Ο χειρουργός Λι Κουκ-γιονγκ, σαν να λέμε ο... McDreamy της σειράς Grace Anatomy | Kim In-cheol/Yonhap via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο γιατρός-σταρ που έσωσε τη ζωή του βορειοκορεάτη φυγά

Ο 48χρονος χειρουργός, τυφλός από το ένα μάτι και γνωστός για την αντοχή του, είναι τόσο διάσημος στη Νότια Κορέα που πολλοί πηγαίνουν στο νοσοκομείο μόνο για να τον δουν ενώ η ζωή του έγινε πηγή έμπνευσης για δύο τηλεοπτικές σειρές
Protagon Team

Κάθε ιατρικό δράμα που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να έχει κάποιον «ήρωα» χειρουργό ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Η περίπτωση του βορειοκορεάτη στρατιώτη που τραυματίστηκε από πυρά πρώην συναδέλφων του, στην προσπάθειά του να αυτομολήσει στη Νότια Κορέα, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ο ήρωας σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται Λι Κουκ-γιονγκ και είναι χειρουργός, ειδικός στην αντιμετώπιση τραυμάτων. Οπως αναφέρει η Washington Post, είναι ο Λι που χειρούργησε τον τραυματία στρατιώτη αρκετές φορές και παράλληλα έδινε πληροφορίες και στοιχεία για την πορεία της υγείας του. Aνάμεσά τους φωτογραφίες και βίντεο που έκαναν αίσθηση διεθνώς, στις οποίες ο Λι έδειξε παράσιτα -κάποια μήκους 25 εκατοστών- τα οποία βρέθηκαν στο έντερο του τραυματία, πιθανότατα εξαιτίας της ανθυγιεινής του διατροφής. Την Τετάρτη πάντως ο Λι δήλωσε ότι ο στρατιώτης ανέκτησε τις αισθήσεις του, η κατάστασή του είναι σταθερή και  ότι παρά τη σοβαρότητα των τραυμάτων του θα ζήσει. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα αναμένεται να βγει από την εντατική.

Ο νεαρός στρατιώτης αμέσως μετά τον τραυματισμό του μεταφέρθηκε με αμερικανικό ελικόπτερο στο νοσοκομείο της πόλης Σούουον, περίπου 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα, όπου τον περίμενε ο Λι και η ομάδα του. Οπως, εκ των υστέρων δήλωσε ο γιατρός, η αρτηριακή πίεση ήταν πολύ χαμηλή εξαιτίας της αιμορραγίας και η κατάσταση τόσο πιεστική που οι γιατροί δεν πρόλαβαν να εξακριβώσουν την ομάδα του αίματός του. Του χορήγησαν 40 φιάλες αίματος ομάδας Ο και τον υπέβαλαν σε τρία συνεχόμενα χειρουργεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τόσο τις βλάβες από τα τραύματά του, όσο και τον κίνδυνο μόλυνσης από τα παράσιτα που προς έκπληξή τους ανακάλυψαν στον οργανισμό του.

Η είδηση για τα παράσιτα έκανε μεγάλη εντύπωση στη Νότια Κορέα όπου οι γιατροί δεν έχουν δει κάτι παρόμοιο εδώ και δεκαετίες, καθώς μάλιστα οι στρατιώτες που το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν στέλνει για τη φύλαξη των συνόρων θεωρούνται η ελίτ του βορειοκορεατικού στρατού και θα περίμενε κανείς να τρέφονται καλύτερα και όχι με άβραστο καλαμπόκι. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Λι, ο στρατιώτης πάσχει από φυματίωση και ηπατίτιδα Β.

Ο χειρουργός Λι Κουκ-γιονγκ ενημερώνει τους δημοσιογράφους για την κατάσταση της υγείας του βορειοκορεάτη στρατιώτη και δείχνει φωτογραφίες από τα παράσιτα που εντοπίστηκαν στον οργανισμό του

Είναι προφανές ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Σεούλ δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για την περίπτωσή του, αλλά προς το παρόν Λι τους κρατάει μακριά από τον ασθενή του. Ο νεαρός Βορειοκορεάτης δείχνει συμπτώματα κατάθλιψης και μετατραυματικού στρες. Ο Λι συζητά λίγο μαζί του, μιλώντας του για το πώς είναι τα πράγματα στη Νότια Κορέα, αποφεύγοντας να του κάνει ερωτήσεις για τη Βόρειο και προσπαθώντας να τον κάνει να ευθυμήσει. Οπως ανέφερε, ο ασθενής του, που ονομάζεται Οχ, διασκεδάζει βλέποντας τηλεόραση -του άρεσαν η αμερικανική σειρά «CSI» και η ταινία «The Transporter» με πρωταγωνιστή τον Τζέισον Στέιθαμ. Η ιατρική ομάδα τοποθέτησε στο δωμάτιό του και μία σημαία της Νότιας Κορέας για να νιώσει βέβαιος ότι βρίσκεται πράγματι στο νότιο τμήμα.

Ο Λι έγινε έτσι διεθνώς γνωστός, αλλά στη χώρα του ήταν ήδη διάσημος. Ο χειρουργός έγινε εθνικός ήρωας, όταν το 2011 έσωσε τη ζωή του καπετάνιου ενός εμπορικού πλοίου ο οποίος είχε δεχτεί πυρά από σομαλούς πειρατές στον Περσικό Κόλπο. Την ώρα που οι ειδικές μονάδες της Νότιας Κορέας έκαναν επιχείρηση διάσωσης ο καπετάνιος δέχτηκε έξι σφαίρες. Ο Λι, που περίμενε τον τραυματία σε νοσοκομείο του Ομάν, κατάφερε να σώσει τη ζωή του, κάτι που του χάρισε τη φήμη του καλύτερου γιατρού στην αντιμετώπιση τραυμάτων στη χώρα. Η ιστορία έγινε η βάση τηλεοπτικής σειράς με τίτλο «Χρυσός χρόνος», αναφορά σε μία φράση που χρησιμοποιεί συχνά ο Λι, εννοώντας ότι η πρώτη ώρα μετά τον τραυματισμό ενός ατόμου είναι η πιο κρίσιμη για να σωθεί η ζωή του.

Ο 48χρονος ιατρός, ο οποίος είναι τυφλός από το ένα μάτι και γνωστός για την αντοχή του να φέρνει σε πέρας βάρδιες 36 ωρών, υπήρξε η έμπνευση για μία ακόμα σειρά της κορεατικής τηλεόρασης, «Ο ρομαντικός γιατρός, δάσκαλος Κιμ». Είναι τόσο διάσημος στη Νότια Κορέα που ως και ογδοντάχρονοι με διαβήτη θέλουν να μπουν στο νοσοκομείο έστω για να τον δουν.

Ο Λι σπούδασε ιατρική στη Νότια Κορέα και έκανε την εξειδίκευσή του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Ιατρικό Κέντρο του Σαν Ντιέγκο και στη συνέχεια στο τραυματολογικό κέντρο του Royal London Hospital. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του αντιλήφθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα αντίστοιχο νοσοκομείο ή μονάδα και υπολόγισε ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους περίπου 30.000 άτομα λόγω της καθυστέρησης στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και της έλλειψης εξειδικευμένων μονάδων. Κατάφερε να πείσει τις Αρχές να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία τέτοιων μονάδων και σήμερα το 20% των εσόδων από τα πρόστιμα της τροχαίας πηγαίνει σε αυτά τα κέντρα.

Ως χειρουργός ειδικός στην αντιμετώπιση τραυμάτων ο Λι αντιμετωπίζει ένα «πρόβλημα» που συνάδελφοί του σε άλλες χώρες με μεγαλύτερη εγκληματικότητα δεν έχουν: σπανίως βρίσκεται αντιμέτωπος με τραύματα από όπλα, καθώς η Νότια Κορέα έχει αυστηρότατους κανόνες σχετικά με την κατοχή όπλων.

Το διάστημα μεταξύ 2010 – 2015 στη χώρα αναφέρθηκαν μόνο δέκα δολοφονίες από πυροβολισμό. Το ίδιο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ έχασαν τη ζωή τους 8.592 άτομα. Τα ελάχιστα περιστατικά τραυματισμών από σφαίρες που αντιμετώπισε στην ιατρική του καριέρα αφορούσαν στρατιώτες, Νοτιοκορεάτες και Αμερικανούς, που δέχτηκαν πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων. Οπως φαίνεται πάντως τα λίγα αυτά περιστατικά ήταν αρκετά για να του χαρίσουν επαρκή εμπειρία ώστε να σώσει τη ζωή του βορειοκορεάτη στρατιώτη.