Λίγο πριν από τη δημοπρασία, ο «Salvator Mundi» εκτίθεται στον οίκο Christie's | REUTERS/Peter Nicholls
Επικαιρότητα

Εδωσαν 450 εκατ. δολάρια για τον «Σωτήρα του Κόσμου» του Ντα Βίντσι

Κάθε ρεκόρ σε δημοπρασία έργων τέχνης έσπασε ο περίφημος πίνακας του Ιησού Χριστού που εικάζεται ότι φιλοτέχνησε ο μέγας δημιουργός το 1505 -ήταν το τελευταίο έργο του
Protagon Team

Δεκαεννέα λεπτά. Τόσα χρειάστηκαν για να πωληθεί ο «Σωτήρας του Κόσμου». Ο υπέροχος πίνακας του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Salvator Mundi» που απεικονίζει τον Ιησού Χριστό, βγήκε σε πλειστηριασμό το βράδυ της Τετάρτης στην έδρα του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη. Μόλις σε 19 λεπτά όμως ο (άγνωστος) πλειοδότης έβγαλε εκτός παιχνιδιού κάθε άλλον ενδιαφερόμενο. Το ποσό άλλωστε ήταν ασύλληπτο: 450 εκατ. δολάρια (380 εκατ. ευρώ).

Είναι το μεγαλύτερο ποσό που διατέθηκε ποτέ για αγορά έργου τέχνης σε δημοπρασία και όταν ανακοινώθηκε, προκάλεσε επευφημίες και χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους.

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο πίνακας «Γυναίκες της Αλγερίας» του Πικάσο, ο οποίος είχε αγοραστεί σε δημοπρασία το 2015 έναντι σχεδόν 180 εκατ. δολαρίων.

Ο άγνωστος αγοραστής κατάφερε να κατοχυρώσει το έργο, τηλεφωνικά, με μια προσφορά στα 400 εκατομμύρια δολάρια και μαζί με τους φόρους η τιμή του πίνακα έφθασε τα 450,3 εκατ. δολάρια.

Ο Λεονάντο Ντα Βίντσι πέθανε το 1519 και από τους πίνακές του σώζονται λιγότεροι από 20 . Ο «Σωτήρας του Κόσμου» πιστεύεται ότι φιλοτεχνήθηκε μετά το 1505 και ήταν ο τελευταίος πίνακας του μεγάλου ζωγράφου που παρέμενε στα χέρια ιδιώτη.

Εικονίζει τον Ιησού Χριστό με σηκωμένο το δεξί χέρι σε σχήμα ευλογίας και με το άλλο να κρατά μια σφαίρα. Ο πίνακας είχε πωληθεί το 1958 σε δημοπρασία στο Λονδίνο έναντι 60 δολαρίων, καθώς αποδιδόταν εκείνη την εποχή σε ζωγράφο της σχολής Ντα Βίντσι κι όχι στον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Ορισμένοι αμφισβητούν ακόμη και σήμερα ότι ο πίνακας είναι έργο του Ντα Βίντσι, αλλά ο οίκος Christie’s επιμένει ότι είναι αυθεντικός, και τον χαρακτηρίζει «τη σπουδαιότερη καλλιτεχνική ανακάλυψη του 20ου αιώνα».