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο περιλαμβάνονται σε πέντε διαφορετικές λίστες ανάλογα με την περίπτωση:

-Η πρώτη λίστα αφορά 44 υποθέσεις επιχειρήσεων, οι οποίες κατηγορούνται είτε λαθρεμπόριο καυσίμων, είτε τσιγάρων ή για άλλες τελωνειακές παραβάσεις.
– Η δεύτερη λίστα αφορά 898 υποθέσεις φοροδιαφυγής, στις οποίες οι φόροι, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που επιβλήθηκαν κατά τους ελέγχους ανέρχονται σε 2,21 δισ. ευρώ.
-Η τρίτη αφορά 918 υποθέσεις φοροδιαφυγής, αποκλειστικά μέσω έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Η αξία των πλαστών και εικονικών τιμολογίων που εντοπίστηκαν ανέρχεται σε 297,9 εκατ. ευρώ για τα οποία επιβλήθηκαν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους 153,762 εκατ. ευρώ.
– Η τέταρτη λίστα αφορά 342 επιχειρήσεις που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή πάνω από 150.000 ευρώ. Ειδικότερα, από τους ελέγχους στις υποθέσεις αυτές εντοπίστηκαν ΦΠΑ και άλλοι παρακρατούμενοι φόροι που δεν αποδόθηκαν ύψους 604,3 εκατ. ευρώ, καθώς και πλαστά και νοθευμένα στοιχεία αξίας 162,38 εκατ. ευρώ.
– Η πέμπτη αφορά 165 επιχειρήσεις, στις οποίες επιβλήθηκε προσωρινό λουκέτο για λόγους φοροδιαφυγής.

Οι έλεγχοι

Στο οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2017 τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι διενεργήθηκαν, από το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού, 16.640 φορολογικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκε ποσό φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων ύψους 2,568 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα:

– Από το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ ελέγχθηκαν 287 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν διαφορές φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων ύψους 627,030 εκατ. ευρώ.
– Από το ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π ελέγχθηκαν 269 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις 146,371 εκατ. ευρώ.
– Από το τις ΔΟΥ φορολογίας Ανωνύμων Εταιριών ελέγχθηκαν 1.464 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις 713,217 εκατ. ευρώ.
– Από τις υπόλοιπες ΔΟΥ ελέγχθηκαν 13.105 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν πρόσθετοι φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις 988,823 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον από τις ΔΟΥ το οκτάμηνο διενεργήθηκαν 1.515 έλεγχοι φορολογίας κεφαλαίου με συνολική βεβαίωση 92,652 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα το 2016:

– Από το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ ελέγχθηκαν 306 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν συνολικά διαφορές φόρων προσαυξήσεων και προστίμων 591,280 εκατ. ευρώ.
– Από το Κ.Ε.Φ.Ο.Μ.Ε.Π ελέγχθηκαν 252 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν συνολικά φόροι, προσαυξήσεις και πρόστιμα 472,644 εκατ ευρώ.
– Από τις ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης ελέγχθηκαν 2.358 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν συνολικά φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις 350,997 εκατ. ευρώ.
– Από τις υπόλοιπες ΔΟΥ, ελέγχθηκαν 20.569 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν συνολικά πρόσθετοι φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις 1,627 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, οι ΔΟΥ το 2016 διενήργησαν 3.724 ελέγχους φορολογίας κεφαλαίου με συνολική βεβαίωση φόρων ύψους 58,130 εκατ. ευρώ.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ακόμη ότι το 2016 η φορολογική διοίκηση απέστειλε 742.922 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, ειδοποιώντας τους με τον τρόπο αυτό προκειμένου να τακτοποιήσουν την οφειλή τους. Από τους οφειλέτες αυτούς ανταποκρίθηκαν οι 442.711 και εισπράχθηκαν 274,76 εκατ. ευρώ.