Μια γυναίκα σε αγορά στο Καράκας μετρά χαρτονομίσματα, με τα οποία μπορεί να αγοράσει ελάχιστα πράγματα | REUTERS/Marco Bello
Επικαιρότητα

Ενα βήμα πριν από την οριστική χρεοκοπία η Βενεζουέλα

Για μια δόση 200 εκατ. δολαρίων που έμεινε απλήρωτη εδώ και ένα μήνα, η χώρα του Νικολάς Μαδούρο τέθηκε σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας, σε μια εξέλιξη που έφερε την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας πιο κοντά
Protagon Team

Σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας (SD) έθεσε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poors την Βενεζουέλα, η οποία δεν κατάφερε να καταβάλει το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποπληρωμή κάποιων δόσεων του χρέους της.

Ο S&P είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που θέτει τη χώρα σε αυτό το επίπεδο. Ελαβε την απόφαση αυτή τη Δευτέρα, αφότου παρήλθε μια περίοδος χάριτος 30 ημερών που είχε δοθεί στο Καράκας προκειμένου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης έρχεται λίγες ώρες αφού απέτυχε η συνάντηση στο Καράκας ανάμεσα σε διεθνείς πιστωτές της Βενεζουέλας και της κυβέρνησης με σκοπό να αρχίσει η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν η χώρα δεν μπορέσει να καταβάλλει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της, οι πιστωτές της θα είναι σε θέση να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στο εξωτερικό – κυρίως αποθέματα πετρελαίου, όπως σημειώνει το CNN Money.

Σε αυτήν την περίπτωση και με δεδομένη την χρεοκοπία, οι ήδη σοβαρές ελλείψεις της Βενεζουέλας σε τρόφιμα και φάρμακα  θα επιδεινωθούν, οξύνοντας ακόμη περισσότερο το πρόβλημα στη χώρα, οδηγώντας  ακόμη και σε κοινωνική έκρηξη.

Η κατάσταση, τηρουμένων των αναλογιών, δεν απέχει πολύ από την χρεοκοπία που βίωσε το 2001-2002 η Αργεντινή, η οποία ήταν σε συνομιλίες και αντιπαράθεση με τους δανειστές της για σχεδόν 15 χρόνια.

Το συνολικό χρέος της Βενεζουέλας ανέρχεται στα 196 δισ. δολάρια (αρκετά μικρότερο από το ελληνικό που είναι στα επίπεδα των 330 δισ.). Βασικοί πιστωτές της Βενεζουέλας είναι η Ρωσία, η οποία είναι πιθανό να έλθει σε κάποια συμφωνία με το Καράκας και η Κίνα, όπως και εταιρείες. Στα 60 δισ. δολάρια ανέρχεται το χρέος της κρατικής πετρελαιοβιομηχανίας PDVSA.

Αλλή μία πληγή για την οικονομία της Βενεζουέλας είναι ο πληθωρισμός που φέτος τρέχει με 650% και, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το 2018 θα τρέχει 2.300%.

Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο επιρρίπτει την ευθύνη για τις οικονομικές δυσκολίες στη χώρα στον οικονομικό πόλεμο που υφίσταται, όπως ισχυρίζεται, από τις ΗΠΑ.

Προ ημερών η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στη Βενεζουέλα και την PDVSA, απαγορεύοντας σε αμερικανικές τράπεζες να διακινούν ή να επενδύουν σε ομόλογα της Βενεζουέλας που εκδόθηκαν πρόσφατα.