Ο δεύτερος γύρος των εκλογών για την ηγεσία του φορέα της Κεντροαριστεράς την ερχόμενη Κυριακή «θα έχει εκπλήξεις» είπε σε συνέντευξή του ο υποψήφιος για τον φορέα Νίκος Ανδρουλάκης. Παράλληλα παρέπεμψε στο ιδρυτικό συνέδριο του φορέα ζητήματα όπως τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.
Μιλώντας στον Real Fm ο ευρωβουλευτής εξήγησε ότι «ο κόσμος θέλει να γυρίσει σελίδα η παράταξη» ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης σε περίπτωση ήττας του: «Σε καμία περίπτωση. Με τη δυναμική που έδειξε ο ελληνικός λαός ποιος θα παραμείνει αμετανόητος, ποιος δεν έχει μάθει πια από τα λάθη του χθες και τις προσωπικές στρατηγικές;
» Εγώ έμεινα τόσα χρόνια στην παράταξη γιατί την πίστεψα. Δεν έμεινα γιατί μου έδωσε κάποιο ρόλο. Γραμματέας ήμουν το 2013 κι ευρωβουλευτής το 2014. Δεν ήμουν ούτε διορισμένος στο κράτος ούτε βουλευτής».
Σε ερώτημα για το ποιος θα τον εκπροσωπεί σε περίπτωση εκλογής, καθώς έχει δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, είπε ότι αυτό το θέμα θα αποφασιστεί από το ιδρυτικό συνέδριο.
Πρόσθεσε ότι «η κυρία Γεννηματά με τον κ. Θεοδωράκη είπαν ότι πρέπει να υπάρχουν δυο Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Αυτό είναι ένα επίδικο ζήτημα ο οποίο θα το αξιολογήσουν οι πολίτες, οι συνιδρυτές στο ιδρυτικό μας συνέδριο. Αρα δεν μπορεί να τεθεί το ερώτημα αυτό σήμερα σε μένα όταν έχουν ήδη προαποφασίσει για τις δύο ΚΟ.
» Η δημοκρατία επιβάλλει να περιμένουμε το ιδρυτικό συνέδριο. Για τέτοια θέματα δεν αποφασίζει ούτε ο αρχηγός ούτε οι αρχηγοί των κομμάτων».
Για τα υπάρχοντα κόμματα, είπε ότι «θα πρέπει να πάψουν να έχουν τη σημερινή μορφή».
Εξήγησε ότι «τα αρχηγικά κόμματα, όπου κουμάντο έκανε ο αρχηγός και η παρέα του προκάλεσαν ζημιά στη πατρίδα μας. Ηταν κόμματα τα οποία λειτουργούσαν με όρους κράτους. Το κράτος ήταν λάφυρο. Αυτό πρέπει να αλλάξει».
Σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες με άλλα κόμματα, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι μόνο με προγραμματική συμφωνία μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις με άλλα κόμματα. Σε διαφορετική περίπτωση, «δεν πρόκειται σε καμία των περιπτώσεων να συμφωνήσω προκειμένου να μοιραστούν πέντε-έξι υπουργεία σε παλιούς πρωταγωνιστές. Θα πάμε με οποιοδήποτε κόμμα στηρίξει τις κύριες προτεραιότητες που έχει το προοδευτικό μας πρόγραμμα».
Για την δήλωση-αιχμή κατά της Φώφης Γεννηματά για την «κληρονομική ισχύ», ο υποψήφιος για τον φορέα ανέφερε: «Δεν έχω κάνει καμιά δήλωση για οικογενειοκρατία. Εχω βάλει έναν στόχο κι ένα στοίχημα. Να πάψει η Ελλάδα να είναι μια κοινωνία κληρονομικής ισχύος και στην οικονομία και στην πολιτική. Αυτό θα το πολεμήσω ώστε να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση. Αυτό είναι το στοίχημα ενός σοσιαλδημοκράτη σε όλη την Ευρώπη, αυτό είναι και το στοίχημα το δικό μου.
» Η οικονομική κρίση έχει καταστρέψει την παλιά κοινωνική κινητικότητα που είχε η Ελλάδα. Το παιδί του φτωχού μπορούσε να γίνει πλούσιος, να γίνει γιατρός, να σπουδάσει και το παιδί του αδύναμου, βουλευτής».
Τέλος, σημείωσε ότι με την δήλωσή αυτή δεν είχε φωτογραφίσει την Φώφη Γεννηματά. «Ο καθένας κάνει τον αγώνα του. Εκτιμώ την κυρία Γεννήματα γιατί ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βοήθησε. Δεν προσπαθώ να διχάσω. Εμένα με ενδιαφέρει να ενώσω την παράταξη κι αυτός είναι ο στόχος μου. Γι’ αυτό κι έχω θεσμική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Πάντα λειτουργούσα εντός των οργάνων της παράταξης».